Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Димитров по време на делото за отвличанията
Даниел Димитров по време на делото за отвличанията

Даниел Димитров стопил 4 г. от присъдата си с труд, остават му още 2

Прокуратурата, администрацията на затвора и полицията на едно мнение - няма смисъл вече да лежи в килията

Той е вторият от бандата за отвличания след Ивайло Ефтимов-Йожи, който излиза на свобода

Даниел Димитров-Данчо Релето от Наглите е освободен предсрочно от затвора с определение на Софийския градски съд от 17 декември т.г., показа проверка на “24 часа”. Той и останалите от бандата за отвличания бяха арестувани на същата дата през 2009-а.

По-късно Данчо Релето, Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопий Прокопиев-Културиста бяха осъдени на по 18 г. затвор, а Любомир Методиев-Любо Гребеца - на 10 г.

Решението на съда Данчо Релето да се върне в обществото не е случайно. Рядко са делата за предсрочно условно освобождаване на лишен от свобода, по които прокурорът, инспекторът по пробация и този на полицията, който работи зад решетките, и администрацията на затвора са на едно мнение - целта на наказанието е изпълнена и няма смисъл Релето да лежи повече в килията.

Даниел Димитров няма присъди преди тази за Наглите и има право да поиска да го пуснат при изтърпяно половината от наказанието. Бил е в затвора точно 12 г., но с труд е стопил 4 г. и му остават по-малко от 2. Вече не е в Софийския затвор, а в общежитието в Казичене на лек режим. Според доклада за присъдата му има “устойчива линия на добро и съвестно поведение”. Релето няма нарушения, не е наказван, работи, награждаван е много пъти, включително с домашен отпуск от 7 дни. Демонстрирал респект и уважение към системата и е награждаван многократно. Съдействал активно на инспектора от Столичната полиция, който работи с лишените от свобода.

“Има достатъчно доказателства, че Димитров се е поправил и са постигнати трайни положителни промени в нагласите и поведението му. Прогнозата за ресоциализацията му е благоприятна. “Целите и задачите, заложени в плана на присъдата, са изпълнени”, казва прокурорът на заседанието.

“Работи без прекъсване от 2013 г. Трудоустроен е без прекъсване от 2013 година. Рискът от рецидив е сведен до минимум. Няма нарушения на реда и дисциплината”, твърди инспекторът от затвора. Моли съда, ако Релето бъде освободен предсрочно, да му бъде наложена пробационна мярка за изпитателния срок.

Най-дългият трудов стаж на Данчо Релето в затвора е бил в кухнята като работник. След това става хигиенист. Справял се съвестно със задачите и поемал допълнителни. В общежитието в Казичене е избран за отговорник по хигиенно-битовите въпроси.

След становищата на страните съдът го освобождава предсрочно. Определението може да се протестира до края на тази седмица. От протокола на заседанието обаче става ясно, че дори това да се случи, втората инстанция също ще потвърди решението на първата.

Даниел Димитров-Релето е вторият от групата на Наглите, който ще излезе на свобода. Ивайло Ефтимов-Йожи беше освободен през октомври миналата година. Той и Любо Гребеца бяха на крачка от свободата през 2017 г., когато Софийският градски съд реши да ги пусне, но Апелативният не се съгласи с определението им. 

Ивайло Ефтимов е на свобода от година и два месеца.
Ивайло Ефтимов е на свобода от година и два месеца.

Данчо Релето поиска свобода и през 2018 г., но тогава не го пуснаха.

Двамата от Наглите, които остават зад решетките, са Прокопий Прокопиев-Културиста и Любомир Методиев-Любо Гребеца. Първият е осъден като рецидивист и трябва да е излежал две трети от наказанието си, за да може да пусне молба, т.е. 12 г. Любо Гребеца отдавна изтърпя присъдата си по Наглите, която беше 10 г., но е зад решетките доживот заради 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата от бандата и на приятеля си Юлиан Лефтеров. Труповете им бяха изровени от Плана след задържането на бандата за отвличания. Тогава Данчо Релето помогна на разследващите да ги намерят и уличи за двете убийства Любо Гребеца. След това беше и свидетел по делото срещу него. Преди това Гребеца пък се разприказва пред полицията за отвличанията и затова беше наказан само с 10 г. по делото “Наглите” за отвличанията.