Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маскиран свидетел разпознал биячите на Слави Ангелов в полицията

Посочил близнаците Георги и Никола Асенови, както и Бисер Митрев сред други мъже, наредени до тях

Мъж с маска на главата е участвал в разпознаването на тримата подсъдими за побоя над Слави Ангелов. Това стана ясно на заседанието по делото в Специализирания наказателен съд в четвъртък.

Бяха разпитвани три от поемните лица, които са ползвани като граждански контрол по време на разследването.

През пролетта на 2020 г. братята Георги и Никола Асенови, както и Бисер Митрев са арестувани и обвинени за нападението над Слави Ангелов. Едно от действията по разследването е било разпознаването им в сградата на СДВР.

Трайко Александров и приятелят му Христо били до сградата на столичната дирекция на полицията. При тях дошли двама цивилни полицаи и ги помолили да станат поемни лица за разпознаване. Вкарали ги в сградата. Влезли в стая, където имало мъж с маска на главата. В коридора останала адвокатката, която поемното лице разпозна по-късно в съдебната зала. През стъкло се виждало какво става в другата стая. Там вкарали 4-ма души, всеки от тях с номер. Маскираният ги огледал и посочил номер 2, който държал единият от близнаците. Разпознал го по телосложението и лицето. Казал, че това е лицето, което е участвало в побоя над журналиста.

След това вкарали в съседната стая други 4-ма мъже. Маскираният отново посочил един от номерата, който държали мъжете на разпознаването. Посочил го като другия от братята, които са участвали в побоя.

Протоколите съставил разследващият полицай, а поемните лица Христо и Трайко ги подписали. Адвокатката на близнаците имала възражения и те били записани. В съда Трайко Александров обяви решението на приятеля си Христо Арсов, че няма да дойде на заседанието.

Пенсионерът Младен също е бил поемно лице при разпознаването. Извикали го от близкия строеж, където тогава работел като технически ръководител. По същия начин влязъл в сградата на СДВР. Отново в стаята, където го поканили, имало мъж с маска. Повече от година след разпознаването мъжът не успя да се сети за много подробности, но заяви, че е участвал в разпознаване. В залата посочи един от двамата близнаци като човека, когото мъжът с маската е разпознал през стъклото. Всъщност той е участвал в разпознаването на Бисер Митрев сред други трима с номера в ръцете, стана ясно от показанията му от досъдебното производство, прочетени в съда по искане на прокурора. 

След това поемното лице посочи и адвоката на Митрев, който е бил в коридора. На следващото заседание ще бъдат разпитвани анонимни свидетели, но още не е ясно дали маскираният мъж от разпознаването на тримата ще бъде един от тях, нито кой е той. Четвърто от поемните лица - Христиан, заяви, че е бил задържан за побой, но когато го извикали за разпознаването, бил свободен. Според него е бил в ролята на статист, защото е било ясно кой ще бъде разпознатият от мистериозния маскиран мъж. Двама от разузнавачите, които са работили по разкриването на случая, също дадоха показания в четвъртък. Те разказаха как е локализиран сивият опел, с който извършителите са се придвижили до местопрестъплението и който са изоставили в кв. “Подуяне”. Точно в него бяха намерени следи от Никола Асенов, Георги Асенов и Бисер Митрев дни след побоя над Слави Ангелов. Колата била зарязана в тревна площ и отключена. Оперативните работници запазили автомобила до пристигането на експертите за огледа.

Близо до сивия опел, също в тревната площ, бил паркиран ван. Оказало се, че това е млад французин, който е свободен артист и наскоро пристигнал в България. В съда той каза, че не е виждал хора около опела, а повечето от подробностите вече е забравил.