Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Досега е известен само един случай – в Австралия, на залавяне на голямо количество от този наркотик

Мостри на сосове от люти чушки. Това си поръчал от Мексико 48-годишният бизнесмен Милен Дамянов, научи “24 часа”. Той е арестуваният за трафик на 450 бутилки с течен метамфетамин.

Карго пратката пристигнала в неделя на аерогарата в София. Дестинацията Мексико е една от рисковите и затова 30-те кашона са отделени за щателна проверка от митничарите. В тях имало 450 бутилки с кафява течност, която след тестовете се оказала метамфетамин.

Започналото разследване под ръководството на Софийската градска прокуратура. Задържан е собственикът и управител на търговското дружество, което е получател на пратката - Милен Дамянов. Претърсени са домът и офисите на бизнесмена, иззети са документи, мобилни телефони и други вещи. Според експертиза стойността на течния метамфетамин е 11 млн. лв. Фактурата, която Дамянов трябвало да заплати, е на стойност 7 хил. долара.

Залавянето на подобен вид метамфетамин е уникално, защото досега е известен само един случай за разкриване на по-голямо количество от същия синтетичен наркотик.

Преди 6 месеца в Австралия са заловени 540 литра, казаха на брифинг в сряда от митническото разузнаване и прокуратурата. Те обясниха, че в последната година и половина мексиканските наркокартели се опитват да навлязат и в останалите континенти, а не само в САЩ и Латинска Америка.

“Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите. Основните световни производители са Мексико, Иран, Белгия, Нидерландия, Чехия и Полша. Пренася се много лесно”, каза още Стефан Бакалов, шеф на отдела за борба с наркотрафика към митницата на летище София.

Милен Дамянов е в ареста с постоянна мярка “задържане под стража”. Издирват се негови съучастници за наркотрафика. Той може да получи от 10 до 15 г. затвор по обвинението, което му е повдигнато от прокуратурата.

Милен Дамянов е от Горна Оряховица, но от години живее в София. Официално се занимава с внос и износ, както и с биопродукти като трюфели например. Съдружник е с едри бизнесмени.

Освен с търговия и биопродукти Милен Дамянов стопанисва и дивечовъден участък.