Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Улично изкуство в Ровно, Украйна
Улично изкуство в Ровно, Украйна

Скъпи свят, срещнах смъртта си

в ръката на чудовището.

Бях млада и жива,

но не можах да оцелея

във взрива на бедствието.

Скъпи свят, далеч не съм сама.

Имаше толкова много души,

които са загубили домовете си

и бяха посечени в тази война.

Скъпи свят, най-накрая съм добре.

Тук няма ужас, няма болка,

но няма повече време.

Така че моля - застанете с Украйна.

Това поетично творение е написано от украинката Лилиана Бут, творчески директор от Киев, която обещава да се върне отново към модата след края на войната.

Стихотворението е посветено на “всички млади момичета, които пострадаха, бяха изнасилени и убити от руснаци в Украйна”. Лилиана облича в думи изображение, дело на дигиталния артист Мария Лонюк (art.malon) - ридаеща гневно жена, свързана с червена лента с телата на загинали, насред които седи.

От Мария Лонюк
От Мария Лонюк

“Рисувам това, което чувствам”, казва в профила си в инстаграм Мария. В последните пет седмици нейното изкуство е изцяло съсредоточено в артборба с огъня, който гори в нейната родина. От една страна, виждаме разрушени градове, домове и човешки животи, смърт и болка, а от друга - невероятната смелост и решителност на украинската армия, смелостта и единството на целия украински народ, които защитават собствената си воля и независимост.

От Мария Лонюк
От Мария Лонюк

От началото на пълномащабната руска инвазия украинските художници и илюстратори отвръщат на случващото се със своето най-голямо оръжие - таланта.

Украинската художничка Соломия Ковалчук придаде нов смисъл на „Целувката“ на Густав Климт.
Украинската художничка Соломия Ковалчук придаде нов смисъл на „Целувката“ на Густав Климт.

И не са сами. Хора на изкуството от цял свят се надигнаха срещу войната в подкрепа на мира и на Украйна. Акциите на внушителния артбатальон са коя от коя по-впечатляващи и безмилостни.

Творбите им говорят повече от всички думи.

Новата Оранта на Киев от Дана Витковска
Новата Оранта на Киев от Дана Витковска

След като животът на Сана Шахмурадова, щатен художник, се преобръща за един миг, тя трябва да се премести в провинцията. Отначало не може да създава никакво изкуство.

“Мозъкът ми беше блокирал - признава тя пред изданието Weekend Edition на NPR. - Чух първите експлозии и може би ми отне седмица, за да се върна към рисуването.”

Тъй като нейните инструменти остават вкъщи, Сана става креативна и започва да скицира върху остатъци от тапети, използва въглен, пастели на по-малкия си брат и бои с гваш, дори варено цвекло.

Тя често изобразява жена, която държи бебе на гърдите си, докато призрачни фигури се протягат към небето.

“Просто си представям тази майка - архетипна майка или просто обикновена майка, която храни бебето си. И има хора наоколо, които се опитват метафорично да спасят този нов живот.”

От ден първи на войната до днес украинските творци стават все по-активни. Колегите им от близо и далеч са мобилизирани.

От Станислав Лунин
От Станислав Лунин

Стрийтхудожниците особено много се разпалиха и създават произведения, които превземат социалните мрежи. Невъзможно е дори да се обхване цялото творчество, посветено на конфликта. Настрани оставяме и стотиците карикатури и мемета, дело на креативни умове с различни националности.

Затова селектираме към момента едва дузина от най-вълнуващите артистични прояви.

“Напред, Украйна” в Париж

Войната развихри въображението и предизвика будната съвест и на най-прочутите улични художници в Европа. Множество антивоенни стенописи изникнаха и продължават да никнат като гъби в градове из целия континент.

Едно от най-емблематичните и популярни антивоенни изображения е малкото момиче, облечено в рокля в люляков цвят и с традиционен винок - корона от цветя и панделки, което гордо развява украинското знаме, докато стъпва върху руски танкове. С този графит осъмва една сутрин 13-и район (на работническата класа) на Париж. Това творение е на уличния художник Жулиен Маланд, известен като Сет. Неговата фреска се появи на улица “Буот” само три дни след като Русия нахлу в Украйна. Разпечатките на същата творба, озаглавена “Напред, Украйна”, са разпродадени на цена от 55 долара за брой, като всички печалби са дарени на две организации с нестопанска цел, помагащи на украинците.

