Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Американските разузнавателни агенции смятат, че произходът на коронавируса може никога да не стане известен. Това става ясно от публикуването на по-пълна версия на доклада за произхода на вируса, причиняващ Ковид-19, съобщиха световните агенции.

Службата към директора за национално разузнаване на САЩ казва в разсекретена версия на документа, че естествен произход и лабораторно изтичане на вируса са и двете вероятни хипотези за това как SARS-COV-2 първо е заразил хората, предаде БТА.

Но ведомството обяви, че анализаторите имат разногласия по въпроса кое е по-вероятното от двете и дали може изобщо да бъде направено каквото и да е окончателно заключение.

Докладът също така отхвърля предположенията, че коронавирусът е замислен като биологично оръжие и казва, че онези, които разпространяват тази теория нямат директен достъп до Института по вирусология в Ухан и са били обвинени в разпространение на дезинформация.

Документът е актуализирана версия на доклада, който администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува в края на август.

Китай вече разкритикува новата публикация. Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюй каза, че това, че САЩ действат, основавайки се на разузнаването вместо на учените за проследяването на произхода на коронавируса, е пълен политически фарс.