Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев
Асен Василев

Подписват преди изборите принципи за общо управление с "Демократична България"

Много сме изненадани от изключително голямата подкрепа, която получаваме, заяви лидерът на "Промяната продължава" Асен Василев в предаването на БНТ "Още от деня". До две седмици ще представят предизборната си програма.

Основните точки вече са ясни - да не се пипат данъците, но да се събират. Второто - да се спрат всички течове. Двете неща в комбинация ще дадат достатъчно ресурс, за да се оправят системите на здравеопазването и образованието.

Двамата с Кирил Петков се очаква да водят по още една листа в София освен в Хасково и в Пловдив. 

"Продължаваме промяната" ще започне разговори с "Демократична България" и може да подпише принципи на общо управление - как да се развива страната и да се управлява. Основните насоки за бъдещ кабинет. Василев не вижда пречка за това, въпреки че ПП подкрепя Румен Радев, а хората на Христо Иванов заявиха, че техният кандидат ще е антипод на досегашния президент.

"Избирателите трябва да имат свобода да изберат кандидата за президент, на когото вярват. Ние сме заявили, че подкрепяме Румен Радев и призоваваме нашите гласоподаватели да застанат зад него. Избирателите на ДБ могат да направят техния избор. Не виждам как това ще повлияе върху начина, по който България трябва да се управлява през следващите 4 години", добави Василев.

На въпрос с кого ще водят разговори, Василев не изключи нито една политическа сила, стига тя да споделя тяхната визия за управлението. "Когато правихме актуализацията на бюджета, говорихме с абсолютно всички и конструктивни идеи дойдоха от всички страни", обясни той.

Що се отнася до цената на парното и тока, според него няма как правителството да ги субсидира. Цените на електроенергията и на газа се дължали на проблеми, които служебният кабинет започнал да решава. Цената на газа се е вдигнала с 56% от 1 януари до 31 август. "Построихме "Турски поток" за 3 милиарда, но не сме построили газовата връзка с Гърция, за да имаме азерски газ, който е двойно по-евтин от този на "Газпром", допълни Асен Василев.

Вкарахме нашата енергийна система в перфектна буря, добави още той.

В енергетиката решенията отнемат от 6 до 9 месеца. Това, което може да се направи в момента и би подействало според него, е да получим 1 милиард куб. метра от друга точка в Гърция азерски газ и тогава няма да има шоково увеличение на цената на парното. БЕХ и "Булгаргаз" работят с променлив успех по този въпрос.

На въпрос как ще постигнат леви цели с десни инструменти бившият служебен министър заяви: "Няма как правителството да субсидира домакинствата. Трябва да се намали цената, а не тя да бъде висока и парите да изтичат в нечии джобове. Да си сглобим турбините на ПАВЕЦ "Чаира". Третото - българските енергийни дружества да сложат 6-месечни договори, а на да е за ден напред. Ще има устойчива цена на електроенергията."