Кварталът Butte aux Cailles в 13-и район на френската столица е любима площадка за градски художници. И портретният майстор Kelu Abstract впечатли с фреската си “Боря се за правата си”, която бързо се превърна в една от най-фотографираните антивоенни стенописи в Париж.

В Полша Тусе брои дните

Стенопис на Путин, Хитлер и Сталин с лозунга “Няма повече време” се появи на стена до гарата PKM Gdansk Jasien. Фреската е дело на един от най-разпознаваемите улични художници в Полша - Пьотър Тусе Яворски, по-известен като Тусе, и е първият от поредицата антивоенни стенописи “Солидарност с Украйна”, появяващи се в Гданск.

В затвор в Барселона

Италианският уличен художник Tvboy изобрази Путин като затворник в оранжев гащеризон. Зад решетките руският президент се появи пред магазин за обувки Tony на Placa Sant Jaume във втория дом на художника в Барселона. Трудно би могло да се намери по-видно място за показване на произведение на изкуството в каталунския град. Големият площад, покрит с плочи, също е дом на Palau de la Generalitat, седалище на правителството на Каталуня, и е традиционно място за събиране на фестивали, политически протести и спортни тържества.

В Лион безгрижният Биг Бен се ядоса

В родния си град Лион на градски площад, кръстен на мира, френският уличен художник, известен като Биг Бен, нарисува стенопис на Владимир Путин, който откъсва главата на гълъб. Това е отклонение от типично безгрижните творби на художника. Биг Бен си е изградил репутацията на най-добрия почоарист - художник на шаблони - в третия по големина град във Франция.

В София Путин бе самосразен от Станислав Беловски

В София поп артистът Станислав Беловски изобрази Владимир Путин, носещ собственото си безжизнено тяло. Творбата е нов поглед върху плакат на френския художник Ернест Пиньон-Ернест, посветен на италианския интелектуалец, писател и режисьор Пиер Паоло Пазолини - жестоко убит през 1975 г. Произведението на Ернест пък се смята за светски прочит на сюжета на “Пиета” на Микеланджело.

Торинският Банкси и римският Хари Греб преосмислиха руския президент

Понякога наричан “торинският Банкси”, политическият сатирик и уличен художник Андреа Вила създаде фалшива реклама на Gillette, изобразяваща Владимир Путин с мустаци на Хитлер.

Андреа Вила е известен със своите проницателни рекламни плакати. Този стана вайръл отчасти и благодарение на ретуит от хакерската група Anonymous.

Плодовитият римски уличен художник, известен като Хари Греб, пък преосмисли Путин на корицата на списание Time.

Руският президент е изобразен с родилно петно на челото - като това на Горбачов - във формата на Украйна. Произведението е поставено на стена по протежение на сенчестия Lungotevere dei Tebaldi - булеварда, който прегръща река Тибър.

Трагичната съдба на Мариуполския театър

Плодовитият художник Андрей Ермоленко посвещава своя творба на трагичната съдба на Мариуполския театър.

Театърът е построен през ерата на Студената война, така че вече е имало голямо бомбоубежище. Обсаденият Мариупол го използва, за да скрие деца. На тротоара пред и зад сградата хората написаха “Деца” на руски, за да се опитат да предупредят руските военни пилоти.

Тактиката не проработи и се съобщава за 300 загинали, се казва в изявление на градския съвет на Мариупол.

Следващият плакат на Ермоленко е посветен на Чернобаевка. Това е малко селце близо до Херсон, известно с военното си летище. Руснаците се опитват да го използват като център на своята военна логистика, но украинските сили са унищожили оборудването им там 11 пъти според Алексей Арестович, съветник на Зеленски. В своя плакат Ермоленко създава череп, използвайки фолклорни модели от традиционната украинска бродерия и керамика.

Тео Ушев видя ужаса в Буча през детски очи

Аниматорът и графичен дизайнер Теодор Ушев също не остана безучастен. Той нарисува ужаса от град Буча, отразен в невинните очи на дете, което вижда убиеца си.

Това бе безмълвната, но трогателна реакция на художника, след като светът бе разтърсен от масовите убийства на цивилни и следи от зверства, открити от украинците след отстъплението на руската войска от града, близо до Киев.

Рисунката на Ушев беше споделяна хиляди пъти в социалните мрежи.

Как руски художник нарисува с украинска кръв портрет на Путин четете ТУК

Как Джордж Бътлър намери муза в Киев, докато всички бягаха четете ТУК