Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съединените щати и Европейският съюз се обединиха с позиции "за" незабавно начало на преговори на блока със Северна Македония и Албания и полагане на повече усилия в сръбско-косовския диалог, както и укрепване на политическия климат в Черна гора и Босна и Херцеговина.
Символичната декларация следва срещата между американския държавен секретар Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС Жозеп Борел от миналата седмица.
Тя се публикува в момент, когато САЩ се стараят да подчертаят интереса си към решаване на проблемите, спъващи развитието на Западните Балкани. Текстът обхваща и шестте държави, желаещи да влязат в ЕС.
Основните моменти в изразените позиции:
- преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС трябва да започнат "без отлагане";
- подкрепа за териториалната цялост на Босна и Херцеговина, поставена под въпрос от спорната реторика на конкретни политически сили, и готовност за съдействие в нужните от евроинтеграцията реформи;
- нужна е подкрепа за основния механизъм за "нормализация" на отношенията между Сърбия и Косово, който е брюкселският диалог;
- трябва да работят заедно за поддръжка на "стратегическа ориентация, която отразява желанието на народа на Черна гора да постигне реформите, нужни, за да станат реалност надеждите му за бъдеще".
Преди няколко дни САЩ обявиха номинацията на Кристофър Хил - дипломат с десетилетен опит на Балканите - за посланик в Белград.