Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ДИНЕВА
ЕЛЕНА ДИНЕВА

Фирма на Божков и Ирена Кръстева спечелиха делата срещу решението на правителството - прилагало чужд закон и ограничавало правото на собственост и стопанска инициатива

Решението на правителството за т.нар. български списък “Магнитски” е нищожно. Това решиха два съдебни състава на Върховния административен съд.

Мотивите по двете дела са идентични. Едното е по жалба на Ирена Кръстева, майка на санкционирания от САЩ Делян Пеевски. Тя е включена в българския списък като физическо лице.

Другото дело е по жалба на “Интернюз 98” ООД като юридическо лице. В него съдружници са “Нове интернал” ЕООД на Васил Божков, който е един от тримата санкционирани по “Магнитски”, и съпругата му Елена Динева. Нейното име не е включено в списъка.

След обявяването на санкциите от САЩ първото служебно правителство, назначено от Румен Радев, прие решение от 6 точки. Съдът отменя като нищожни три от тях. Първата е за създаването на работна група за изготвяне на списъка, втората е за публикуването му в сайтовете на Министерството на финансите и НАП, а третата е за забраната на хората и фирмите в него да работят с държавата и общините. Решенията са на тричленни състави на ВАС и

могат да бъдат

обжалвани от МС

пред петчленен, който е последната инстанция.

По непотвърдена официално информация правителството все още не е решило дали ще обжалва, но се очаквало вицепремиерът Асен Василев да го предложи. “24 часа” научи, че е по-вероятно останалите министри да го подкрепят.

На практика обаче магистратите отменят действието на българския разширен списък, защото нищожният административен акт не носи последици. Основните мотиви са четири:

1. Правителството не е компетентно да взема такова решение;

2. Актът не отговаря на законодателството на ЕС, на конституцията на България и на други закони;

3. Нарушено е правото на защита на лицата и фирмите в разширения списък, защото не са били уведомени за това;

4. Няма процедура за изслушване на засегнатите.

Освен това се нарушавало правото на собственост и стопанска инициатива на санкционираните от родния списък. В решението си съдиите посочват, че

глобалният закон

“Магнитски” на

САЩ може да

бъде основание

за изготвяне на

разширен списък от България, но само ако има национален закон за това. Затова се приема, че “Магнитски” няма пряко приложение у нас.

“Решение на МС е акт по прилагане на законодателство на друга държава и по-конкретно на глобален закон “Магнитски”, приет от САЩ. Този закон обаче не би могъл да притежава качеството на източник на правото в България. Нито законът, нито актовете по прилагането му от съответните органи на САЩ имат правна сила на територията на страната”, пишат съдиите в решението си по казуса с фирмата на Божков. 

ИРЕНА КРЪСТИВА
ИРЕНА КРЪСТИВА

Национален закон за подобни случаи беше обсъждан още когато САЩ обявиха санкциите, но така и не беше изготвен. Въпреки това от БНБ тогава препоръчаха на търговските банки да запорират сметки на санкционираните.

Общо 62 дела са образувани от засегнати от българския списък. В него попаднаха хора и фирми, свързани с тримата санкционирани - Делян Пеевски, Васил Божков и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Сред тях бяха и бившите съдружници на Божков - Цветомир, Боян и Стефан Найденови, които вече бяха извадени от списъците с решения на съда.

Дела срещу решението на правителството по закона “Магнитски” водят и самите Пеевски, Божков и Желязков, показа проверка на “24 часа”. Те още не са приключили.

Любопитен детайл има в решението на ВАС по делото на Ирена Кръстева. Посочено е, че в българския списък с фирми са включени дружества, които Кръстева отдавна е напуснала и дори някои вече не съществуват в правния мир. Както и че тя не отговаря на т. 1 от същото решение, което е обявено за нищожно - да се включват съдружници и бизнес партньори на тримата санкционирани. Не е посочено, че такива трябва да са и членове на семействата им. Така например синът на Васил Божков и съпругата му не попаднаха в списъка с физически лица.