Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С него са военни експерти, дипломати и икономисти

Шефовете на спецслужбите и на Генщаба също са там

12 души посещават украинския президент в тайното скривалище.

С президента във военния бункер работи малък пул, който е гръбнакът на неговия екип. Според УНИАН той включва дипломати, военни експерти и икономисти. Основните фигури са 12.

Володимир Зеленски е фокусиран върху решаването на проблеми в две основни области: международна и отбранителна, според правомощията си по конституция. Той е ангажиран и с по-голямата част от дипломатическата работа.

Разговаря с международни лидери, среща се с партньорите на Украйна в Киев, общува с журналисти.

Според ръководителя на кабинета му Андрий Ермак президентът провежда 10 кръга от срещи на най-високо ниво на ден. А също така ежедневно държи речи пред парламентите на света, НАТО, ЕС и др.

“Всеки разговор

или среща с лидера

трае поне 30 минути

Трябва да се подготвите за всяка среща, също отнема около час. И така 10 пъти на ден", цитира думите на Ермак "Украинска правда".

Ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак работи с Белия дом и тези дни участва в разговорите с британския премиер Борис Джонсън, който пристигна в Киев, за да окаже подкрепа на Зеленски. "Постоянно общувам със съветника на г-н Джонсън по безопасността Стивън Лавгроув и съветника по международните въпроси Дейвид Куори, тази визита не беше спонтанна", казва Ермак.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба, който също така е и член на Съвета за национална отбрана и сигурност на Украйна, води международни разговори. Кулеба е в Министерството на външните работи от 2003 г. През 2013 г. той подава оставка в знак на несъгласие с мнението на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и председателства фондация за културна дипломация. Участва активно в протестите на Евромайдан през 2013Ц2014 г. След това се връща в МВнР като специален посланик и развива стратегическите комуникации. Той въвежда в работата на министерството понятията дигитална дипломация, стратегически комуникации, културна и публична дипломация.

Наскоро

Кулеба призова съюзниците от НАТО

да помогнат на Киев

с всички оръжия, от които се нуждае Украйна.

Заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Сибиха подготвя т.нар. дипломатическа рамка и речи за преговори и важни срещи за президента и изказващите се. На 9 април, след посещението на Борис Джонсън, той написа във "Фейсбук": "Великобритания е лидер в отбранителната подкрепа за Украйна. Лидер в антивоенната коалиция. Лидер в санкциите срещу руския агресор."

Военният блок за Зеленски се представлява от министъра на отбраната Алексий Резников, заслужил юрист на Украйна, от секретаря на Съвета за сигурност и отбрана Алексий Данилов, от главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и други военни командири, които отговарят за отбраната на страната, но остават в тайна.

Зеленски се вижда с Генералния щаб,

със Залужни,

с Резников

и службите на отделни срещи, така че ако стане нещо, да не са всички на едно място, пише "Украинска правда".

Икономическото крило на екипа на президента включва преди всичко премиера Денис Шмигал, който отговаря за координацията и стабилизирането на икономиката на страната.

Той е украински учен и обществено-политически деец, бивш ръководител на областната държавна администрация в Ивано-Франковск, вицепремиер на Украйна и бивш министър на териториалното развитие. Работил е като директор и мениджър на редица украински компании.

Групата на министъра на икономиката Юлия Свириденко и заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Ростислав Шурма се занимават предимно с генерирането на нови икономически идеи.

37-годишната Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на икономиката, е

единствената жена

в бункера

Тя се занимава с привличане на международни инвестиции още от студентските си години, когато успява да създаде украинско-китайската компания "Еко-Втор" и научава китайски, за да общува с инвеститори. В края на март Свириденко оповести, че войната на Русия срещу Украйна е причинила на страната й щети за 564,9 милиарда долара и в момента търси нови източници на финансиране.

Екипът Тимошенко-Кубраков е ангажиран с икономическа и хуманитарна дейност.

Наричат двамата “премиери в сянка”

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна, работи с регионите и наблюдава ситуацията в страната.

През първите няколко дни на войната той не беше в Киев, но по-късно се върна и постепенно набра популярност, включително и в медиите. Олександър Кубраков отговаря за логистиката за доставка на помощ и за бързото възстановяване на критичната инфраструктура. През март министърът каза, че повечето обекти може да се възстановят за година, най-сложните и най-големите комплекси - за две.

Председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук идва в бункера от време на време. Той координира работата на парламента и кабинета на президента. Ръководството на парламента е фокусирано както върху международните комуникации по парламентарна линия, така и върху поддържането на вътрешно единство, за да може бързо да се приемат закони.

Видеозаседания предшестват сесиите

на украинската Рада

Всяка фракция осигурява представител за тези срещи, където се провеждат консултации, одобрения и други парламентарни процедури. Като цяло една среща се подготвя за 15 - 20 часа чрез видеовръзка, според "Украинска правда".

През февруари Руслан Стефанчук заяви, че депутат, който напусне Украйна, ще бъде смятан за предател.

"Това, което се решава в момента, е не само бъдещето на Украйна, но и какъв ще бъде животът в Европа. Глобалната сигурност зависи и от начина, по който светът ще реагира на тази агресия. Колкото по-силна е реакцията на цивилизованите държави, толкова по-бързо може да бъде възстановен мирът." През април по негова покана председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посети Киев, за да изрази подкрепата на ЕС към украинския народ.

Съпругата на Зеленски

и децата му не

идват в бункера

от съображения за сигурност. "Като всяка жена в Украйна се страхувам за съпруга си", написа Олена Зеленска. "Всяка сутрин, преди да му се обадя, се моля всичко да е наред. Знам колко е силен и издръжлив" Ц казва тя пред ABC News. И допълва, че Володимир е оцелял в "повече от десет" опита за убийство от началото на инвазията през февруари. "Той е в състояние да устои на всичко, особено когато защитава хората и нещата, които обича."