Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учебникът с най-детайлните илюстрации на всички части на човешкото тяло крие експерименти в концлагери на смъртта

Хирургът проф. Сюзън Маккинън се подготвя дълго и старателно за една от най-сложните си операции. Всичко върви по план, докато капки пот не избиват внезапно по челото й. Тя не може да намери един от нервите в крака на своя пациент и му споделя, че ако не го открие, ще трябва да ампутира крайника му. „Щом е нужно, направете го“, примирява се болният.

Проф. Маккинън преглъща тежко и пита колегите си: „Може ли да извадя „Атласа на Пернкопф“?“ Учебникът, безобидно наречен „Топографска анатомия на човека“, датиращ от средата на XX век, е най-добрият в света – съдържа богати и детайлни илюстрации на ръка, кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи, кости и всичко останало, намиращо се в човешкото тяло. Всеобщото мнение е, че е

научен и художествен шедьовър

Благодарение на рисунките хирургът за минути намира нерва и си отдъхва, че не се налага да ампутира крака на пациента. Сложната операция завършва успешно.

Мнозина сигурно ще се запитат защо проф. Маккинън иска разрешение да надник¬не в този учебник, след като той е най-добрият в света?

Причината е в автора на „Атласа“ и методите, използвани за написването му. Професорът по анатомия Едуард Пернкопф бил страстен нацист, който наема четирима художници да илюстрират детайлно всяка част от тялото на човека. Изискването било всичко да изглежда възможно най-реалистично, като единственото отклонение са по-ярките, контрастни цветове, така че читателите да се ориентират по-лесно. Най-зловещото в случая е, че за да го създаде, той използва труповете на затворниците от нацистките лагери, които са му осигурявани специално за целта.

Каква е историята на Едуард Пенкопф и как успява да създаде атласа, четете в новия брой на списание "Космос".