Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли миналата година.
Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли миналата година.

15 месеца без следа и обвинения за мистерията с Миланов.

“Васил Капланов ми каза, че Янек ще изчезне, като се подразбираше, че ще бъде отвлечен и убит. Признал е пред мен, че синът му е извършил няколко посегателства срещу коли и срещу апартамента на Янек.”

Това са част от показанията на таен свидетел по разследването и делото срещу сина на Васил Капланов - Никола. Младежът беше оправдан за надрасканата кола на изчезналия дупничанин Янек Миланов. Съдът е категоричен, че доказателствата по делото и показанията на свидетели не доказват, че е извършител, а имало само предположения. Свидетелят с тайна самоличност с идентификационен №1 при разпита твърди, че Янек е споделил лично на него, че

на видеоклип

от место-

престъплението

разпознава по

походката

Малката Капла,

защото той и баща му Васил “ходят като горили”. Тайният свидетел твърдял още, че Васил Капланов е разказал пред него и пред други, че синът му е извършил посегателства срещу коли и апартамента на Янек.

Твърди, че Васил Капланов му разказал сам още преди изчезването на Янек, че същият е правил секс с бившата му жена П., като казал, че Янек ще изчезне, визирайки според свидетеля негово бъдещо отвличане и убийство.

В хода на това дело стана ясно, че действително отношенията между Янек и Каплата били влошени, а за това бил наясно и синът Никола. Той знаел за стара интимна връзка на майка си с Янек. През лятото на 2019 г. в заведение в Дупница Васил Капланов посочил демонстративно с ръка Янек на сина си Никола, който го снимал с телефон.

През 2019 и 2020 г. имало няколко посегателства срещу коли и жилището на Янек, за което имало жалби в полицията и прокуратурата. Тези случаи го принудили да монтира на фасадата на блока видеокамера, която да заснема паркинга.

Година и 3 месеца няма и следа от Янек. За последно 43-годишният мъж е видян да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата вечерта на 31 юли 2020 г. Оттогава следите му се губят.

Преди да изчезне, той живее и работи в Париж. Имал е връзка с бившата жена на Каплата. Заради това отношенията между двамата били лоши. В последната година Янек е получавал заплахи, стреляно е по апартамента му в жк “Бистрица” в Дупница, на няколко пъти колата му е била надраскана, гумите спукани.

На 27 юли м.г. Янек се прибира от Франция, а ден по-късно

получава по

вайбър снимка

на гроба на

родителите си

Номерът, от който е изпратена, е на човек от Кюстендил, на чието име има регистрирани стотици сим карти.

Янек и Капланов се засекли случайно в Дупница и се разбрали да се видят, за да изчистят отношенията си. Така на 31 юли вечерта Каплата отишъл с джипа си до блока на Янек. Той пък бил със съседи пред входа. Оставил на масичка пред тях ключовете си и се запътил към джипа на Каплата.

Камери показват, че колата се отправя към близкото село Крайници, а Янек е на предната седалка. По-късно колата се връща в Дупница, но Янек го няма.

Няколко месеца продължава издирването му. Стотици полицаи с кучета обикаляха около Дупница, претърсени бяха водоеми, но без резултат. Няма повдигнато обвинение за изчезването му, а прокуратурата продължава да работи и да търси какво се е случило.

Междувременно за кратко бе задържан Васил Капланов, но след това го пуснаха от ареста. При обиск на 7 август на адреси, където живее и посещава, са открити 115 патрона. Районният съд в Дупница го оправда на първа инстанция и му наложи глоба от 600 лв. Оказа се, че имал разрешително за оръжията, защото тренирал стрелба.

След това обвинение прокуратурата му повдигна второ - за закана с убийство на мъж във фейсбук, който изразил съмнение, че изчезването на Янек има връзка с Капланов.

“Не губя вяра, че истината ще излезе. Сигурен съм, че рано или късно престъплението ще бъде разкрито”, казва братът на Янек Марио Миланов, който живее в Англия.