Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Института по морски науки в Барселона правят опити с ципура, която е една от най-разпространените риби в Средиземно море.
В Института по морски науки в Барселона правят опити с ципура, която е една от най-разпространените риби в Средиземно море.

До 90% от култивираните европейски лавраци стават мъжки при високи температури

Глобалното затопляне застрашава репродукцията и съществуването на много видове риби в Средиземно море, тъй като полът им се оформя по време на пубертета според температурата. Тенденцията е да има все повече мъжки екземпляри. Това коментираме с Мария Мерседес Бласкес, която изследва генетиката и промените в развитието на най-разпространените видове в южноевропейския воден басейн.

И по време на пандемията от COVID-19 Мария Мерседес Бласкес се грижи за лабораторията и експерименталните камери в Института по морски науки в Барселона.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
И по време на пандемията от COVID-19 Мария Мерседес Бласкес се грижи за лабораторията и експерименталните камери в Института по морски науки в Барселона. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Тя е ръководител на аквариума и експерименталните камери в Института по морски науки в Барселона, който се намира само на 100 метра от морето.

Близо до брега солената вода се изпомпва от 10 метра дълбочина чрез специално съоръжение и

през тръба се транспортира до лабораторията.

Европроект "Космос"
Европроект "Космос"

По този начин се осигуряват максимално естествени условия, за да се защити здравето на рибите. За видовете, които са ендемични за Атлантическия океан, Бласкес и колегите й добавят чиста вода. Той е по-сладък и обитателите му се нуждаят от по-малко сол.

Солеността може да варира не само в отделните басейни, но и в различните сезони и при температурни амплитуди. Всичко това се симулира в лабораторията, а местното каталунско правителство проверява качеството на водата и градусите, при които се извършват експериментите.

Светлината също е пригодена така, че да имитира реалното слънчево греене в отделните части на денонощието. Ако навън е облачно, студено или вали, монтирани в алармите сензори улавят промените и чрез компютърна програма в помещението притъмнява.

Екипът на „Космос“ се убеждава, че там се поддържат специални условия. През септември, когато посещаваме института, залите и коридорите му са охладени от климатици, но не и аквариумът с рибите, за който се грижи г-жа Бласкес. Слизайки от етажите с кабинети надолу към камерите,

още от коридора ни лъхва горещина,

каквото е времето навън. Влагата я прави още по-непоносима.

Лабораторията в Института за морски науки в Барселона
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Лабораторията в Института за морски науки в Барселона СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Ученият ни води до обиталището на най-многобройната изследвана група – европейския лаврак. Вътре плуват десетина риби. Плашат се от човешкото присъствие и когато приближаваме до камерата им, започват да се мятат с бясна скорост от единия до другия край. Те са между 8- и 10-годишни и са смесени като в природата – мъжки и женски.

Глобалното затопляне обаче нарушава естественото равновесие между половете, става ясно от разговора ни в Барселона. „Проблемите възникват по време на първите фази на мейозата (настъпването на пубертета и съзряването на половите жлези) – обяснява Мария Мерседес Бласкес. – Преди това броят на половите клетки може да се променя – да намалее или съвсем да се потисне (тоест да стигне до стерилност), или да се увеличи. При култивиране в развъдници забелязваме, че мъжките европейски лавраци превъзхождат по численост женските в съотношение 3:1. Освен това остават по-малки от нормалното.“

Причината за

аномалията

се корени в това, че половото им съзряване настъпва, преди да са достигнали търговски вид, и развитието им спира. При 30% от мъжките се наблюдава преждевременен пубертет – по време на първата им година след излюпването. Част от тях навлизат в този етап още в третия си месец. Ако са култивирани за пазара, никой купувач не се спира и не избира такива дребни риби. В естествена среда те достигат до оптималния си размер чак на втората година – между 18-ия и 24-ия месец.

Европейският лаврак се размножава веднъж годишно, като женските изхвърлят яйцата, а мъжките – спермата си. Оплождането става във водата. В нормален цикъл се случва през февруари - март, но в развъдниците има възможност да се експериментира с температурата, за да се излюпват нови риби през цялата година, допълва Бласкес.

