Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците няма да приемат да са в ъгъла, президентът не може да не се съобрази с народопсихологията

ФСБ предупреди Ердоган, че има опасност за живота му по време на събитията в Истанбул

- Г-н Бояджиев, технологиите ли изкривиха мисленето на разузнавачите? От статия в "Шпигел" през 2013 г. разбрахме как през устройства като телефони и компютри масово САЩ подслушват европейски политици, включително и канцлера Меркел.

- Да, определено! Появата на социалните мрежи, навлизането им активно в живота създадоха нова среда, която може да се използва за манипулиране на общественото мнение на цели държави, да влияние върху мисленето на държавни ръководители. За съжаление много от манипулациите, които изкривяват реалния анализ, са заради

достъпа до

новите технологии

Всеки със смартфон в ръката си е изложен на облъчване с дезинформация, с фалшива информация. Реалният анализ изобщо не стига до знанието на широките маси, а преобладава манипулираната информация.

- Колегата Георги Милков предложи една много добра идея - България да бъде медиатор в конфликта между Русия и Украйна.

- Силно бях ядосан, когато южният ни съсед Ердоган си присвои много сполучливо ролята на медиатор. Ако погледнем в историята, ще установим, че Османската империя често е воювала с руската, интересите им силно се разминават, особено по отношение на влиянието в Азия. Въпреки това Турция, която е член на НАТО, разполага с най-голямата натовска армия след тази на САЩ, предлага и се приема тя да бъде медиатор. А една България със своята 1300-годишна история,

дала писменост

на украинци, на руснаци,

дала им християнството на Киевска Рус, когато Москва изобщо не е фактор, тази държава я докарахме дотам, че днес анализатори говорят, че е глупост България да бъде медиатор, и предлагат тук да се състои новият Нюрнберг (процесът, осъдил нацистите за Холокоста - бел. ред.), което дразни с манипулативното представяне. България вече няма никакъв шанс да изпълнява медиаторска роля.

- На какво се дължи изборът на Ердоган за медиатор?

- Той и семейството му оцеляха - животът им бе спасен от онези инфарктни събития в Истанбул, защото малко преди това именно руското разузнаване го предупреди, че има опасност за неговия живот. Тук играят и национални интереси и затова Ердоган въпреки че е лидер на страна членка на НАТО, въпреки че иска да я вкара в ЕС, той тръгна да изпълнява ролята на медиатор и я получи. Твърде много неща се натрупаха, стигна се дотам, че български депутати обявиха, че са получавали

заблуждаваща

информация

по конфликта от разузнаването, очевидно е, че нещата не стоят добре.

- Все още няма официално потвърждение, че Путин е отстранил ръководители във ФСБ за това, че са го заблудили за ситуацията в Украйна. Знаете ли нещо повече по случая с ген. Сергей Беседа и Анатоли Болух?

- Няма да коментирам конкретните имена дали са под домашен арест, но гарантирам, че руското и американското разузнаване ще трябва да плащат, че не си свършиха работата както трябва. Основната причина е, че и двете разузнавания са силно политизирани. Обективният анализ се разминава с това, което би трябвало да е, той е скроен според очакванията на шефовете. Това не е моя констатация, споделя се от известни американски и руски анализатори. Така че такива уволнения и промени ще има, защото и двете служби се провалиха.

- Каква бе целта на разузнаванията от двата враждуващи блока по време на Студената война?

- Да не се допусне война, някои смятат, че е било да се унищожи противникът, но всъщност основната задача бе да не се допусне нов световен конфликт. Този път разузнаванията го допуснаха, защото не запалиха

червената

лампа

навреме и да алармират ръководствата на двете страни: "Сядайте и говорете, не бива Русия да я вкарвате в ъгъла! Исторически е доказано, че руският народ не може да приеме такова отношение към него. Путин има опозиция, срещу него ще има много критики, но популярността му в Русия ще остане висока, защото това е народопсихологията им и той не можеше да не се съобрази с нея.

- Защо разузнаванията не се съобразиха с народопсихологията?

- Защото не я отчитат. Американците бяха изключително силни и в сферата на така нареченото биографично разузнаване - те

правеха чудесни психопортрети

на ръководителите, очевидно е, че този, който са правили на Путин, е тотално объркан, за да се стигне до това положение. Сега опитват да приписват всичко на Путин, но той върви със своя бекграунд, а някои решиха, че са спечелили и могат да налагат решения, но ако президентът на Русия ги приеме, той ще бъде сменен. Руснаците няма да допуснат какъвто и да е натиск.

Въпросът за няколко трилиона долара е какво става в главата на руския президент и какви ще са следващите му ходове. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Въпросът за няколко трилиона долара е какво става в главата на руския президент и какви ще са следващите му ходове. СНИМКИ: РОЙТЕРС

- Когато подготвях книгата "Истината за Ким Филби", проведохме дълги интервюта и там разказахте как по време на Студената война винаги двете разузнавания са имали хора за връзка - които поддържат неформални контакти, за да се знае кой какво прави. Няма ли такива и сега? Как може да се стигне до заплахи с ядрен конфликт?

- Излезе информация, че военното разузнаване на САЩ прави стъпки за възобновяване на дейността на канала за връзка с руското, за да не се допусне неволен сблъсък, който може да доведе до трагични последици. Корабите им плуват в едни и същи води, ракетите им са насочени към определени цели, всеки един фал може да хвърли света в унищожителна война и както казва Айнщайн: следващата може да е

с лъкове

и камъни

Неслучайно много специалисти споделят, че е гарантирано, че има живот извън Земята, но той е на такова цивилизационно ниво, че няма никакво желание да се свързва с нас. Болно ми е, защото разузнаването от основен инструмент за всяка държава с национално и международно значение се оказа, че не е на ниво. Тепърва ще се правят изводи, ще има промени от едната и другата страна.

Според ген. Бояджиев спасяването на Ердоган от руските спецслужби има връзка с посредничеството му в конфликта.
Според ген. Бояджиев спасяването на Ердоган от руските спецслужби има връзка с посредничеството му в конфликта.