Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фахреттин Коджа
Снимка: Wikimedia Commons
Фахреттин Коджа Снимка: Wikimedia Commons

Турското здравно министерство е изпратило нареждане до окръжните си управления в страната, с което се премахва задължителното досега изискване за представяне на негативен PCR тест за COVID от неваксинираните на работните места, в учебните заведения, при пътуване и посещения на театри, концерти и др., предаде БТА.

Наредбата се отнася и до персонала на междуградските автобусни превози, шофьорите и обслужващия персонал на ученическите автобуси, както и на всички масови транспортни средства, на служителите в обществените учреждения, се посочва в съобщението.

Преди това турските авиолинии отмениха изискването за представяне на PCR тест при пътуване по вътрешните линии.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа призова гражданите,които не са се ваксинирали, да го направят.

Турски медицински експерти разкритикуваха нареждането на здравното министерство.

"Вариантът Омикрон се развива по-леко. Това означава, че ще тестваме много по-рядко, няма да можем да откриваме заразените, при това в момент, когато случаите в страната стремително се увеличават поради по-бързото разпространение на Омикрон, твърди се по за 60-70 хиляди дневно. По всичко изглежда, че тенденцията ще продължи, ето защо решението на здравното министерство научно не е правилно, то официално означава "нека Омикрон се разпространява, всеки ден ще умират толкова и толкова хора, но ние няма да променим положението", заяви един от водещите специалисти, проф.д-р Мехмет Джейхун.