Тя ни води да ни покаже и камерите на други морски видове -

коралите

За студенолюбивите корали е пригодена специална камера, в която поддържат температура от 10 градуса, Институт по морски науки в Барселона.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
За студенолюбивите корали е пригодена специална камера, в която поддържат температура от 10 градуса, Институт по морски науки в Барселона. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
и медузите,

при които се случва същото. При вариране на градусите променят цикъла си на размножаване.

Заедно с колегите си Мария Мерседес Бласкес работи над няколко експеримента във връзка с репродукцията на рибите, спазвайки две европейски директиви - 2010/63/ЕС и 2019/1010/ЕС, както и специалния испански закон за хуманно отношение към водните обитатели.

Опасенията на учените за дисбаланс между половете при затопляне на околната среда се потвърждават – до 90% от култивираните екземпляри в развъдник може да се окажат мъжки при повишаване на градусите. Въпреки заложените в гените им хромозоми температурата надделява при определянето на пола.

Европейският лаврак

не се ражда с определени полови белези.

Риба, която при нормални обстоятелства би станала женска, се превръща в мъжка заради условията, в които се развива. Тук не става дума за драстични разлики от нормалната температура, а дисбалансът настъпва дори тя да е с 2-3 градуса по-топла.

Екипът на Мерседес Бласкес изучава регулаторните механизми на процесите, за да се подобри фертилността на европейския лаврак. Използват модерни и нови подходи от молекулярната биология, насочени към промените в РНК в клетките на тестисите, протеините и липидите по време на основните събития на пубертета. Крайната цел е анализите да доведат до създаването на терапии, чрез които да се увеличи продукцията на риба.

„Преждевременният пубертет и смяната на пола се превръща в проблем и за някои популации на живеещите в естествена среда риби“, казва още Бласкес, чиято работа за разлика от много европейци в последните две години на пандемия с нищо не се е променила. Видовете в камерите се нуждаят от непрекъсната грижа.

Изследванията й в Института по морски науки са насочени към

още една чувствителна тема.

Европейският лаврак (особено младите екземпляри) плува и около места, където се заустват отпадните води от селскостопанска обработка или пречиствателни станции. Там често се съдържат токсични вещества, вредни за здравето на морските обитатели. Затова е важно да се контролира да не се отравят рибите и впоследствие - хората, които ги консумират.

„Последните ни изследвания са фокусирани не само върху началото на половото съзряване, но и върху ефекта на токсините от околната среда върху тази фаза от развитието, за да се запълни празнината в репродуктивната ендокринология и репродуктивната токсикология“, допълва Мария Мерседес Бласкес. В друга лаборатория в института тя наблюдава как вредните вещества се отразяват върху тъканите на рибите и какви промени настъпват.

Освен за европейски лавраци (Dicentrarchus labrax) в научното заведение се грижат и правят опити още с ципура (Sparus aurata), риба зебра (Danio rerio), обикновена сепия (Sepia officinalis)

В камерите на института се грижат и за обикновена сепия, с която също провеждат опити.
СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
В камерите на института се грижат и за обикновена сепия, с която също провеждат опити. СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
и октопод (Octopus vulgaris). В камерите на института отглеждат и норвежки омар (Nephrops norvegicus), рак отшелник (Dardanus arrosor)
Изследвания сочат, че ракът отшелник също е чувствителен към промените в околната среда.
СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
Изследвания сочат, че ракът отшелник също е чувствителен към промените в околната среда. СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
и средиземноморски срамежлив рак (Calappa granulata).
Екземпляри от средиземноморския срамежлив рак също се отглеждат в института в Барселона.
СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
Екземпляри от средиземноморския срамежлив рак също се отглеждат в института в Барселона. СНИМКА: Личен архив на МАРИЯ МЕРСЕДЕС БЛАСКЕС
Екипът прави и експерименти с медузи. Целта им е да разберат как може

да се предотврати

да нараняват хора,

защото някои от тях са много опасни. В момента работят върху идеята за производство на специални кремове против ужилване от медузи.

И докато учените могат да се намесят и да променят температурите в развъдниците, трябват много повече усилия, за да не изчезнат видовете, които живеят в естествени условия в Средиземно море. При това в глобален мащаб, не само в южната част на Европа.