Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арх. Иван Шишков
Арх. Иван Шишков

Пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси за обекти, като се строи само 363 млн., а над милиард лева са излатените аванси за обекти, за които все още няма готовност да се строи. Това каза в студиото на “Денят започва” зам. регионалният министър арх. Иван Шишков по повод четвъртия национален протест на пътностроителния бранш.

“Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е затова, че държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове - тоест очевидно ще започне да се строи с години напред, а в част от тези фирми има над милиард на българските данъкоплатци. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях. Считам, че това е фундаментален проблем”, отбеляза той.
По думите му на част от пътностроителните фирми са раздавани пари по непрозрачен начин и без правно основание.

“Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане в рамките на около 300 млн. за всичките фирми. Те са правили работа за над 1 млд. за годината и в края на годината с постановление на МС са им раздавани пари. За тези обещавани пари няма правно основание, защото тези пари ги няма в бюджета”, обясни арх. Шишков.

Ние искаме от правителството ясна перспектива в какви срокове ще си получим изработените средства. Към 70 фирми има неизплатени суми. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара "Пътища".

"Госпожа Комитова нарушава законодателството, ние сме работодателска организация и имаме право да преговаряме с правителството, коментира Чайков по повод искането им за оставка на регионалния министър Виолета Комитова.