Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сирия е разрушена от дългата война и икономиката й не работи.
Сирия е разрушена от дългата война и икономиката й не работи.

Химически заводи правят

хапчета, бизнесмени

и военачалници

стават наркобосове

В дюните на север от саудитската столица Рияд след залез слънце започва парти. Момичетата захвърлят черните си облекла, които прикриват телата им, и танцуват с момчета под звуците на техно музика.

Няколко глътки от бутилки, но повечето предпочитат каптагон, по 25 долара за хапче. Наричат го Abu Hilalain (Баща на два полумесеца) заради двете букви "c" върху хапчетата. Част от семейството на амфетамините, той може да има подобен на виагра ефект и унищожава желанието за сън. "С едно хапче - казва пред сп. "Икономист" любител на социалното общуване - можем да

танцуваме през целия уикенд”

Въпреки че саудитските владетели се противопоставят на режима в Сирия от десетилетие, хапчетата, купувани от младите хора, го финансират. За президента на Сирия Башар Асад наркотикът се превърна в благодат - поне в краткосрочен план, а неговата страна е главен мотор в света на каптагона, пише британското издание. На фона на срива на икономиката заради войната, санкциите и хищническото управление на Асад, наркотикът се превърна в основния износ на Сирия и източник на твърда валута.

Центърът за оперативни анализи и изследвания (COAR), базирана в Кипър консултантска компания, смята, че м.г. по света са конфискували сирийски наркотици на пазарна стойност на дребно от 3,4 млрд. долара. А най-големият легален износ от Сирия е на зехтин, който се оценява на около 122 млн. долара годишно. "Наркотикът финансира централното правителство", казва пред "Икономист" Иън Ларсън, който скоро подготви доклад по темата за COAR. От обкръжението на Асад отричат. "Пропаганда", смята Шади ал-Ахмад, лоялен към режима в Дамаск икономист.

През 90-те години, когато Дамаск управляваше Ливан,

долината Бекаа беше основният източник на хашиш в региона

Но масовото производство на наркотици в Сирия започна след избухването на гражданската война през 2011 г., пише "Икономист" и допълва: официални лица даваха на хората си "Капитан Кураж", както те наричаха каптагон. Шиитските бойци от Афганистан и Ливан, които дойдоха да подкрепят сирийския режим, донесоха своите умения за производство и трафик на наркотици. "Хизбула", която оказа решаваща подкрепа на режима на Асад, придоби големи участъци през границата в сирийските планини Каламун. Те разшириха отглеждането на хашиш и разработиха нова "котидж индустрия" за производство на хапчета каптагон. Сирия започва да ги изнася около 2013 г., тъй като официалната й икономика се сви. Химическите заводи в градовете Алепо и Хомс са

превърнати във фабрики за хапчета

В Персийския залив хапчетата се продават до 50 пъти по-скъпо от цената им в Сирия.

Според в. "Гардиън" през лятото на 2015 г. към сирийски бизнесмен за услуга се обръща мощен шеф на сигурността. Длъжностното лице иска търговецът, вносител на медицински консумативи, да доставя от чужбина големи количества фенетилин. Режимът, казва той, с готовност би купил партидата. Търговецът напуска дома си. "Знам какво ме молеха да направя", казва той от новия си дом в Париж пред в. "Гардиън". "Искаха основната съставка на каптагон.

Това е мръсен бизнес”

Има бизнесмени от северната част на Сирия, които не споделят неговите опасения.

В Ливан, където в края на април пратка каптагон, скрита в гранати, беше открита от саудитските власти, реалността е една и съща: двете страни бързо се превръщат в наркотични държави. Преди конфискуването на пратката от милиони хапчета каптагон, което доведе до забрана в Саудитска Арабия върху целия селскостопански внос от Ливан,

поне 15 други пратки с тези наркотици бяха прехванати

в Близкия изток и Европа през последните две години.

Шестима служители на полицията и разузнаването съобщават пред в. "Гардиън", че всички са били изпратени от Сирия или Ливан, където мрежа от недосегаеми престъпни семейства, лидери на милиции и политически фигури, са формирали трансгранични картели между двете държави, които произвеждат и разпространяват количества наркотици в индустриален мащаб.

“Те са много опасни хора”, казва висш служител в Бейрут. - Те не се страхуват от никого.” Каптагон е една от няколкото търговски марки за лекарственото съединение фенетилин хидрохлорид. Стимулант със пристрастяващи свойства, той се използва за развлечение в Близкия изток и понякога се нарича "кокаин на бедняка". Също така се използва от въоръжени групи и редовни сили в битки, понеже се смята, че притежава свойства, които подсилват смелостта и притъпяват страховете.

Границата между двете страни е фиктивна, това е зона, в която няма закони и контрабандистите действат в съучастие с длъжностни лица от двете страни.

