Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Иво Инджов, преподавател във ВТУ и експерт по политически комуникации
Доц. Иво Инджов, преподавател във ВТУ и експерт по политически комуникации

Няма печеливши от акцията

Големите губещи са Борисов и държавата

- Доц. Инджов, кой спечели и кой загуби от ареста на Бойко Борисов?

- Няма големи печеливши, има по-малко и повече губещи. Акцията остави известен горчив привкус за непрофесионализъм, видно от замесването на името на Менда Стоянова. Може да се спори дали случилото се е ситуация на неотложност.

По-големите губещи обаче са самият Бойко Борисов и върхушката на ГЕРБ, както и българската държава, разглеждана като механизми за борба с корупцията и престъпността. Видя се, че няма взаимодействие между прокуратурата и МВР.

Това не е новина,

но също така знаем, че двете институции действаха много синхронизирано при почти 12-годишното управление на ГЕРБ. Прокуратурата оставя впечатление, че иска да блокира процеса.

Другият голям губещ, както вече казах, е Бойко Борисов. Стана ясно, че няма недосегаеми. Едва ли някой е очаквал да го задържат за повече време. Пред къщата му в Банкя

излязоха малко хора да го подкрепят

и после при освобождаването му от ареста на фона на големия електорален потенциал на ГЕРБ и политическия им апарат.

МВР е в дълг да предостави още повече убедителни доказателства, които да придвижат досъдебното производство напред. Очаква се да има новина и от Европрокуратурата, макар че това надали ще стане толкова бързо.

- Каква беше причината за тази акция, която съвпадна с визитата на Лаура Кьовеши?

- Посещението на Кьовеши създаде – планирано или не ­ благоприятен политически фон за акцията, но тя си има своя логика. Повърхностно е арестите да се обясняват с падналия рейтинг на "Продължаваме промяната". Загубата на няколко процента е резултат от сблъсъка на свръхочакванията на електората със следизборната реалност, наслагването на няколко кризи и сложния характер на управляващата коалиция.

Глупаво е акцията да се тълкува и като опит за отклоняване на вниманието от възможно предоставяне на български ПВО системи на Украйна – имаше и такива "прозрения".

- Тогава какво е същинското обяснение?

- Най-вероятно обяснение за спешността на акцията трябва да се търси в думите на вътрешния министър Рашков, казани в контекста на показанията на Божков пред Европрокуратурата: "Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата (българската) нямаше да го образува никога".

- Редно ли е разследването да продължи, при положение че досега не представиха солидни доказателства?

- Без да съм експерт, смятам, че МВР тепърва ще предостави доказателства. Затова се прави и самото разследване - за да се набавят. Какво очакваха някои хора? Да намерят кюлчета в къщата на бившия премиер? Това е сценарий за треторазреден холивудски филм. Дори за българската "МВР пикчърс" не е много задоволителен.

- Защо се позоваха само на показанията на Васил Божков, ако има производство в Европрокуратурата?

- Прави впечатление, че българската прокуратура не е разпитала Васил Божков, аргументирайки се с празноти в законодателството, което не позволява разпит чрез видеоконферентна връзка. Бойко Рашков каза, че напротив, това е възможно.

Светът комуникира дигитално

и подобни аргументи са доста несъстоятелни.

Прокуратурата е в дълг. Божков сам казва, че е бил изнудван да дава пари на представители на висшите етажи на властта. Да няма реакция вече 2 години по тези твърдения, е повече от скандално. Името на Борисов е замесено в още дузина скандали. Те дават основание да предполагам, че ще сработи ефектът на доминото – като падне една плочка, ще се сринат и другите. В момента се намира в силно дефанзивна позиция. От протестите през 2020 г. ГЕРБ са в ситуация на защитна комуникация с елементи на контрапропаганда. А това не е добра изходна точка за възвръщане на позициите.

- Очаквате ли втори арест на бившия премиер с повече доказателства?

- Не мога да се произнеса, но смятам, че МВР прави всичко възможно, за да осигури такива доказателства. В случая трябва да имат и съдействието на прокуратурата, което на този етап не се случва.

- Възможно ли е да има предсрочни избори след ареста на Борисов?

- Освен ГЕРБ никой друг няма интерес от тях. Може би "Възраждане" малко биха повишили резултата си на фона на проруската си позиция за войната в Украйна. ДПС пасува. Резултатите на анти-ГЕРБ силите в парламента красноречиво говорят, че на този етап

няма условия за предсрочни избори.

Никоя от съуправляващите партии не иска избори сега. Може да се стигне до тях при социален взрив - повишаване на цените, драматичен ръст на инфлацията и масови фалити. Тогава войната в Украйна може да стане катализатор за предсрочни избори.

В изборната 2021 г. гореща тема като зеления сертификат и ваксините, която беше нажежила обществото, не изигра роля в предизборната кампания. Сега същото ще се случи и с войната в Украйна, и с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Въпреки че те втвърдяват привържениците на ГЕРБ и доста по-широкия анти-ГЕРБ лагер, едва ли ще доведат до нов вот.

Предсрочни избори може да има по-нататък, когато с напредване на времето, в което управлява четворната коалиция, по-голяма роля започнат да играят идеологическите и политическите различия между партиите в нея. Но не и днес.