Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията е напрегната, това налага нови мерки, но не и локдаун Стойчо Кацаров

Всеки 7-и, приет в болница у нас, умира

Заповедта за затягане - най-късно утре

Ситуацията е много сериозна  и напрегната. Нарастващият брой на случаите на заразени с COVID и нарастването на заетостта на леглата в болниците, вкючително на интензивни, налага да се предприемат допълнителни противоепидемични мерки. Това нямаше да случи, ако лятото използвахме времето да се ваксинираме.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред БНТ, като припомни, че днес ще се срещна с експерти от разширения съвет по епидемиология, с които ще обсъдят какви мерки на национално ниво да се въведат. Заповед ще има до края на деня днес или най-късно утре. 

Особено тревожна е високата смъртност. Всеки 7-и, постъпил в болница у нас, умира, цитира министърът статистиката.

"Днес ще се срещна и с директорите на болници и ще искам становища от директорите на РЗИ, като до края на деня днес или утре ще има заповед", обясни Кацаров, като допълни, че решението за мерките ще бъде на експертите. Локдаун обаче не се очаквал.

Ако се реши въвеждането на зелен сертификат като възможност за отпадане на всички ограничения на обществени места, такъв няма да се иска за деца, каквито идеи имаше първоначално, уточни още той. 

По повод ситуциите, в които на отделни места школи и езикови центрове останаха затворени, но не и стадионите, здравният министър обясни, че това се получило заради издадените на локално ниво от директорите на РЗИ заповеди за мерки. Със заповедта, която ще издадат от Министерството на здравепоазването, тези практики ще бъдат уравнени в цялата страна, уточни Кацаров. 

"Мерките, които прилагаме, се стремим да са максимално щадящи, но сме принудени от обстоятелствата. Не смятам, че сме закъснели или прибързали с тях", каза здравният министър. 

За натовареността в болниците и все повечето случаи, при които болни се връщат заради пълни легла, Кацаров обясни, че в лечебните заведения е създадена органзиация за постепенно разкриване на нови легла в зависимот от потребностите.

"Когато се изчерпат, с разпореждане на директора на РЗИ се разкриват определен брой легла в определени болници. Когато те изчерпат капацитета си, тогава се разкриват легла и в други, но броят на болните нараства, което налага да се предприемат допълнителни мекри за ограничаване на заразта", обясни Кацаров. По думите му в софийксите болници все още имало места. 

Прави се всичко възможно да се избегне забраняването на плановия прием в болниците, хората не боледуват само от коронавирус, увери Кацаров.  Затова спирането на приема ще стане само ако е направено всичко друго за ограничаване на разпространението на заразана.

Преценката дали да бъде настанен един болен в болница или вкъщи, се прави винаги, без значение дали всички легла са заети или свободни. Няма да се стигне до ситуация, в която болни се връщат, защото няма легла, каза Кацаров, въпреки все по-честите случаи, които медиите показват и сигналите от големите лечебни заведения за запълнен капацитет. 

Здравният министър отново коментира и предложението на Българската болнична асоциация, неваксинираните хора да заплащат лечението си, ако се разболеят от COVID. 

"Дал съм на юристите да разгледат това предложение, но ми се струва, че законът не го позволява", каза той.