Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората с много антитела – нито за ваксина, нито имат право на сертификат Министерският съвет възложи на здравния министър Стойчо Кацаров да сключи договор за осигуряването на моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19 с риск от тежко протичане на заболяването.

Преболедували преди повече от 6 месеца в пат

390 000 засегнати, за 81 000 документът изтича скоро

Опашки за ваксини, теглят се по 1000 сертификата на минута

Без паспорт до 18 г.

ЕС не давал да удължим на 1 година документа на преболедували

 

В патова ситуация изпадат всички хора, преболедували COVID-19, с въвеждането на зеления сертификат като вход за всички дейности на закрито. Особено тези с много антитела, на които обаче изтича 6-месечният срок на сертификата. Причината - валидността на документа не може да бъде удължена, а в същото време имунолозите не препоръчват тези хора да бързат с ваксина.

Така за тях остава единствено възможността да си правят тестове непрекъснато. Към момента основните

засегнати ще са

малко над

390 000 души

Толкова е броят на излекуваните у нас към 20 юни според данните от Единния информационен портал. При по-голямата част от 6-месечният срок отдавна е минал.

Най-критично е положението за около 81 000, които са преболедували в периода 20 април - 20 юни и за които изтичането на сертификата наближава. Точният брой е трудно да се определи, защото сред тях има и такива, които впоследствие са се ваксинирали. Според световни и някои наши експерти преболедуване плюс ваксина дават най-надеждния имунитет.

Затова и препоръката на здравните власти в България е изкаралите COVID също да се имунизират, тъй като няма данни колко дълъг е “естественият имунитет”.

Според някои имунолози обаче имунитетът на преболедувалите, особено по-тежко, е много по-траен, включително и т-клетъчният (паметовите клетки). А при много високи нива на антителата - около и над горната граница според вида тест, ваксинирането е непрепоръчително, защото допълнително би натоварило имунната система. Това може да отключи други проблеми.

Възможно решение в такива случаи е поставяне на еднодозова ваксина, която според имунолозите предизвиква по-краткотраен и нискоефективен имунен отговор, т.е. няма да се натовари толкова много имунната система.

Темата предизвиква дебати вече седмици - откакто се заговори за зеления сертификат и у нас. Досега той бе въведен от 20 страни в ЕС.

“Към момента

няма единно

становище за

минимален

защитен титър

на антителата след преболедуване. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, притежават неутрализираща активност. Досега няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Съгласно действащата препоръка на Националния ваксинационен щаб първата доза може да се приложи 3 месеца след преболедуване от COVID-19”, казаха в отговор на запитване на “24 часа” от здравното министерство.

Че сертификатът за ваксинираните ще стане безсрочен, а за прекаралите COVID-19 - едногодишен, съобщи в сряда вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНР. По думите ѝ предстои издаване на такава заповед. По-късно обаче министър Стойчо Кацаров опроверга това, като припомни, че срокът на сертификатите е определен от Еврокомисията и не можем еднолично да вземем друго решение.

Въпросът за

удължаването

на срока на

документа за

преболедуване

поне до 1 г.

- колкото е на ваксинираните, се обсъжда на европейско ниво, но решение още няма.

Според адвокат Мария Шаркова обаче за всички, които по медицински причини не могат да се имунизират, държавата трябва да предложи механизъм, например тестовете да са напълно безплатни. “Не може автоматично да зачеркнем всички, които са хронично болни или страдат от някакви автоимунни заболявания”, коментира тя пред Нова тв. В тази група могат да влязат и хората с много висок титър на антителата.

Единствената промяна, която решиха да предприемат от МЗ, е да признаят антигенните тестове като релевантни за получаване на документ за преболедуване. Нещо, което досега не се приемаше, а след като през декември 2020 г. те бяха приравнени на PCR, много хора се тестват по този начин. Те вече ще могат да си извадят сертификат и със задна дата, но той ще се приема само в България, не и в останалите страни.

Другата обявена корекция е, че паспорти няма да се искат за децата до 18 г., а не както първоначално се планираше - до 12 години.

Часове след обявените нови мерки Националната здравноинформационна система се срина, след като в минута започнаха да се теглят по 1000 сертификата. Болниците, пред които за първи път от пролетта се извиха опашки от желаещи да се ваксинират, също са имали затруднения да влязат в системата. 

Най-голям интерес този път е имало към ваксината на “Янсен”, която е еднодозова и след 14 дни се взема сертификат.

В големите болници в София бяха отворени допълнителни кабинети, а в “Александровска” обявиха, че ще работят и през уикенда. Там вчера са имунизирали 170 души, а в УМАБЛ “Света Анна” - 188. Рекордьори са  “Пирогов” с 434, половината от които с “Янсен” и ВМА с 857. 

Над 40 души се подредиха сутринта и пред РЗИ - Пловдив. Те обаче недоволстваха от липсата на организация и дългото чакане. Сега заразата е много по-голяма, обясни 52-годишният Георги Николов защо не е направил ваксината през лятото. “Това не значи, че няма да се разболеем, но поне да го изкараме по-леко”, обобщава нагласите мъжът.