Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ-СДС
Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ-СДС

31-годишният уж самоубил се военен е бил оневинен 20 дни след смъртта си, обвиняват пенсионирани полковници

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Военният министър отложи въпроса ми, явно надявайки се на редовен кабинет

Дори в дните на учението в Ново село, където Манчев умира, той е бил привикван на разпити

Ние не се уповаваме на разказите на Георгиев, нито на разказите на семейството, а само на документите, с които разполагаме

С депутата от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на комисията по отбрана разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Гаджев, защо направихте собствено разследване по случая със смъртта на ст. лейт. Манчев, за когото предполагате, че може да е убит, а не самоубил се?

- Собствено разследване е силно да се каже. След като стана публично известно на 20 юли, че лейтенант Манчев е починал, аз изисках на 30-и по линия на парламентарния контрол различните документи от проверки, извършени преди това. Имахме в началото на август среща със семейството му в парламента. Не по някакви офиси. Семейството му ни потърси и ни помоли да не оставяме нещата неизяснени.

Разказаха ни какво са знаели, какво се е случило с него от май насам. Всичко, което те като семейство знаят.

- Защо потърсиха помощ конкретно от ГЕРБ?

- Явно у нас са оценили, че ще бъдат подкрепени. Защото са видели, че служебното правителство в продължение на месеци се опитва да прехвърли отговорността за инцидента или по-скоро да направи от ст. лейт. Манчев изкупителна жертва. Затова са потърсили нас - като единствена опозиционна сила, която не подкрепя служебния кабинет, да се заемем сериозно с казуса.

- Споменахте, че те са разказали, че стаята, в която е открито тялото, е била почистена половин час след като го намират.

- Това го разбираме от родителите. Те са комуникирали с негови колеги след инцидента. Допреди 2 дни всички си мислехме, че става въпрос за самоубийство, дори и родителите му.

Тях ги е озадачило, че негови колеги, които са били на учението, са казали, че буквално половин час след като са открили тялото и е било изнесено, е наредено почистване на стаята. С какъв мотив - не знаят. Защо на място, на което е открит загинал, толкова бързо трябва да се направи основно почистване? Това беше една от причините, поради които ни търсиха.

- Какво друго казаха в личния ви разговор?

- Много неща, но това, което имат като информация, докато не го подплатим с документи, не е коректно да се оповестява.

Ние документи изискахме на 30 юли. На 6 август от трибуната на НС заявихме, че ще внесем анкетна комисия, която да разследва казуса как се е стигнало до смъртта. Същия ден въпросът, който бях задал към министър Панайотов, беше отложен. Може би са се надявали, че ще дойде ново правителство, защото на 10-и Пламен Николов оттегли кандидатурата си за премиер на ИТН.

Интересното е, че на 10 август приключва и поредната проверка по случая, която оневинява лейт. Манчев. Това е 20 дни след като той не е между нас.

- Каква е хронологията на инцидента?

На 11 май се случва инцидентът, на 12-и собственикът на склада отива да докладва. По стечение на обстоятелствата това стига до ст. лейт. Манчев. Той предава по команден ред за нарушението, но явно не е взето решение, че инцидентът е достатъчно важен, и съответно, поне по документите, излиза, че собственикът на склада е върнат и му е казано да се оплаче в МВР.

- Става дума за инцидента с нахлуването на американски военни в склад край Чешнегирово?

- Да, но дотам горе-долу приключва ролята на американските военни.

Собственикът на склада си е търсил правата, но не е срещнал помощ. Затова е публикувал видеата от охранителните камери на 28 май. На следващия ден излиза министър Панайотов и заявява, че ще търси най-сериозна отговорност от виновните за инцидента. Още същия ден започва първата проверка, която завършва на следващия ден, тоест за два дни. Тя набързо обвинява и наказва лейт. Манчев и майор Георги Мерджанов за това, че не са си свършили работата.

Министърът логично тогава назначава и проверка на инспектората на Министерството на отбраната. Тя започва на 1 юни и продължава до 14-и. По време на проверката лейт. Манчев предоставя сведения, уличаващи в престъпления негови началници. Той говори за фалшифициране на подписи, промяна на документи и други сериозни престъпления. Този доклад е представен на 15 юни на министъра на отбраната, който обаче го държи на бюрото си до 25 юни.

Самият доклад съдържа 6 предложения. Първото е докладът да бъде изпратен до Военна прокуратура заради сигналите за престъпления и да преценят дали да се образува досъдебно производство. Второто е да бъдат наказани други двама военнослужещи, които инспекторатът смята за виновни по случая в Чешнегирово. Третата точка е на Манчев и Мерджанов да не им бъде търсена повече дисциплинарна отговорност. Останалите предложения са технически. Резолюцията на министъра е, че одобрява доклада, но без второто и третото предложение.

По някакво стечение на обстоятелствата докладът на инспектората, който е адресиран само до министъра, е предоставен на началника на Военна полиция. И то, след като е внесен сигнал във Военна прокуратура. В доклада на Военна полиция се говори за

извършване на

документни

престъпления от

служители на

Военна полиция,

а началникът на Военна полиция формира трета проверка. Променя я няколко пъти. Ние не знаем какво точно е променял в заповедта си, тъй като тези документи не са ни предоставени.

Въпросът е: Защо доклад, уличаващ служители на една служба в престъпление, се предоставя на същата служба? По този начин хората, срещу които лейт. Манчев свидетелства за престъпления, разбират, че той е свидетелствал срещу тях, и всичко това е предадено на прокуратурата. Може би това е основната причина, заради която е бил подложен на огромен натиск.

