Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Йордан Симеонов
Снимка: Йордан Симеонов

Над 100 тежки строителни машини се включиха в протеста на пътностроителните фирми, който започна в 8,30 часа тази сутрин пред Министерския съвет. Колоната от машини беше подредена още по тъмно по булевард "Цариградско шосе" и по-късно се придвижи по булевард "Цар Освободител" до ларгото.  

Протестът се организира от Браншова камара "Пътища" и е срещу регионалното министерство и ръководството на пътната агенция, които бавят изплащането на около 800 млн. лв. за възложена и вече извъшена от фирмите работа по пътищата. Освен това с мотива, че няма пари пътната агенция не прави нищо за възлагане на дейности по зимното поддържане на пътищата, което означава, че през зимата пътищата в страната няма да бъдат чистени от снега.  

Заради протеста движението в центъра на столицата е доста затруднено. 

От 7.00 до 12.30 ч. са забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. "Княз Александър Първи".
От 08.00 до 12.30 ч. е забранено влизането на пътни превозни средства по бул."Цар Освободител" между ул."Г.С.Раковски" и бул."Княз Александър Дондуков". СДВР работи да осигури охрана, постове за контрол и регулиране на движението. 

Снимка: Йордан Симеонов
Снимка: Йордан Симеонов

Междувременно от СДВР заявиха, че пътищарите нямат разрешение да вкарват тежката техника в центъра на столицата и ще глобят фирмите за това. Стефан Чайков, председател на Браншова камара "Пътища", която стои зад протеста, обаче заяви, че протестите ще са вече всекидневни. 

"Каквито и глоби да наложи СДВР, те са нищожни, в сравнение с 900-те милиона лева, които ни дължи държавата. Ще сме тук всеки ден, докато министър-председателят на България не се срещне с нас", каза той. 

Работниците от пътните фирми, които в момента са блокирали ларгото, са около 2500-3000. Те носят плакати с призиви да им бъдат платени парите за свършената работа, надписи "Държавата е в ремонт, извинявайте за неудобството" и др.  

"Безотговорното поведение на госпожа Комитова не ни дава друга алтернатива, освен да поискаме нейната оставка. Държа да подчертая, че в това наше искане ни подкрепят и Камарата на строителите в България, и неправителственият сектор. Тези протести ще продължат, докато не получим справедливо решение на нашите искания", каза още Чайков. 

Тонът на преговорите между пътните фирми и МРРБ се втвърди още в четвъртък, когато стана ясно, че министерството настоява сегашните 5-годишни договори за пътно поддържане, които са към средата на срока си, да бъдат анулирани, а парите за свършената вече работа да се платят разсрочено от държавата до 2023 г.