Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Манолов-Царя беше доверено лице на известния като "Кръстник на мафията" Иво Карамански. Кърджалиецът смята убития бос за съвременния Робин Худ. Твърди, че знае всичко за контактите на Карамански с политици и е убеден, че той не е виновен за смъртта на катастрофиралите през август 1996 г. край Люлин 14 войничета.
През 1996 г. Мишо Царя купува излязъл от употреба кораб, тип "Комета", и прави от него заведение, кръстено на Иво Карамански. След година продава кораба за скрап.
През 2005 г. Мишо Царя заедно с Митьо Пищова регистрира листата на "Евророма" в Кърджали.
Потърсихме го след слуховете, че е готов да даде убежище на Цар Киро.

- Г-н Димитров, ще приемете ли Цар Киро на плаващия понтон в язовир "Кърджали", след като излезе от ареста по обвинение за заплаха за убийство, както твърдят вашите съграждани?
 - Един мой познат беше тези дни в моето заведение. И просто се пошегува. Казва: "Вие, царете, трябва да се поддържате. Затова, няма да е зле, ще проявиш хуманност, като подслониш Цар Киро в твоя уникален хотелски комплекс край язовир "Кърджали". Трябвало да предоставя на Кирил Рашков политическо убежище, тъй като държавата го подгонила яко. Ние, царете, трябвало да сме единни и да се поддържаме срещу злото. Аз от години съм известен с прозвището Мишо царя.
 - Вие как гледате на офертата?
 - Казах му: Изобщо не се занимавай с мен! Бях доста рязък. Отговорих: Цар Киро да не е Саддам Хюсеин или Муамар Кадафи, че да му давам убежище. (Смее се).
 - Как ще коментирате напрежението в страната след инцидента в с. Катуница?
  - Типично българска история. Мисля, че не е задължително вината да се прехвърля само върху Цар Киро. Изговориха се много глупости по негов адрес. Парите му откъде били, колко луксозни къщи и вили имал, какви коли карали синовете му - принцовете Иван (вече покойник) и Ангел. Как наели специална охрана да пази семейството?
Това ли са най-актуалните теми на деня - как живеят Цар Киро и съпругата му - Царица Костадинка? Аз познавах много добре баща му - Алтън Гого.
Той остави доста добро и завидно наследство на сина си
- Кирил Рашков. Естествено, Кирил Рашков ще живее охолно, с всички екстри в имотите. Но те са оставени в наследство. Имотите не са крадени. Не е задължително, в случая само и само да се открие виновният за смъртта на младежа, да нарочим Цар Киро. Има си компетентни органи. Нека да разследват.
 - Бащата на Цар Киро - Алтън (златен) Гого, имаше ли самочувствие на богат човек като внуците на Кирил Рашков днес?
 - Алтън Гого още от Татово време беше мангизлия и златар. И моят баща беше много богат.
Имахме много прасета, много мерцедеси
Баща ми гледаше 3000 прасета. Беше ветеринарен лекар. А Алтън Гого беше скромен човек. Почтен. С изградена ценностна система. Не всички мангали са каквито се описват във вестниците. Наследството, завещано на сина му - Кирил Рашков, е напълно законно. Придобито с труд. Така че да търсим НАП, прокуратура за разследване на имотите е, както се казва, гонене на вятър. От този храст няма да изскочи никакъв заек. Дори зайче. Човекът си ползва бащиното наследство и имане. Друг е проблемът - злобата, завистта да гледаш комшията колко пари има. Как живее.
 - Вземате страната на Цар Киро?
 - Не. Не го защитавам. Не го подкрепям. Не познавам т. нар. цар. Друг е въпросът, че навсякъде има барони и баровци, които подклаждат напрежение. Те не могат да спят, ако цари спокойствие. Ако няма проблеми. Затова ги създават. Например дават мангизи назаем. После гонят до дупка за високи лихви. Смятам, че по-скоро внуците на Рашков са правили нещо. Имало е някакво спречкване с убитото момче. Възможно е то да е праснало някого от внуците. И войната пламва. Не е редно да се вини Цар Киро като личност. Доколкото разбрах, човекът изобщо нямал понятие за този конфликт между внуците и убитото момче. Това наподобява случая с опожарените войници преди години,
когато мишената е бил Иво Карамански
Бог да го прости! Човекът нямаше никакви вина.
Но не. Обвиниха го, че заради него опожарили камиона, в който са пътували войниците. Същото и с Цар Киро се получава.
Той е нарочен да изгори. Тези спекулации трябва да престанат веднъж завинаги. Все пак сме правова държава. С ред и закони.
 - Така е. Но загина млад човек...
 - Аз питам какво е търсил този младеж пред къщата на Цар Киро? Защо е започнал екшънът с този бус? Кой е провокирал крайното действие - мелето, и после младежът да бъде смазан като животно. Пред очите на баща му. Наистина много е жестоко! Сигурно човекът е издъхнал в адски мъки. Изказвам съболезнования на близките на починалия Ангел. Възмутен съм от действията на полицията.
 - Защо?
- Няколко телевизии се надпреварваха в излъчването на едни и същи кадри - палят мерцедес на Рашкови. Преди това няколко копелета ритат демонстративно автомобила. Неистово крещят. Искат отплата. Както се казва - зъб за зъб.