- Попаднах на докладна записка от полк. Диман Георгиев от Военна полиция. Той споменава за разговор с бащата на Манчев, който му е казал, че се страхува да не убият сина му. Споменаха ли в разговора ви родителите за този детайл?

- Да, споменаха, че са говорили с полк. Георгиев. Георгиев доскоро беше във Военна полиция. Откакто полк. Сотиров (настоящият директор на Военна полиция) беше произведен в генерал, той подаде рапорт за напускане, тъй като не смяташе, че може да продължи да служи под управлението на този човек, който според него е виновен за смъртта на Манчев.

Георгиев говори и за други проблеми, като това, че Сотиров е освободил психолога на Военната полиция в Пловдив. Реално не е имало кой да извърши психологическа оценка на лейт. Манчев дали е бил пригоден да ходи на учение, по време на каквото е намерен мъртъв.

Ние не се уповаваме на разказите на Георгиев, нито на разказите на семейството, а само на документите, с които разполагаме. Всеки има своята гледна точка, а ние гледаме да сме безпристрастни.

- Получили ли сте официален отговор от военния министър по случая?

- На 13 август получих 3 документа от министъра. От тях става ясно, че втората проверка на Военна полиция започва в началото на юли и приключва през август. Дори в дните на учението в Ново село, където умира Манчев, той е бил привикван на разпити, но логично не е могъл да отиде.

Стига се до смъртта, за която си мислехме, че се дължи на самоубийство на база психологическия натиск, упражняван върху него. Според родителите му това няма как да е така. Бил е финансово задоволен, предстояла му е сватба в началото на август и чака дете. Не прилича на човек, който би се самоубил.

След като направихме казуса политически от трибуната на парламента на 6 август и заявихме, че искаме да се направи анкетна комисия, няколко дни по-късно Военна полиция приключва разследването и излиза с последния си доклад, в който всъщност открива, че Манчев няма никакво отношение по случая в Чешнегирово и той е невинен.

Открива също така, че виновни са няколко полковници и майори, негови началници, които междувременно са се освободили от армията. Тоест лейт. Манчев е невинен, но това го установяват 20 дни след смъртта му, двама майори са наказани със “забележка”, а други четирима от неговите началници вече са се пенсионирали, напуснали Военна полиция,

взели са си 20-те

заплати

и не можело да им бъде търсена дисциплинарна отговорност. Вече по никакъв начин не може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.

- Какво е наложило ексхумацията на тялото преди дни?

- Доколкото разбрахме от различните прессъобщения, на 17 август случаят за смъртта на лейт. Манчев е иззет от Военна окръжна прокуратура - Сливен, от тази в София. Явно, след като са иззели в столицата делото, са наредили ексхумация и съдебномедицинска експертиза. Защо това не е свършено преди погребението, също е основен въпрос.

- Знам, че не сте криминалист, но кой според вас може да е извършил убийството, ако се докаже, че е такова?

- Поразен съм от развитието на случая. Когато излезе информацията, че новата работна версия е убийство, а не самоубийство, това изненада всички. Не знам защо министърът се разболя същия ден, та не можа да дойде на блицконтрол в комисията по отбрана.

Всичко от самото начало на случая води до това, че има нещо много гнило. Мога само да правя спекулации, но може би лейт. Манчев е бил притискан да се откаже от показанията си срещу своите началници за документните измами.

В изказванията си полк. Георгиев твърдеше, че към 20 август е бил притеснен за психическото състояние на Манчев. Тоест е можело да посегне на живота си, а всъщност се оказва, че някой друг е посегнал на живота му. И това не го измисляме ние като партия, а е работещата версия на разследващите органи.

- На последното заседание на военната комисия зам.-министър Пламен Йорданов обясни, че смъртта на лейт. Манчев не е разследвана от Военна полиция, а само от прокуратурата, за да няма замърсяване на случая. Какво искаше да каже с това?

- Зам.-министърът се обърка в различните проверки, които са правени. Ние визираме проверките, извършвани до кончината на лейтенанта. Тоест двете проверки на Военна полиция и инспектората. След всеки един смъртен случай разследва прокуратурата дали има престъпление. Такъв е законът.

- Как ще отговорите на критиката: “Ето, ГЕРБ яхва една лична драма, за да иска оставка на министър и да атакува президента Радев”?

- Първо, не я “яхваме”, и то не сега. Още преди месец след инцидента с лейт. Манчев родителите му ни помолиха за помощ. Ние сме в контакт със семейството постоянно. От месец искаме случаят да се разследва и разгледа в нарочна комисия. Първите документи сме ги поискали на 30 юли, повече от месец преди разследващите органи да променят работната си версия. Шокирани сме от това, че тя вече е убийство. Това е безобразие.

- Всички очакват да чуят кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Петър Стоянов обаче ви отказа.

- Официално името му не е било издигано като кандидат. Да, в редица медийни участия е било обсъждано, и да, г-н Стоянов като президент има страхотни качества, които е доказал през годините. Кандидатът ни ще стане ясен след няколко седмици, когато ни приключи процедурата.

- Кандидатът ви може ли да бъде по-добро предложение и от Петър Стоянов?

- Сравнявайки с предишни президенти, дали ще е по-добър от Петър Стоянов, Желю Желев или Росен Плевнелиев, е много сложен въпрос, но със сигурност ще бъде много по-добър президент от Румен Радев.

CV

l Роден на 28 май 1983 г. в София

l Бакалавър в УНСС по международни отношения

l Завършва магистратура в СУ по международни бизнес отношения

l Специалист по национална сигурност и отбрана

l Парламентарен секретар в Министерството на отбраната от 2010 до 2013 г.

l Депутат в 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото НС

l Зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана