Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- 32-годишната жена е напуснала работа, заплашват я до 6 г. затвор

- Твърдяла, че детето само̀ се е наранило

- То е на седмици - няма сила да го направи, контрират от прокуратурата

Акушерката, обвинена за смъртта на бебе в Търговище, е на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв.

Детето почина на 20 март в областната болница, преди да навърши месец. Най-вероятно травмата на главата му, причинила смъртта, е причинена от жената, която неволно го е изпуснала, твърдят разследващи.

Преди смъртта на момченцето е направен преглед на скенер, при който било установено, че то има

тежка черепна травма

и кръвоизлив в мозъка

Бебето е родено със секцио на 25 февруари. Не е било недоносено, каквато информация имаше отначало, но е оставено за лечение в отделението по неонатология заради друг здравословен проблем, възникнал при раждането му. Това уточни за “24 часа” прокурор Васил Ангелов, говорител на Окръжната прокуратура в Търговище, която наблюдава образуваното по случая досъдебно производство.

В началото бебето било добре, но на 28 февруари при медицинска манипулация било установено, че здравословното състояние на новороденото се е влошило. Последвал незабавно преглед на скенер и така открили тежката черепна контузия и мозъчния кръвоизлив.

Веднага била разпитана

акушерката, която била

нощна смяна

срещу 28 февруари вечерта. 32-годишната жена по-късно била обвинена за трагедията и отстранена от работа.

Първоначално обвинението срещу нея бе за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност. Случаят се наблюдаваше от Районната прокуратура в Търговище, а на жената бе наложена мярка за неотклонение парична гаранция.

След смъртта на бебето случаят се поема от Окръжната прокуратура, а обвинението е променено в по-тежко - вече за причинена тежка телесна повреда с последвала смърт на новородено, пак поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност. Ако бъде призната за виновна по това обвинение, акушерката може да получи до 6 години лишаване от свобода.

Заради новата квалификация делото е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел. Назначена е и

допълнителна

комплексна

съдебномедицинска

експертиза,

която трябва да установи механизма на нанесената телесна повреда, довела до смъртта на новороденото, казаха от Апелативната прокуратура във Варна. Наложената мярка за неотклонение “Парична гаранция” остава.

За разлика от нашумелия случай от 2015 г., когато акушерката Емилия Ковачева преби по време на дежурство в столична болница бебето Никол, в Търговище най-вероятно акушерката неволно е изпуснала детето и то се е наранило при падането си. Това е една от версиите на разследващите, но тепърва ще излизат резултатите от назначените експертизи. В софийския случай нараняванията по тялото на бебето били няколко, впоследствие се доказа, че е посягала и на други деца, а в случая в Търговище раната е само една - на черепа.

За такъв вариант - неволно изпускане на земята, разказвали и колегите на бащата на починалото бебе, който работи в един от големите заводи за стъкло в града. Той твърдял, че това се виждало и от запис на охранителна камера. Прокурор Васил Ангелов обаче е категоричен, че

в отделението по

неонатология няма

монтирани камери

И двамата родители на починалото живеят в Търговище. Няма вероятност те да са причинили травмата на главата на сина си, тъй като бебето през цялото време било отделено от майка си, не е изписвано и не е напускало територията на болницата след раждането си.

Защитната версия на обвинената била, че новороденото само̀ се е ударило смъртоносно. “През цялото време то е било в леглото си, а на тази възраст няма такава мускулна сила, че да се самонарани”, казва обаче прокурор Ангелов.

Шефът на болницата д-р Иван Светулков също смята, че бебе на по-малко от месец няма как да се самонарани. Той пръв е подал сигнал до разследващите.

“Инцидентът е станал по време на дежурството на акушерката С., чакам резултатите от разследването. Тя е правоспособна, работи при нас от средата на миналата година. Досега не е имала провинения”, разказа за “24 часа” д-р Светулков.

След инцидента жената си взела два дни отпуск, после е изявила желание да напусне болницата. Оформили документите по взаимно съгласие, уточни директорът.

С. била много разстроена, а и колежките ѝ казали, че жената не е в състояние повече да работи при тях. Тя имала двойно гражданство - българско и турско. Преди да се върне у нас, била акушерка в Турция.

Д-р Иван Светулков, управител на болницата в Търговище
Д-р Иван Светулков, управител на болницата в Търговище