Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Коалиционният договор за ново правителство е 180 страници. Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред "ЕвроДикоФ".

"Първо минахме през всичките 18 политики, които са в 180 страници. Когато ги изпратим на полтическите парнтьори те трябва да кажат, че са съгласни с тях. След това ще седнем, за да говорим кои са точните министерства и точните хора", подчерта  той.

Петков коментира и изборането на Никола Минчев за председател на Народното събрание. 

"Всяка от преговарящите партии решиха да ни позволят да изберем ние кандидат - заяви лидеретът на ПП. -  С Никола се познаваме от дълго време. Първият ни казус беше с "Корал", обясни той това от къде познава новия председател на Народното събрание. Той трябваше да напусне работата си, защото в една кантора няма право да има политически юристи. Неговата всеотдайност ни накара да мислим, че сме взели правилното решение. Хубавото за него освен, че има голям стаж е, че той е с много чисто минало. Няма компромати и скандали за него. Въобще не ме притеснява, че ДПС ни подкрепиха. Когато сме сложили най-правилния човек, който иска да ни подкрепя. Ако беше компрометиран човек и ДПС ме подкрепи, да се стресна, но сега - не. Няма шумкарене. Непрекъсната комуникация с всички лидери. 12 часа правихме тематичните преговори и след като свършихме отидохме до централата на БСП. Не се крием. Свърши дискусията в 22,30, взехме колата и отидохме в БСП, за да говорим. Да си говорят бъдещите коалиционни партньори открито."

Той добави, че оттук-нататък няма да има наши и ваши. 

"Това, което направихме е непрестанна комуникация с всичките лидери", заяви той. "Няма тайни. Ние не се крием. Ако искахме да се крием нямаше да я има тази снимка", каза Петков по въпроса със снимката му пред "Позитано" 20.

"Нас не ни е страх от комуникация с всички", категоричен беше той.

Петков сподели, че ПП ще предложи Бойко Рашков за вътрешен министър.

"Ние от ПП много го харесваме. И когато започнем разпределенията, ние бихме предложили той да остане, но това не означава, че ще бъде той, защото това ще трябва да се обсъди с коалиционните партньори", подчерта Петков.

Той обясни и как вижда конфигурацията на коалицията. 

"Логиката е следната - за да имаме честно представителство в нашата коалиция то трябва да е близо до количеството гласове. Важно за мен е да знам, че всеки коалиционен партньор има участие в кабинета, за да станем един отбор", заяви съпредседателят на ПП.

"Всички се съгласихме, че трябва да е близко до пропорциите в парламента", подчерта той.

"Трябва да сменим закона за КПКОНПИ. Колко пари са запорирани за корупция и колко държава е успяла да събере. Според мен там ще има голяма разлика, за която ще е интересно от къде е дошла", заяви той.

"За нас това е много важно", заяви той за това, че Комисията трябва да има разследващи функции.

"Да, декларацията за смяна на главния прокурор остава абсолютно. Този главен прокурор не може да бъде най-високото ниво на разследване. Той не е свършил нищо конструктивно. Трябва човек, който е безпристрастен и не е зависим от никой", каза той.

"В момента юристите мислят как може да се направи истинска проверка на прокуратурата", допълни Петков.

"С Радев изработихме един много ясен начин на работа. Казахме си кои са общите ни цели. От там нататък един път не ми е вдигнал телефона и да ми каже: "Кириле направи това...", каза Петков по въпроса в каква степен може президентът да влияе на бъдещо правителство.

"Много е важно за нас е да започнем координирана кампания с всички най-добри експерти за да информираме хората за ковид и ваксинацията. Няма да има нищо насилствено", категоричен беше той.

"Второто много важно е да прокараме закона за КПКОНПИ, а третото е да видим как може да имаме контрол върху цената на тока. Ако не го направим - ще имаме голям проблем", заяви Петков.

"Времето на хитрите лобисти, които печелят на гърба на данъкоплатците - трябва да свърши", категоричен беше той.

Петков защити и директора на ДКК Ваня Караганева. 

"Бяха я описали като Мата Хари на Кирил. Тя е един професионалист, честен човек", това заяви Кирил Петков.

"Този скандал избухна точно в средата на коалиционните преговори. Всички сили, които виждат, че споразумението започва да става реалност опитват да го провокират със скандали", допълни той.

"Единствените пари, които са прехвърлени са парите за заплати", заяви той заради появилите се информации, че са платени милиони на частна адвокатска кантора. 

Той разкри, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде предлоен за вътрешен министър, а лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да е вицепремиер.