Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австралийката диктуваше модата в световния тенис, но песента на птиците се оказа по-важна за нея от титлите

Сега бившата вече номер 1 в света ще се отдаде на голфа, на любимия мъж и на всички ежедневни удоволствия, забранени за професионалните спортисти

Пътуването до върха в световния спорт е трудна мисия, но още по-трудно е да се задържиш там. Духат силните ветрове на промяната, а към твоето местенце драпат пълчища от силно мотивирани съперници. И все пак има богопомазани, на които сякаш им отива да са винаги номер едно.

Феите орисници са изсипвали с кофи талант, физическа сила и късмет, превръщайки ги в непобедими машини. Ашли Барти изглеждаше да е точно от тази порода спортисти, които са залепени със секундно лепило за трона. Печелеше с лекота важните титли в тениса, укрепи се на първото място в ранглистата, спечели симпатията на феновете. И точно в този най-щастлив миг от кариерата австралийката обяви, че ще се пенсионира.

Новината тотално шокира спортния свят, въпреки че в този момент съвсем други теми вълнуват хората по света. Сигурно само най-близките хора на тенисистката са били наясно с нейните планове да зареже всичко точно когато е номер 1 по всички показатели и изглежда напълно подготвена да продължи пълната си доминация в женския тенис. А и кой по дяволите се отказва точно когато е постигнал най-големия си успех в живота. В края на януари Аш победи Даниел Колинс на "Род Лейвър арена", превръщайки се в първата австралийка, която печели "Аустрелиън оупън" от 1978 г. насам. И това беше 11-ата й поредна победа от началото на годината, в която не записа нито една загуба.

Има още много статистика, която да докаже колко много й вървеше на световната номер 1 в световния тенис през тази 2022 г. Но да не забравяме и любовта на феновете. Нейните сънародници призоваха да й вдигнат паметник, да кръстят град на нея, да я номинират за президент Можеше да има всичко, което поиска, но тя желаеше нещо съвсем различно. Ашли Барти заряза победите, славата, парите и избра живота. Поне тя така се опита да го обясни възможно най-простичко, за да не си помислят, че тотално се е чалнала.

"Не намирам вътрешната мотивация да продължа да поддържам същото убийствено темпо. Чувствам се изчерпана за тениса и в същото време с нетърпение очаквам да се захвана с другите ми проекти, за които нямах време. Но дори и нищо да не правя през деня, пак ще съм щастлива. Иска ми се да се събудя и да послушам песента на птиците, без да се притеснявам, че закъснявам за тренировка. Жадувам за нормално ежедневие, в което близките хора, а не спортът са на първо място.

Чувствах се щастлива, когато взех решението да се откажа, и очаквам с нетърпение следващата страница от живота ми", обяви тенисистката, която беше фаворитка за спечелването на следващите турнири от Големия шлем. Мнозина бяха силно изненадани, че не остана поне до края на годината, за да прибере титлите от "Уимбълдън" и US Open, записвайки още една славна страница в историята си, но имаше и такива, които моментално вникнаха в мотивите й. Сред тях бе и пенсионираната френска тенисистка Марион Бартоли, която спечели "Уимбълдън" през 2013 г. и се оттегли само месеци по-късно на 28-годишна възраст.

"Когато най-накрая триумфирах в Лондон, сякаш угасих огъня в мен. Твърде дълго бях преследвала една мечта и с постигането й се почувствах ужасно уморена, сякаш се отвори огромна празнина в мен. Сигурна съм, че Аш изпитва същото и затова напълно я оправдавам, че ще направи рязък завой, точно както аз го направих преди 9 години", коментира ситуацията Бартоли.

Също като нея бившата вечер номер 1 ще трябва да свикне с живота на скромна пенсионерка, въпреки че е само на 25. Което ще е трудна задача на фона на спечелените над 20 млн. долара само от наградни фондове и още толкова от спонсорски договори. Още докато беше на върха на вълната, Ашли Барти не обичаше да парадира с финансовите си възможности. Единствената й показност са скъпите автомобили от марката "Ягуар", на които е фен от малка. Сега строи и голям палат в близост до родния си дом в австралийския гад Ипсуич. Именно там момичето, което диктуваше правилата в световния тенис, сега ще изпълни мечтата си да слуша птичата песен.

А ако това й омръзне, ще грабне сака със стиковете и ще хукне към голф игрището. Именно това е новата страст на Барти, още повече че има кой да вкара увереност в движенията й. Бившата вече тенисистка се готви за сватба с професионалния голфър Гари Кисик. Срещат се някъде около трета дупка и любезният тренер предлага да покаже на своята ученичка как да удари хем силно, хем точно топчето. Любовта пламва неусетно и не след дълго върху безименния пръст на Аш грейва пръстен с впечатляващ диамант. И добре че тя се похвали за щастливото събитие, защото от нейния любим няма да научите нищо интересно. Кисик ревниво пази личния си живот в тайна и не ползва социални мрежи. Със сигурност се е зарадвал от решението на своята любима да излезе от светлината на прожекторите. Нищо че преди дни тя спечели голф турнир в покрайнините на Бризбейн и отново привлече към себе си медийното внимание. Който си го може – си го може, независимо с какъв спорт се занимава. Още когато беше на върха в световния тенис я бяха попитали каква е тайната на успеха й и тя издаде и друга важна причина освен тази, че тренира от 4-годишна.

"Независимо дали е делник или празник, дали е студено или е непоносима жега, аз трябва да изпия чаша кафе, за да стартирам деня си. Не се вълнувам какъв точно вид кафе е и как е приготвено, аз просто трябва да го изпия. Сигурно това ми помага да съм се разсънила достатъчно добре, когато пристигна на корта", казваше с усмивка Ашли. Явно не е изоставила навика, който сега й носи успехи в голфа. Дори и да спечели още титли в новия си спорт, тя в никакъв случай няма да се подчини на убийствения режим, който следваше до момента. Ролята на отдадена съпруга и дай Боже, майка, явно ще й се услади.

Единствената капка катран в красивата история е загубата, която ще претърпи австралийският спорт. Според неотдавнашна статия на вестник The Age броят на австралийските деца, които играят тенис, се е увеличил с близо 30% през последната година, което увеличение има пряка връзка с успехите на Аш. "Наистина съм горда, че мога да дам своя принос за привличането на повече деца в спорта", заяви Барти пред BBC Sport в началото на годината. Сега ще й е по-трудно да бъде вдъхновител на малките, но едва ли ще зареже напълно грижата за другите. Открай време австралийката участва в какви ли не благотворителни инициативи, целящи да подобрят състоянието на хора и животни. Все ще намери с какво да помага и оттук нататък.