Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на войната много украинци живеят в бомбоубежища. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
От началото на войната много украинци живеят в бомбоубежища. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Любимов още през 90-те предупреждава за Крим и трети ядрен конфликт

Каспаров още 2014 г. настоява Путин да бъде спрян, защото ще нахлуе в Украйна

Немцов е убит 2 дни преди да покаже доказателства, че Русия въоръжава сепаратистите

Престанете да ми казвате, че съм прав - изригна тези дни руският опозиционер и многократен световен шампион по шах Гари Каспаров. - Спрете и чуйте сега какво ви казвам да направите!"

Съветът му е

мощен отпор

на Путин,

пълна изолация и въоръжаване на Украйна.

Каспаров още през 2014 г. заяви, че руският президент няма да се поколебае да нахлуе в който и да е район на страната под претекст, че защитава рускоезичните малцинства.

"Ще установи

контрол

и над Донбас" - заявява гросмайсторът малко след анексирането на Крим.

По време на представянето на книгата си "Идва зимата" той съобщи, че агентите на Путин са активни в цяла Украйна и след изборите там ще има нов удар. Тогава той отбеляза, че Кремъл ще работи за смекчаване на санкциите, като през това време напълно ще овладее Крим.

През 2018 г. в туитър Каспаров заявява, че ако Путин не бъде спрян, ще се стигне до големия конфликт, "който всички си мислят, че избягват". "Западът реши, че украинските животи могат

да бъдат жертвани

и че Путин може да продължи да води войната завинаги - пише шахматистът. - Но на диктаторите винаги им трябват нови фронтове и приемат апатията за разрешение." И това вече се случва, разбира се. Сирийският геноцид на Путин и неговата информационна и кибервойна

над Brexit и изборите през 2016 г. в Америка бяха напълно окуражени от слабия отговор на инвазията му в Украйна.

Немцов е застрелян точно преди да изобличи кроежите на Русия в Украйна.
Немцов е застрелян точно преди да изобличи кроежите на Русия в Украйна.

В страха, наивността и илюзиите за печалба от въвличане на Русия Западът забрави какво каза Хари Труман за възпрепятстването и диктаторите: "Бъди силен в малките конфликти, за да не ти се налага да водиш големите".

През 2015 г. пред "Шпигел" Каспаров обяснява, че на Путин са му нужни войни, за да се легитимира.

"Спрямо Кремъл сме длъжни да приложим рецептите от Студената война: изолация вместо все нови и нови предложения за преговори - обяснява шахматистът. - На Украйна отдавна трябваше да се предоставят оръжия. Говоря за отбранителни оръжия, за да може страната да се защитава."

Журналистът от "Шпигел" посочва, че Русия е страна в споразуменията от Минск, които дават шанс на мира, освен това е била незаменима при преговорите с Иран за ядреното споразумение, отделно мирът в Сирия бил невъзможен без намесата на Москва.

"Знам за какво намеквате – за така наречената реална политика. По-добре обаче би била една външна политика, ориентирана към ценностите на свободния свят, която е базирана на убеждението, че си застанал на вярната историческа страна. Путин има

животинския инстинкт

на всички диктатори, той надушва слабости. Тук най-добре пасва дефиницията на Уинстън Чърчил: "Храним крокодилите с надеждата, че ще бъдем изядени последни”.

Тъй като Каспаров от години живее в Ню Йорк със семейството си от страх, че паспортът му ще бъде отнет в Москва, от "Шпигел" задават въпроса кога ще се върне в родината си: "Не знам - казва той. - Добрата новина е, че и Путин не знае. Неговата агресия е като наркотик. Той непрестанно трябва да завишава дозата, а така нараства и опасността за него. Понякога диктаторите падат неочаквано и бързо. А Путин знае – загубата на властта за него няма да означава спокойно пенсионерстване, а нещо съвсем друго. Путин се страхува от край, какъвто сполетя Кадафи в Либия."

Според Каспаров докато Путин има доверието на държавните глави и бизнес лидерите, той е практически недосегаем в Русия. "Единственият начин да загуби подкрепата на олигарсите и руския елит е да се покаже, че Путин вече

не е недосегаем

глобално. Че е прекалено токсичен. Защитата му вече не служи на света."

Другият, който позна, че Путин ще атакува Украйна, е бившият вицепремиер Борис Немцов, убит през 2015 г. пред Кремъл.

Всъщност Немцов бе най-близкият приятел на Каспаров и двамата създадоха извънпарламентарната "Солидарност".

"Имах сведения, че ще ми отнемат задграничния паспорт - спомня си Каспаров. - След като през 2012 г. Путин се върна в Кремъл, с Борис започнахме да спорим. Аз мислех, че вече няма никакъв реален шанс за смяна на режима по мирен път – чрез честни избори. Борис обаче никога не загуби надежда. Той смяташе преценката ми за прибързана и казваше: "Трябва да живееш дълго, за да дочакаш промени в Русия”. Този шанс му беше отнет.”

"Билд" разкрива, като се позовава на опозиционера Иля Яшин, че два дни преди да бъде убит, Немцов подготвя доклад с данни за руското участие в конфликта в Източна Украйна. Както и за провокиране на сепаратистки действия.

Това съобщава и бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили пред CNN.

Ексдържавният глава на Украйна Петро Порошенко също казва, че Немцов е обещал да оповести доказателства, че въоръжени сили на Русия са участвали в конфликта в Донбас.

Гари Каспаров настоява сега Западът да даде силен отпор на Путин.
Гари Каспаров настоява сега Западът да даде силен отпор на Путин.

Порошенко си спомни, че само дни преди да бъде убит, двамата с Немцов обсъждали как да бъдат изградени отново отношенията между Украйна и Русия такива, каквито ни се искаше. Немцов обясни, че за да стане това, трябва да излязат наяве доказателствата за

намесата

на руските въоръжени сили в Украйна.

Ако предупрежденията на Немцов тогава бяха чути, ако Западът бе взел мерки през 2015 г., до сегашната ситуация едва ли щеше да се стигне.

Разузнавачът Михаил Любимов твърди, че операция "Голгота" е плод на фантазията му, но всички прогнози се сбъдват.
Разузнавачът Михаил Любимов твърди, че операция "Голгота" е плод на фантазията му, но всички прогнози се сбъдват.

Третият, който преди всички прогнозира конфликта в Украйна и последвалата след него евентуална трета световна война, е руският разузнавач Михаил Любимов.

Хората продължават да почитат паметта на Немцов.
Хората продължават да почитат паметта на Немцов.
В интервю за книгата на изд. "Труд" "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" той разкрива част от операция "Голгота". Неин автор е най-дългогодишният шеф на КГБ и лидер на СССР Юрий Андропов, който се вижда с Филби няколко пъти. Най-общо операцията предвижда да се дадат роли на Горбачов, Елцин, страната да бъде завладяна от див капитализъм, бедност,

мутри, олигарси

и 40 - 50 години след промените хората сами да поискат комунизъм с човешко лице, отвратени от прехода.

Части от книгата на Любимов започват да излизат още през 1994 г. Самият той твърди, че всичко е плод на неговата фантазия, но една от опасностите, описани в книгата, е именно конфликтът за Крим, границите на Украйна и евентуална трета ядрена война.