Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравко Иванов е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Публични финанси" в УНСС. Има над 15-годишен опит като адвокат.
Здравко Иванов е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Публични финанси" в УНСС. Има над 15-годишен опит като адвокат.

Адмирираме инициативата на вицепремиера Корнелия Нинова за закон за колекторските дружества, най-важно е с него да спре незаконната практика на увеличаване на задължение с допълнителни такси и разноски, казва юристът от Сдружението за отговорно управление на вземания

- Вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира създаването на закон за дейността на колекторските дружества, какво е вашето мнение, нужно ли е такова законодателство?

- От името на нашата асоциация адмирираме инициативата на вицепремиера Корнелия Нинова и представляването от нея министерство за създаването на такъв закон, което определяме за крайно наложително. От години настояваме България да се приравни към добрите европейски практики, регулиращи дейността на дружествата, управляващи просрочени вземания.

- Защо смятате, че този закон би бил добър за колекторите?

- Този закон следва да осигури справедлива защита на хората с просрочени задължения и едновременно с това да гарантира дейността на колекторските дружества. Приемането на такъв закон ще направи ясна разграничителна линия между мними дружества, които представят себе си за колектори, но нямат нищо общо с този бизнес, и истинските колекторски дружества, прилагащи най-добрите установени европейски практики.

- А с какво този закон би бил полезен за самия потребител?

- На първо място той ще позволи на всеки потребител ясно и точно да легитимира колектора, който е осъществил контакт с него, тъй като ще може да направи лесна и достъпна справка в публичния регистър на колекторските компании, който следва да бъде създаден. От друга страна този закон би гарантирал, че законните представители и управляващи на дружествата ще са хора с чисто съдебно минало и добра репутация в обществото. Ще се регламентира и точен и ясен начин за комуникация с хората и колекторите.

- Какво според вас е най-важно да бъде част от този закон?

- Според нас е най-важно да спре незаконната практика на увеличаване на един паричен дълг с допълнителни такси и разноски, непредвидени в нормативен акт. Скоро беше публикувана информация как един дълг от 12 стотинки е станал 500 лева, благодарение на начислени по дълга такси и разноски.

Искам ясно и точно да посоча, че от това, което беше изнесено в медиите, подобна практика най-вероятно няма да бъде прекратена с този закон, тъй като подобни такси и разноски не се налагат от самите колектори, тези такси и разноски се добавят към първоначалния дълг единствено при започнало съдебно производство срещу длъжника.

За да съм по-ясен ще дам следния пример: Длъжникът отказва доброволно да заплати въпросните 12 стотинки и срещу него се образува гражданско дело като се заплаща минимална съдебна такса от 25 лева, към тях се прибавят 300 лева адвокатски хонорар, след това минимум 150 лева авансова такса ЧСИ и други. Ето така 12 стотинки се превръщат в 500 лева, но колекторът ще получи само 12 стотинки, другите пари представляват разходи за водения съдебен и изпълнителен процес.

Ние винаги апелираме и се стремим да постигаме доброволно уреждане на дълга, защото по този начин потребителят е печеливш и не заплаща тези високи разходи за водене на съдебно дело. Нещо повече - при доброволното уреждане на дълга в 92,7% от случаите според нашите вътрешни данни, потребителят получава отстъпка от претендирният дълг, която в дадени случаи може да стигне и над 25%.

От името на нашата асоциация работим върху предложения за текстове по закона, като едно от тях касае допълнително намаляване на таксите по съдебно производство, които ще внесем в Министерството на икономиката и индустрията и в парламентарната комисия по финанси.

- Според вас възможно ли е съвестните платци да бъдат засегнати, а тези които се опитват да не плащат да бъдат облагодетелствани от този закон?

- За съжаление такава възможност съществува и това е нашата най-голяма тревога, но тъй като все още не сме запознати с окончателния текст на проектозакона, се въздържам от допълнителни коментира по въпроса към момента. В този закон няма място на политически популизъм, той следва да бъде създаден строго експертно в интерес на хората и бизнеса.

Нека напомня, че дълговете на некоректните платци по силата на обществените закони се заплащат от всички нас по един или друг начин.