Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск. Снимка: Ройтерс
Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Конфликтът на Илон Мъск с Русия не е отсега. Най-богатият човек в света с удоволствие се отзова на молбата на украинския президент Володимир Зеленски да им осигури интернет. Милиардерът буквално за дни предостави на Киев оборудване, с което в почти всяка точка да имат достъп до сателитите на "Старлинк".

Това разяри Москва, защото плановете й бяха други. Украйна да е откъсната от света, да се създаде паника и в рамките на дни да бъде ликвидирана съпротивата й.

Затова започнаха заплахите.

"Руската федерация е в състояние да унищожи всеки агресор или всяка група агресори на всяко разстояние за броени минути", реагира пред "Първи канал" шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. Самият той изрази надежда, че това е предназначено само за крайни ситуации.

"Русия има много надежден стратегически ядрен потенциал - междуконтинентални балистични ракети, както и оперативно-тактически ракетни системи и т.н.", каза Рогозин, тъй като междуконтинентални балистични ракети "Топол", "Топол-М", "Ярс" и "Булава" се създават в Красноярския машиностроителен завод, който е поделение на "Роскосмос".

Самият Рогозин често атакува и Мъск, но в повечето случаи това се обръща срещу него, защото милиардерът неизменно отговаря с чувство за хумор.

Малко преди Мъск да приземи успешно своя Falcon на Земята, шефът на "Роскосмос" се подиграваше, че без руснаците САЩ не могат да стигнат до МКС и ще трябва да летят с метли.

След началото на конфликта този спор бе подновен, а на въпроса как Западът ще лети в Космоса, Мъск отговори лаконично: SpaceX.

Отговорът на Рогозин бе: "И завладяването на Марс, и всички останали словесни глупости са част от пропагандата за този велик "хомо сапиенс 2.0", за нашия нов месия".

Последва странна покана да се видят на чай от страна на Рогозин, на което Мъск бързо отговори: Какъв е любимият ви?

Веднага обаче профилът му в туитър бе залят от предупреждения, че това е любимият похват на руските спецслужби да тровят противниците си.

Дмитрий Рогозин СНИМКА: РОЙТЕРС
Дмитрий Рогозин СНИМКА: РОЙТЕРС