Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марио Драги
Марио Драги

Италианското правителство реши да облекчи някои ограничителни мерки, наложени заради ковид, най-вече в училищата. Премиерът Марио Драги обеща през следващите седмици отварянето на страната да продължи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решенията, взети от министерския съвет, предвиждат прекратяване на дистанционното обучение за учениците от началния и средния курс, които са ваксинирани или преболедували, независимо колко са учениците с положителен тест в клас.

Детските градини вече ще минават на дистанционен режим при пет деца с положителен тест. Сега това става при едно такова дете.

"Днес се заемаме с присъственото обучение, което винаги е било приоритет за това правителство", заяви на съвещанието Драги. "Отговаряме на нуждите на семействата, които смятат сегашния карантинен режим за твърде сложен и ограничаващ", допълни той премиерът.

Драги съобщи, че ваксинационният пропуск за хората с три дози ваксина (или две при онези, които са преболедували ковид) ще стане безсрочен. Досега валидността му беше 6 месеца.

По отношение на туризма правителството реши хората, пристигащи от страни с различни ваксинационни правила от действащите в Италия, да могат да посещават с обикновен здравен пропуск (за който е достатъчен отрицателен тест) хотели и ресторанти, както и всички места, където обикновено се изисква ваксинационен пропуск.

Приетите мерки са насочени към по-голямо отваряне на страната. През следващите седмици ще продължим да се движим в тази посока, обеща премиерът.

"Основавайки се на научни доказателства и наблюдавайки кривата на случаите на зараза, ще обявим срокове за отменяне на действащите рестрикции. Данните за ваксинацията са много окуражаващи. Ние искаме една по-отворена Италия", заяви Драги.

По официални данни близо 88 процента от италианците на възраст над 12 години са ваксинирани (с две дози), а около 34 милиона души (при население от 59,2 милиона) са получили и трета доза.

На заседание в понеделник правителството реши да удължи до 10 февруари изискването за носене на маска на открито и забраната за работа на нощните заведения.