Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

В Москва се води дело срещу лидера на организираната престъпна група Сергей Буторин-Ося и члена на неговата банда Марат Полянски. Те са съдени за нападението над заместник-началника на отдела за борба с организираната престъпност в Централния район на Москва Николай Петров преди 23 години. Делото се гледа при закрити врата: жертвата е била сътрудник на МВР, информацията за работата му по закон е държавна тайна.

Буторин, който от 2011 г. излежава доживотна присъда за други престъпления на организираната престъпна група и убийството на 38 души, е преместен от затвора със специален режим "Полярна сова" в московското СИЗО "Медвед". Полянски вече е осъден за 11 убийства на 23 години затвор.

Според прокуратурата Буторин е фалшифицирал смъртта си през 1995 г. и е избягал в Испания, откъдето е ръководил Ореховската организирана престъпна група. През 1998 г. той научава, че оперативният работник Николай Петров се интересува активно от делата на бандата. Буторин инструктира Полянски да елиминира Петров, страхувайки се, че оперативният работник ще разбере, че е жив, и ще установи местонахождението му.

На 3 декември 1998 г. Полянски и убиецът на организираната престъпна група Александър Василченко наблюдават Петров близо до къщата му на улица "Амундсен" в Москва и го прострелват в главата с 5,6-милиметрова пушка. За щастие, куршумът минава тангенциално и полицаят оцелява. Буторин и Полянски се признаха за виновни за организиране на покушението и не поискаха съдебен процес.

Олег Медведев-Шишкан

През 2022 г. Олег Медведев, известен още като Шишкан или Олег Раменски, може да застане пред съда. Следственият комитет обяви приключването на разследването по наказателното му дело за организиране на убийства още през ноември 2020 г. През 2021 г. самият Медведев, други замесени лица (общо 18 души) и адвокати се запознаха с материалите по делото, което съдържа повече от 100 тома доказателства, и процесът се забави.

Олег Медведев контролира дейността на престъпни групи в Московска област, участва в преразпределението на сферите на влияние в криминалните среди, установява контрол върху редица компании и наблюдава дейността на нелегалните казина.

Той е обвинен за заемане на висок пост в престъпната йерархия, както и за убийството на депутата от Раменски Татяна Сидорова и трима членове на семейството й през 2012 г.

Медведев отрича вината за тези престъпления. Нарича себе си успешен бизнесмен и филантроп и се опитва да излезе от следствения арест с протекцията на известни хора, но безуспешно. Според някои съобщения Медведев възнамерява да иска съдебен процес, надявайки се по този начин да обори обвиненията. Дали ще успее, ще стане известно през тази година.