Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров (в средата) заедно със заместниците си Александър Златанов (вляво) и Тома Томов
Стойчо Кацаров (в средата) заедно със заместниците си Александър Златанов (вляво) и Тома Томов

В двора на бившата Правителствена ще се строи нова детска болница

Болница "Лозенец" става педиатрия. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на пресконференция.

Идеята да се строи нова детска болница е обсъждана от лятото, включително с Народното събрание, обясни Кацаров. "160 декара терен има, на който може да се изгради нова детска болница. Едва ли има по-хубаво място от това, защото Лозенец е в Южен парк, на тихо и спокойно място. Няма пречки от гледна точка на градоустройството", добави министърът.

По думите му изграждането на новата болница ще отнеме поне 5 години, затова е по-добре да се вземат мерки сега. "В момента децата се лекуват в много лоши условия", заяви здравният министър.

Според него най-доброто решение е да се реорганизира правителствена и децата от специализираната детска болница да се преместят там. Условията са много по-добри, увери Кацаров. По оценка на здравните власти "Лозенец" може поеме всички деца, но и да приема възрастни. "283 легла има по принцип, от миналата година станаха 181 и от тях се ползват 50%", обясни Кацаров. Те са много повече от леглата в  Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

Той увери, че концепцията е болницата да запази многопрофилния си характер. "Никога не е поставян въпросът да се прекратява университетския характер. Извършването на трансплантации е в подкрепа на нашата идея и е много добре да се трансплантират деца.

В Плана за устойчивост било посочено, че на терена ще бъде поставен протонен ускорител, който ще е първият в цяла Източна Европа.

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкоболни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в Плана за въздушна спешна помощ. Ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви Кацаров.

"По никакъв начин не е в ущърб на лечебните заведения. Това ще даде смисъл на съществуването на "Лозенец". Перспективата е да стане най-големият детски център в страната", каза министърът. 

"Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите", каза още той.

По думите му е сигурно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен. За него остава единствено да бъде прекратен. Затова и при обсъждане на идеята в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията.