Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започва да играе в мъжки турнири вместо брат си

Нона Гаприндашвили никога не е играла срещу мъже. Тази реплика в последния епизод на един от най-гледаните сериали за 2021 г. - “Дамски гамбит”, ще струва много скъпо на създателите на продукцията. Най-малко около 5 милиона долара.

Шахматистката Гаприндашвили, която е от грузински произход, е представена като руска участничка, което е още един мотив за спора за обезщетение в съда.

В последния епизод героинята Бет Хармън

пристига на турнир

в Москва,

където освен нея не участва нито една друга жена. Гласът зад кадър анализира американската участничка, че тя е единствената шахматистка, която е играла и побеждавала представители от мъжки пол.

Това твърдение е "очевидно невярно, както и грубо сексистко и оскърбяващо", се посочва в жалбата на шахматистката пред калифорнийски съд.

Грузинката, която днес е на 80 години, десетилетия е смятана за явление в шахмата. Тя е първата шахматистка, която става гросмайстор при мъжете. През 1968 г., когато според сюжета на филма се развива действието в епизода, тя не само че е "играла срещу мъже", но и вече е победила над 50 шахматисти.

Пет пъти е световен шампион по шахмат за жени от 1962 до 1978 г. Гаприндашвили е първият гросмайстор при жените и първата шахматистка, получила званието "гросмайстор" при мъжете. Тя е и първата носителка на наградата “Шахматен Оскар”.

Истинската Гаприндашвили започва да играе по турнири на 12-годишна възраст и още тогава се състезава с противоположния пол. Израснала в малко градче в изключителна бедност, първите й тренировки по шахмат са всъщност върху най-обикновена оцветена дървена дъска. Фигурките също не са истински. Правят ги тримата й братя. Игрите на дъската често са най-хубавото нещо през деня им. В биографията си самата шахматистка описва, че семейството често няма ток в дома си. И въпреки това с братята си играе шах, като мислено си представят дъската пред тях.

Любовта към шаха се отплаща,

защото братята й започват да печелят турнири. Впоследствие стават шампиони на Грузия. Веднъж един от тях заради настинка не успява да се яви в Пионерския дом и го замества Нона. Тя не само печели, но мъжете не могат да повярват, че е толкова добра. Играейки в десетки мъжки турнири, тя продължава да побеждава много от най-добрите играчи в света.

“Нона постигна нещо, което беше немислимо по онова време. Да играе шах със самочувствие на мъж. Само Вера Менчик бе толкова добра преди нея, но не беше толкова дръзка”, пише преди време шахматното издание Chess.com.

“Нона е явление в шаха на СССР, но са разбираеми причините защо името й остава забравено извън Грузия. Тя не е вписана като велика руска шахматистка, а и самата тя

яростно се нарича грузинка

и е готова да спори с всеки, оспорил нейните титли и нейния произход”, пише за шахматистката Би Би Си.

Именно тези детайли от миналото я карат да се чувства толкова обидена от сериала.

"Срамно е, разбира се. Когато се прави филм за световен шампион по шахмат, нещата трябва да са прецизни. Това, което чух и видях, не е вярно, защото веднага след като станах световна шампионка, започнах да участвам в мъжки турнири. Когато спечелих първото си световно първенство, веднага бях поканена в Хейстингс. Имах много покани, просто не можех да играя навсякъде", коментира Гаприндашвили поредицата през есента на 2020 г.

"Те се опитват да създадат художествен персонаж, който прокарва пътя за другите жени, но в действителност аз вече съм прокарала този път и съм вдъхновила поколения - казва Гаприндашвили пред The New York Times. - В това е иронията. Целият ми живот е задраскан." Тя иска обезщетение заради

“опустошителната неистина,

подриваща и омаловажаваща нейните постижения пред милионна аудитория”.

Създателите на сериала потвърждават и пред съда, че главната героиня, както и голяма част от сюжета са измислени. Образът на Хармън обаче до голяма степен е изграден върху живота на реални шахматисти. Боби Фишер и Вера Менчик са истинските имена, които стоят зад образа на гениалната шахматистка.

В романа на Тевис главният герой е мъж. След излизането на книгата читатели веднага разпознават на страниците й историята на феноменалния Боби Фишер. Така те съчетават лудостта на Фишър с

реалните

шахматни победи

на Вера Менчик.

За приликите между Менчик и екранната Бет Хармън се надпреварват да пишат и руски, и американски специализирани издания за шахмат.

Появата на сериала предизвиква невиждана полемика и в двете страни.

В Русия припомнят постиженията на шахматистката и обръщат внимание, че Менчик остава забравена в историята на шахмата. Споменава се и името на Гаприндашвили, но самата тя отрича подобна обвързаност.

“Това момиче, което представят в сериала, няма никаква реална представа как се играеха партиите в миналото.

Играта беше изтощителна,

мъжете винаги имат преимущество и трябва да си много концентриран в това, което правиш. 24 часа в денонощието. В сериала виждаме едно объркано момиче, което няма шанс в шахматния свят”, казва Нона.

“В сериала е търсен излишен драматизъм, затова са и нарочните препратки към Вера Менчик или на моменти към мен самата. Но за мен този филм би бил обида, а и за Вера. Представят ни твърде нереално и недостойно. Затова и реших да си търся правата в съда. На моите години съм видяла всичко и няма да позволя да си отида, представена по друг начин”, казва пред журналисти огорчената шахматистка.