Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност днес за втория си мандат, официалната церемония започна в 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски” в София.

21 салюта ознаменуват събитието, гвардейският духов оркестър изпълнява химна.

За церемонията на площада са шефът на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, съпредседателят на ДБ Христо Иванов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, министърът на отбраната Стефан Янев, шефовете на служби, посланици и др.

Президентът Румен Радев пристигна на площада в 10,57 часа, две минути преди него дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред паметника на Незнайния воин са построени представителните части на Българската армия.

Президентът прие рапорта на началника на караула, поклони се пред Националното знаме, обходи строя и поздрави почетния караул. След като прие строя, Румен Радев се качи на трибуната и  произнесе слово.

Преди 5 години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас - хората, дошли да подкрепят надеждата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието!

Така президентът Румен Радев започна словото си на старта на церемонията по встъпването му във втория мандат. Той се обърна към гражданите, дошли в мразовитата сутрин пред Вечния огън. Вероятно заради времето и ковид мерките мнозинството не бе толкова голямо.

Призовавах и работех за единението, упрекваха ме, че разединявам. Водихме битката за демокрацията, продължи Радев.

Обществото показало, че иска да се раздели с част от миналото. То излязло от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции, направи равносметката си Румен Радев.

"Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - законност, единство, просветеност, истинско европейско разивите на България", обяви той.

Ще бдя страната да не се отклони от пътя си, ще отсоявам суверенитета и закона, обеща той.

"Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим че ни е най-трудно, нека не забравяме - не са много държавите, съхранили име, вяра и език през вековете. България е една от тях, защото народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово", заяви президентът.

Ще постигнем целите си само ако обществото остане единно във волята си за промяна и напредък, настоя Радев.

За мен е е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда - това казал преди 5 г., припомни той. И продължи: За мен важното е да остана на страната на хората.

Радев обеща, че ще е президент на всички граждани, ще отстоява свободата, правата и достойнството на своя народ.

"Да живее България", завърши словото си той. Последваха топовните салюти.

После заедно вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха венец пред паметника на незнайния воин.

В 11.45 часа пред парадния вход на "Дондуков" 2 шпалир от гвардейци посреща държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Церемонията наложи извънредни мерки в центъра на София, който е затворен за коли. През 3 контролни пунктна и засилени проверки на НСО минаваха гражданите, пожелали да наблюдават церемонията. В района е забранено и пускането на дронове.

От 1997 г., когато президентът Петър Стоянов влиза на "Дондуков" 2, се спазва официалното встъпване в длъжност на държавния глава да става на 22 януари. По-рано през седмицата - в сряда, Радев и Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

 

Очаквайте още подробности!