Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Освен от “Булгаргаз” негови хора бяха уволнени от ДАНС и фонд “Земеделие”

Нинова успя да овладее БСП въпреки нежеланието му, ПП следва свой път, а ИТН бързо намалява

Два месеца след победата си на изборите изглежда, че Румен Радев губи позиции за сметка на Кирил Петков. Възможно ли е да има следващи противоречия между президента и премиера, след като

кръстосаха шпаги

по темите "Булгаргаз" и Република Северна Македония? Почти 8 месеца двамата спазваха безупречни отношения, но е вероятно оттук нататък да имат разногласия и по други теми, смятат наблюдатели.

Тихомълком за широката публика мина ход на Кирил Петков, с който уволни набързо човек на Румен Радев от службите. Малко преди Коледа – на 22 декември, той освободи заместник-председателя на ДАНС Венелин Димитров, който бе назначен от служебното правителство само два месеца по-рано. Преди това е работил като служител по сигурността на информацията в "Булгаргаз". Така министър-председателят показа, че

не би търпял двувластие в спецслужбите,

а президентът трябва да се задоволи с правомощията си по конституция. В този случай държавният глава не реагира за разлика от шумните скандали около "Булгаргаз".

Засега позициите си запазва шефът на ДАНС Пламен Тончев, който също изненадващо бе издигнат на поста през юни, след като една година е оглавявал структурата в Кюстендил, а 12 години – във Враца. Наблюдатели се чудят дали не е въпрос на време да бъде сменен и председателят на Държавната агенция по разузнаване Антоан Гечев, назначен от Радев по предложение на служебния кабинет.

В последните дни на правителството на Стефан Янев бе сменено и ръководството на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), известна като структурата за подслушвания. Начело застана Бисер Борисов и до този момент Кирил Петков не го е пипнал.

Не е ясно дали като наблюдаващ секретното звено няма да реши да заложи на друга фигура.

Освен в службите генералът губи позиции и на други фронтове. Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" смени заместник изпълнителния директор Боряна Алексова, назначена през юни от първото служебно правителство. Въпреки че в земеделието в момента управлява БСП, в случая уволнената има

косвена връзка и с президентството.

Тя е дъщеря на Валентина Танева, съветник на Румен Радев по образование, наука и иновации и в двата му мандата.

По друга важна за държавния глава тема – смяната на главния прокурор, засега Кирил Петков няма обратно мнение.

След избирането си за премиер той обяви, че това ще е приоритет и най-важна задача на новото правителство заедно с избора на нов шеф на КПКОНПИ.

Президентът никога няма да прости на прокуратурата, МВР и Бюрото за защита на свидетелите, че през юли 2020 г. влязоха в институцията,

обискираха два кабинета

и отведоха един съветник и един секретар от неговите хора. Впоследствие арестите на Илия Милушев и Пламен Узунов бяха обявени за незаконни от съда.

Случката не е забравена в коридорите на "Дондуков" 2. Бившият военен летец ще употреби всичките си усилия, за да отстрани издалите заповедта за претърсването на кабинетите, твърдят запознати. Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор и така

процедурата ще отиде във Висшия съдебен съвет,

който има право на това.

В този състав на ВСС ще е трудно, но Народното събрание може да измени начина, по който ще се избират 11-имата юристи от собствената му квота. Другите 11 са в прерогативите на магистратите, а трима са по право – главният прокурор и шефовете на върховните съдилища.

Засега президент и премиер са единодушни и по други въпроси – съдебната реформа и закриването на специализираното правосъдие. Проектът бе внесен за обсъждане от Министерството на правосъдието и след това може да влезе в Народното събрание, а за да бъде приет, е необходимо обикновено мнозинство.

В това отношение Румен Радев няма от какво да се опасява. Но той губи позиции и в политически план. Негови хора не успяха да заемат позиции в БСП, Корнелия Нинова спечели и този път лидерското място. Според запознати президентът одобрява за председател Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира, но конгресът предпочете да не приема оставката на титулярката.

"Продължаваме промяната" гласува за генерала, но очевидно следва своите цели, без да се съобразява много с него. "Има такъв народ", които се появиха като пропрезидентска партия, тръгнаха стремглаво надолу. Така в политически план пилотът остава изолиран.

Може би затова се заговори, че ще се появи

нов проект начело със служебния вицепремиер

по управление на евросредствата Атанас Пеканов. Но не е ясно доколко той ще успее. А в момента Радев е в положението да си търси следващо поприще, докато чака да изтекат петте му години на "Дондуков" 2. Освен успешен мандат има много други фактори, от които ще зависи по-нататъшното му развитие, след като слезе от първото място.