Контрабандистите транспортират прекурсори

и готови продукти - както хашиш, така и каптагон, по маршрут, който минава в долината Бекаа в Ливан, сирийския граничен град Кусайр и пътищата на север през населените с алеути местности - сърцевина на режима на Асад, към пристанищата Латакия и Тартус. Латакия е под строгия контрол на европейската и американската полиция и разузнавателни агенции.

Братовчедът на сирийския лидер Башар Асад - Самер Асад, е влиятелна фигура на пристанището. Според търговеца в изгнание и трима други всеки, който иска да работи, трябва да плати чрез значително намаление от приходите си в замяна на достъп до бизнес мрежи и защита. Въпреки наблюдението над пристанището, малко забрани са ефективни. Вместо това наркотоварите, открити от 2019 г. насам, по мащаб и ефективност

се конкурират с разцвета на картела Синалоа в Мексико

Те включват пет тона таблетки каптагон, намерени в Гърция през юли същата година, две подобни пратки в Дубай през следващите месеци и четири тона хашиш, открити в египетския град Порт Саид през април 2020 г., пакетирани в опаковките на компанията Milkman. По това време компанията е била собственост на близкия до режима магнат Рами Махлуф, братовчед по майчина линия на Башар ал-Асад. Днес той е в изгнание и атакува режима, след като през 2020 г. бе обвинен в корупция.

Открита е и пратка каптагон до Саудитска Арабия, скрита в опаковки на чаени листа, и има конфискации в Румъния, Йордания, Бахрейн и Турция. На 1 юли миналата година в италианското пристанище Салерно, близо до Неапол, за което се смята, че е било предвидено като важна точка по пътя към Дубай, е прехванат най-големият контрабанден товар наркотици – 14 тона каптагон, скрити в контейнер за превоз, за над 1 млрд. евро.

Според разследване на сп. "Шпигел" виновен за това е Самер Камал ал-Асад, богат бизнесмен и братовчед на президента по бащина линия, управлявал една от многото фабрики за каптагон. През декември вината беше прехвърлена върху ливанската "Хизбула". Партията отрече. Според Центъра за оперативни анализи и изследвания Сирия е

наркодържава с два основни наркотика -

хашиш и стимуланта от типа амфетамин каптагон, се казва в доклада на изследователите. Според изследователите въпреки че трафикът на каптагон някога е бил сред потоците на финансиране, използвани от антидържавни въоръжени групи, консолидирането на териториалния контрол е позволило на режима на Асад и неговите ключови съюзници в региона да затвърдят ролята си на главни бенефициенти.

Изгнаник от бившия режим, който поддържа връзки с някои служители в страната, казва пред в. "Гардиън": "Войната в Сирия не само доведе до смъртта на стотици хиляди, над 6 милиона бежанци, 8 милиона вътрешно разселени, около 1 милион ранени, но и до пълното унищожаване на градовете и тотален срив на икономиката след ливанската банкова криза, последван от пандемията и Закона за Цезар (санкциите на САЩ). Консултантската група прави извода, че страната се превръща в "наркодържава", а няколко

бизнесмени и военачалници

се превръщат в наркобосове

"В началото на конфликта 1 долар беше равен на 50 сирийски лири. Обменният курс спадна, но успя да се задържи на 500-600 сирийски лири през осемте години на войната, докато ливанската криза не започна през 2019 г. Тогава започнахме да наблюдаваме пълния срив и на двете валути едновременно, което показва колко взаимосвързани са те. Ливан действаше като респиратор на Сирия. И изведнъж загуби доставката си на кислород."

Няколко месеца след като търговецът от Латакия избягва от Сирия, посетител пристига в Ливан с частен самолет от Саудитска Арабия. Казва се принц Абдулмохсен бин Абдулазиз ал-Сауд, член на кралското семейство. Докато принцът се готви да отлети за дома си, на 26 октомври 2015 г. той е арестуван, като

се твърди, че има

два тона хапчета каптагон

в багажа си

През следващите четири години той е държан в стая над полицейски участък в квартал Хамра в Бейрут, където получава повече привилегии от останалите затворници, докато преговорите за освобождаването му продължават.

"Това е постановка на Хизбула", казва ливански разузнавач пред "Гардиън".

През май властите на Малайзия, действайки по саудитски сигнал, иззеха 95 милиона хапчета. Смята се, че либийското пристанище Бенгази, свързано с редовен маршрут за корабоплаване до Сирия, е ключов възел.

Лоялните на режима в Сирия не са единствените замесени. Кюрдите, които контролират североизточната граница на Ирак с Турция, управляват маршрути през планините до Европа. Сунитските сирийски бунтовници под турска защита в Северна Сирия също го правят. А пътят на юг през Йордания до Саудитска Арабия става все по-натоварен.