Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антарктика Снимка: forbes.com
Антарктика Снимка: forbes.com

Огромни езера, непознати микроорганизми и огромни залежи полезни изкопаеми под ледената шапка на Южния континент на планетата

Преди около 100 милиона години в разгара на кредата Антарктика е покрита от гъсти джунгли, обитавани от десетки видове динозаври. Тогава тази земя, заедно с днешните Южна Америка, Африка, Австралия, Индия и Арабия, е около Екватора като част от южния суперконтинент Гондвана. Геоложката история на Земята обаче отрежда на Антарктика безрадостна съдба. Преди около 160 млн. години, след разцепването на Гондвана, тектонските движения насочват тази част от сушата към Южния полюс на планетата.

Преди 25 млн. години, когато се отваря протокът Дрейк, континентът се отделя окончателно от днешна Южна Америка. По това време джунглите са заместени от друг вид гъсти гори – формирани от растения, пригодени към живот в умерен и субполярен климат. Едва

преди около 15 милиона години студът окончателно сковава континента,

който се настанява в най-южната точка на планетата ни. Километричен пласт лед скрива под себе си прадълга история геоложко и биологично минало на един забравен свят.

От гледна точка на човека, появил се като вид в самия край на драматичното пътуване на Антарктика, това място се превръща в едно от малкото ненапълно изследвани кътчета от нашата Земя. Какво е скрито под вечния лед, е въпрос, на който човечеството не може да отговори в детайли. Затова и Южният полюс е притегателна сила за учени и приключенци от цял свят, мечтаещи да направят едно от последните открития, които планетата ни може да предложи.

Какво знаем със сигурност за Антарктика и какви неподозирани тайни крие тя, четете в брой 8/2021 на хартиеното издание на сп. "Космос".