Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаите показаха раните си. Сред тях имаше мъж със счупени пръсти. Те обясниха, че са били удряни, ритани и замеряни с различни предмети.
Полицаите показаха раните си. Сред тях имаше мъж със счупени пръсти. Те обясниха, че са били удряни, ритани и замеряни с различни предмети.

Полицаите: До последно не използвахме физическа сила

“Бяхме инструктирани многократно да не се превишават полицейски правомощия, да се спазва дистанцията така, че да не допуснем сблъсък между двата протеста. До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила. Именно за да не се нагнетява обстановката, не бяхме и с по-тежко оборудване - сред протестиращите имаше жени и деца.” Това казват на брифинг на 11 юли м.г. трима от полицаите, пострадали от протестиращи на демонстрацията предната вечер. Тогава имаше 2 мероприятия - едно срещу властта и едно в нейна защита. 

 

“Ситуацията се промени, когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас, предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до последно държахме да няма наранени хора”, обясниха полицаите. Един от тях бе със счупени пръсти на ръката, други имаха рани по лицето. Униформен пък бе със счупен крак. 

“Ще извадим клипове, трябва да има и друга гледна точка, ще понесем отговорност, ако някой си е превишил правата. Ще понесе ли обаче отговорност някой от другата страна? Никой от служителите на реда няма против мирния протест”, обясни пък тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов. 


Битите: Налагаха ни навсякъде

“Хващат те, повалят те на земята. И вече опитват да те премажат. Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци.” Така студентът Евгени Марчев описва пред Нова телевизия нощта на протеста миналата година, когато той бива пребит и арестуван. 

На видеото от НСО се вижда как полицаите влачат младежите, хвърлят човек върху задържаните, галят Цветелина Цветкова по главата и бият с палки.
На видеото от НСО се вижда как полицаите влачат младежите, хвърлят човек върху задържаните, галят Цветелина Цветкова по главата и бият с палки.

“Размятат те, тъпчат те и те мачкат. Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозният момент, който е заснемането на момичето”, разказва Марчев за побоя. 

Самата Цветелина Цветкова още преди година също описа на какво е била подложена. “В момента, в който ме хващат, няколко полицаи започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен”, разказа Цветкова. И обяснява, че била арестувана, докато опитвала да помогне на момче, което паднало. Но тогава полицаите я завлачили. 

Антон Николов, който също бил сред задържаните, пък във фейсбук разказа на какви гаври са били подложени другите бити. “Тони Костадинов беше поставен извън редицата на задържани и беше накаран да се намести сам, лазейки по лице с белезници на ръце зад гърба”, описва случая Николов. “Жоро Георгиев беше бит по цялото тяло и напръскан с лютив спрей в лицето, след като беше неутрализиран”, разказва за друг арестуваният. А младеж бил хвърлен върху него, вече с белезници. (24часа)