Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българско семейство лежи тежко болно от COVID oт десетина дни в болницата на Падуа.

СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Българско семейство лежи тежко болно от COVID oт десетина дни в болницата на Падуа. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Българско семейство антиваксъри лежи в критично състояние в интензивното отделение на болницата в Падуа, съобщиха италиански медии. 50-годишните съпрузи се заразили се едновременно от COVID-19 и преди десетина дни отишли в болницата. И двамата имали

тежки дихателни

проблеми

и още в началото казали на лекарите, че не са ваксинирани. Медиците обаче нямали време дори да разберат как точно и кога са се заразили съпрузите, защото ситуацията се влошила светкавично. Първоначално били в реанимацията, но в различни стаи. Вдъхвали си кураж един на друг по телефона. Много скоро положението станало изключително критично и при двамата, затова се наложило да ги прехвърлят в интензивна терапия. Лекарите решили да поставят двойката в обща стая от 40 кв.м на легла едно до друго, за да може, ако се събудят, да бъдат заедно и да си дадат сметка, че са преодолели един до друг тежкия момент.

Сега съпрузите са интубирани и свързани към респираторни апарати. Помпи с кислород и апарати за диализа ги държат все още живи.

Въпреки че в болницата на Падуа се е случвало хора от едно семейство, болни от COVID-19, да бъдат поставени на съседни легла, за пръв път това се прави и със съпрузи в интензивното отделение.

В болницата в Падуа в момента има 40-ина болни от коронавируса, като десетина са в интензивното отделение. Половината от заразените не са били ваксинирани.

“Случи ми се да се натъкна на манифестация на хора, протестиращи срещу мерките за COVID, имаше дори такива, които поставят под съмнение факта, че в отделението ми има болни, приети заради COVID.

Когато един

антиваксър

попадне тук

вътре обаче, си

дава сметка и се

разкайва”,

коментира пред медиите шефът на интензивното отделение д-р Иво Тиберио. От началото на пандемията през интензивната му терапия са минали 375 пациенти и нивото на смъртност е 14%.

Според губернатора на Венето Лука Дзая досега пандемията е струвала на областта му 1,2 млрд.евро.

Най-голяма част от неваксинираните чуждестранни работници в Италия идват от Балканите, предимно от Румъния. 21% от заразените чужденци са румънски граждани, сочи доклад на благотворителната организация “Каритас”, но данните обхващат периода до края на юни 2021 г.

В Италия от 15 октомври зеленият сертификат е задължителен и за работещите като домашни помощници или гледачи на възрастни хора в домакинствата, като всяко италианско семейство има право да го изисква.

Българките,

живеещи на

Ботуша,

припечелват

най-вече като

гледачки

на възрастни или болни хора. Ако нямат зелен сертификат, рискуват да загубят не само работата си, а и жилището и прехраната си, ако живеят в дома на човека, за когото се грижат. Ако домашен помощник работи без зелен пропуск, рискува глоба от 600 до 1500 евро.

Според официални данни от 26 октомври 82,2 на сто от населението на възраст над 12 г. в Италия е напълно ваксинирано, а 86% са имунизирани с поне една доза. В 60-милионна Италия на 25 октомври са регистрирани 2535 нови случая на заразени и 30 смъртни случая. 338 пациенти са в интензивна терапия.