Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Радев заедно със служебния кабинет и парламентарните лидери преди началото на КСНС.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Президентът Радев заедно със служебния кабинет и парламентарните лидери преди началото на КСНС. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Първият от 20 месеца КСНС без общо послание

Ще гласуват нови пера за пенсии и ковид, но не по проекта на служебния кабинет

Не искат Кирил Петков на дискусията

Мястото ѝ не беше тук, а в парламента, мъмри президента Ива Митева

Карадайъ напусна

Заплахата от нова мигрантска вълна след завладяването на Афганистан от талибаните и готова ли е страната да посрещне 4-ата вълна на ковид - тези два важни въпроса, заради които президентът Румен Радев за първи път от 20 месеца свика Консултативния съвет по национална сигурност, останаха без общо послание от политиците.

Темата за актуализацията на бюджета и опитът на Радев да я наложи на парламента - ако не я приемат, стопира връчването на втория мандат, се оказа фокус на заседанието. И още - защо на “Дондуков” 2 е дошъл и икономическият министър Кирил Петков, за чието канадско гражданство вчера Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ.

Мястото за дебата по бюджета е в Народното събрание, не в президентството, обяви шефката на НС Ива Митева.

Това постави

и двете страни

в неудобно

положение,

заключи юристката. Увери, че веднага щом се сформира бюджетна комисия, дебатът в НС почва. “На нас ни се представиха доклади, които преразказаха мотивите за внесения бюджет. Но по същество това е дебат на парламента. Нека един орган да не изземва правомощията на другите. Президентът е поставен в особена ситуация, пред президентски избори и пред нов служебен кабинет. Това е нова ситуация за него. Разбирам го. Но отговорността за актуализацията на бюджета е на НС. Помолихме министъра на финансите да оформи параметрите за миграционния натиск. Поехме ангажимент да говорим в НС по темата за миграционния натиск. В тази насока нещата се посрещат добре”, разказа по-късно Митева в предаването “Лице в лице”.

Именно това, че месец след сформирането си парламентът още няма комисии провокира Радев да обяви, че слага на пауза процедурата с мандата и ще даде втория на ГЕРБ, когато се задвижи актуализацията. Проблемът е в правилника, който приел краткият 45-и парламент, затова се бавело излъчването на бюджетна и други водещи комисии, обясни пък Митева.

Проектът за актуализация, който отдавна е внесен при депутатите от служебния кабинет, твърдо няма да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

От “Има такъв народ” резервите си по него изразиха още миналата седмица, а вчера при президента и от “Демократична България” изказаха известни колебания по изготвените разчети.

Правителството разчита на 2 млрд. лв. допълнителни приходи през тази година и иска да ги насочи към нови разходи. Като се планира 530 млн. лв. да бъдат дадени за актуализация на пенсиите, около 400 млн. лв. за подпомагане на бизнеса в кризата, която би причинила ново затваряне заради коронавируса, над 200 млн. лв. са насочени пряко към здравната система за посрещането на четвърта вълна.

“Ако този

парламент си

тръгне, без да

актуализира

бюджета, няма

да има средства

за лекарства и консумативи, няма да има пари за медицинския и немедицинския персонал, няма да има за мярката 60/40, за месечна целева помощ за семейства с деца до 14 г., няма да има средства за усилване на охраната на границата, МВР ще бъде поставено в невъзможност заради иззетите от неговия бюджет буфери, няма да се изплатят помощите за отопление на 33 хиляди души, на над 42 хил. лични асистенти няма да се изплатят парите, стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност без актуализация на пенсиите”, изброи Румен Радев след вчерашния консултативен съвет.

Фенове на служебния проект за корекция в харчовете на държавата са “Изправи се! Ние идваме!”. БСП също е за актуализация с акцент върху социалните разходи на прага на есенната ковид криза, но дори лидерката Корнелия Нинова се усъмни в някои от планираните харчове, например тези за ваксини. Социалистите са и против залагането на приходи от над 400 млн. лв. от плана за възстановяване, след като той още дори не е изпратен за одобрение към Европейската комисия.

В крайна сметка

планът на

социалистите

е да подкрепят

актуализацията

на 1-о четене,

но да искат

много промени

преди второто

стана ясно от изявлението на Нинова след заседанието при Радев.

Много по-рязък бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който си тръгна преди края на сбирката. “Вместо COVID пандемията и бежанците нещата, мисля, придобиват друг вид”, обяви той и избухна: Искат да подпишем празен чек!

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Няма промяна в нашата позиция - ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, заяви и председателката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Демократична България” пък събира във вторник парламентарната си група, за да вземе окончателно решение дали ще подкрепи предложената актуализация на бюджета, обяви лидерът Христо Иванов. ДБ имат подобна на БСП позиция за разчетените в бюджета допълнителни приходи от ЕС, след като планът за възстановяване е одобрен - официално няма внесен в Брюксел финален проект, чакаше се това да направи редовен кабинет.

Партиите очевидно вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си интереси, заключи след съвета Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме”. Тази парламентарна група е единствената, която подкрепя изцяло предложението на служебното правителство.

“Цинично е да има 2 млрд. лв. в бюджета, а с тях да не могат да бъдат платени допълнителни пари на лекарите, медиците, армията, полицаите на границата, бизнеса, който ще бъде на колене в идващата отново криза, пенсионерите, които няма да могат да получат по 50 лв. надбавка”, разясни позицията си Манолова. Тя обаче в щяла да настоява в пленарната зала за по-висока минимална пенсия от разчетената от служебното правителство.