Колата гори, а полицаи стоят и се любуват
на гледката
За да не бъдат разпознати, ченгетата са с тъмни очила. Срам и позор. Какво ще кажат в Европа за нашата полиция, ако кадрите бъдат излъчени и в европейски държави. А съм сигурен, че кадрите са показани и в други страни. Вината е в полицията. Държавата трябва да се намеси радикално. Да спрат тези безредици в национален план.
- Вече поискаха оставката на министър Цветан Цветанов.
 - Кои политици? Волен Сидеров! Несериозно е. Цветанов няма никаква вина. Премиерът заяви, че това с горящите коли не трябвало да се допуска. Според мен виновни са и момчетата, които ритаха автомобила и го обърнаха с кеф. А полицаите и те се кефят. Какво е това! Нямам думи. Тъпа работа. Държавата е виновна!
 - В какъв смисъл?
- За интеграцията на циганите. Те могат да бъдат превъзпитани единствено с труд. Ето, строят се магистрали. Чудесно! Но заплати от 1000 лева нагоре се дават на близки хора. Защо не се ангажират роми? Те са
яки момчета. Да копаят дупките по пътищата
 и да ги заравят
Но да бъдат ангажирани, за да не мислят за глупости. Бездействието ражда пороци. Държавата носи вина за спиране на интеграцията на ромите в българското общество. Точно така е. Има информация, че Ахмед Доган често гостувал в дома на Цар Киро в с. Катуница.
 - Вие какво мислите по този въпрос?
 - Съмнявам се г-н Доган да е ходил у Рашкови. Не звучи сериозно, тъй като лидерът на ДПС си подбира връзките. Но не е изключено. Все пак сме в България.
 - Изваждане на етническата карта разумен ход ли е преди избори?
 - Много опасна тактика. Игра с огъня! Най-малкото камъче преобръща колата. Ще се стигне, не дай Боже, дотам
циганите в махалите
да извадят брадви
и сатъри
Ще се наизвадят веригите. Ще стане касапница. Стой, та гледай! Дано да не се случва до този екстремистки вариант. Ще се прочуем пак в света и Европа. Най-вероятно Волен Сидеров ще изведе 20 човека от своите и ще започне да ораторства. Ще извлече политически дивиденти от случилото се в Катуница. Това го знаят и малките деца. Така че полицията трябва да си е на мястото.
 - Смятате, че ромите ще отвърнат на протестите?
 - Не. Ромите са много плашлива общност. Но са много задружни. Изкуствено се създава напрежение, че заради убитото момче в Катуница българският етнос е готов да отмъсти.
И ще настане
кървава баня
Така че хората основателно се страхуват за живота си. Аз съм бил в кв. Столипиново и знам за какво става дума. Циганите са мирни хора и едва ли ще бият и трошат. По-скоро опасни са тези от фейсбук. Полицията правилно се е насочила към тях. Защото оттам може да пламне искрата. Рокерите не могат за запалят тази искра.
 - Все още ви спрягат като наместника на Иво Карамански...
 - Запомнил съм Карамански с това, че беше непримирим към ментарджиите и измамниците. Гонеше ги до дупка. Помагаше на бедните и самотните. Лично на мен ми е давал. Няма да кажа какви огромни суми. Много ми помагаше. И в човешки план, и с пари.
 - И все пак как ви помагаше той?
 - Благодарение на Иво имам това прекрасно вилно селище край язовира. Обичаше да казва:
"Приятелю, стига си бракониерствал. Ще
легализираме язовира
на твое име. Нямаш проблем. Затова сме хора, за да си помагаме." Такова добро не се забравя и на оня свят.
 - Защо ви задържаха в полицията в Кърджали преди дни?
 - Обвиниха ме, че ловя риба с електрическа въдица. И с ток избивам рибата в язовир "Кърджали". Пълни глупости. Карам лодката с 30 км/ч. Не мога успоредно с това и да ловя риба. Аз да не съм многоръкият бог Шива!
 - Полицаите ли ви обвиниха?
 - Специалисти от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) ме обвиниха неоснователно. Натопиха ме пред полицията. Това, българите, сме много кален народ. Преди 10 години аз уредих шефа на ИАРА с 3 км мрежи за риба. Баща му, който беше шеф в пожарната, започна да ме притеснява. Поиска мрежите за постоянно. Отказах. Че като започнаха да валят едни мръсотии по мой адрес. И по адрес на брат ми. И ето ти нова акция срещу мен - дойдоха бусове с полицаи.
Свалиха ме на брега. Питат - защо ловиш сомове с ток?
Ще видиш сега какво става! Кой им плаща на полицаите да се занимават с такива глупости?
- Ще гласувате ли?
- Разбира се. Аз съм привърженик на ГЕРБ. Убеден съм, че освен тази партия няма друга, която да може да се справи със сложната и трудна ситуация в страната.
20 години политическо безсилие да се решат проблемите. Ето, вече се строят магистрали. ГЕРБ се опитва да направи нещо. Но много вода им се подлива. За да тръгнат нещата, трябва да се забранят две партии.
 - Кои са тези партии ?
- ДПС и БСП трябва да се забранят със закон.