Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин е свързан със секретни активи в Монако
Руският президент Владимир Путин е свързан със секретни активи в Монако

l Разследването Досиетата “Пандора” осветли скандални финансови тайни на лидери и звезди като Шакира и Путин

l Българските власти ще проверят информацията

9 балкански политици, сред които двама българи, са замесени в разследването Досиетата “Пандора”. То разкри скандални финансови тайни и машинации на политици, милиардери и известни лица, укривали огромни суми в данъчни оазиси, съобщи в. “Дейли мейл”. Освен двамата българи, за които още не се знае кои са, в списъка фигурират двама политици от Румъния, 4-ма от Сърбия и един от Черна гора.

“Първо трябва да проучим информацията и след това със сигурност ще има реакция”, заявиха пред БГНЕС от Министерския съвет по повод на разкритията.

Замесени в скандала са още руският лидер Владимир Путин, кралят на Йордания, бившият британски премиер Тони Блеър, певицата Шакира и манекенката Клаудия Шифър.

Досиетата съдържат 12 милиона документа от 14 компании за финансови услуги в държави, включително Британските Вирджински острови, Панама, Белийз, Кипър, ОАЕ, Сингапур и Швейцария.

Те са получени от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), преди да бъдат проучени от над 650 репортери. Разследващите журналисти са проследили банковите сметки в данъчни оазиси на общо

330 водещи

политици и

държавни

служители от

над 90 страни

Досиетата разкриват, че бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери са спестили около 434 000 долара от данъци, след като купуват акции в офшорна компания, която притежава огромен офис в Лондон.

Руският президент Владимир Путин е свързан със секретни активи в Монако, тъй като офшорна компания, собственост на предполагаема негова любовница, е купила през 2003 г. апартамент за 4,1 милиона долара в княжеството. Луксозното жилище е собственост на Brockville Development Ltd, което в крайна сметка е проследено до Светлана Кривоноих. Според руския разследващ канал “Проект” жената, която по онова време е на 28 г., има дъщеря от Путин.

Другите ѝ активи, много от които също се контролират от офшорни фирми, включват яхта, както и акции на някои от най-ценните държавни фирми в Русия.

Йорданският крал Абдула II е натрупал имоти на стойност около 100 млн. долара в САЩ и Великобритания чрез тайни компании. Те са закупени между 2003 и 2017 г. чрез фирми, регистрирани в данъчни убежища и включват имоти в Малибу, Южна Калифорния, Вашингтон и Лондон.

Чешкият премиер Андрей Бабиш - милиардер, който дойде на власт през 2017 г. с обещанието да се справи с корупцията, също фигурира в Досиетата “Пандора”. През 2009 г. Бабиш е прехвърлил 22 млн. долара чрез офшорни компании, за да купи имот на Френската Ривиера, като запази в тайна собствеността си.

От разследването става ясно още, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и близките му тайно са участвали в британски сделки с имоти на стойност над 400 млн. паунда. Семейството е купило 17 имота, включително офис блок

за 33 млн.

паунда в Лондон

за 11-годишния

син на

президента

Държавният глава на Кения Ухуру Кениата и семейството му пък са свързани с 13 офшорни компании. Инвестициите им са на стойност $ 30 млн.

Супермоделът Клаудия Шифър и певицата Шакира са сред известните светски лица в Досиетата “Пандора”. 

 Шакира
Шакира

Колумбийската поп звезда Шакира е създала офшорни предприятия на Вирджинските острови, за да прикрива активи, твърди разследването. Адвокатите ѝ обаче заявиха, че певицата е декларирала офшорните компании, добавяйки, че те не предоставят данъчни предимства.

Същевременно юридическа фирма, основана от президента на Кипър Никос Анастиадис, е предоставяла фалшиви собственици на компании, включително и на руски олигарх с обвинения за измама. А президентът на Украйна Володимир Зеленски е прехвърлил офшорка малко преди да спечели изборите.

Треньорът на “Манчестър Сити” Пеп Гуардиола и певците Хулио Иглесиас и Мигел Босе също са обект на разследването, съобщи Би Би Си. В разкритията е замесен и треньорът на “Реал” (Мадрид) Карло Анчелоти.

Офшорните сметки често се използват за тайно управление и преместване на големи суми пари, за да се скрие истинското богатство на човек.

Сръбски министър с 24 апартамента за 5 млн. в курорта Свети Никола до Черноморец

Финансовият министър на Сърбия Синиша Мали си е купил 24 луксозни апартамента на българския черноморски бряг, използвайки две офшорни компании на Британските Вирджински острови, съобщи сръбското издание КРИК, което е свързано с Досиетата “Пандора”.

Само единият от имотите се води на негово име, а сделката е станала, когато Мали бил кмет на Белград. Когато през 2015 г. журналистите от КРИК разкриха, че могъщият тогава градоначалник е купил 24 апартамента в българския курорт Свети Никола до Черморец, той се разгневи и ги обвини в лъжа.

“Ако установите, че съм собственик на който и да е от тези апартаменти - ваши са. Ще получите ключ в същия момент”, каза той на специална пресконференция. Разкритието, че Мали е купил тези недвижими имоти, предизвика бурни реакции в сръбското общество. Стойността им възлизаше на около 5 милиона евро, многократно повече от законните му приходи.

Мали призна, че е купил един апартамент - този, който е на негово име. Сега “Пандора” показва, че финансовият министър категорично е бил собственик - а не само директор, както се знаеше досега - на споменатите две фирми, регистрирани от Trident Trust на негово име. Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. са купили две български фирми - Erma 11 и Erul 11, които са притежавали апартаментите.

Сделките са от 2012 и 2013 г. Продавач е компания на Сърджан Дабич, бивш баскетболист и директор в сръбското поделение на “Лукойл”. В началото на века като служител на Агенцията за приватизация и директор на центъра за организиране на търгове Мали надзиравал приватизацията на най-големите държавни компании, включително веригата бензиностанции Beopetrol, купена през 2003 г. от “Лукойл”, пише КРИК.

Малко след като Мали купува апартаментите, той продава два от тях, които не са сред най-големите, за общо 120 000 евро. През август 2014 г., няколко месеца след като става кмет на Белград, министърът прехвърля офшорната компания на адвокатката Ана Панайотова, която след това продава още няколко апартамента.

Въпреки че Мали вече не е бил официално собственик, той все още остава свързан с комплекса, защото има документ от офшорна фирма с негов подпис с решение да се предостави финансов отчет за дъщерната компания в България. Мали настоява, че подписът е фалшифициран.