Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследван е за рекет, измами, подкупи, пране на пари, харчене на държавни средства за лични нужди

Бунтовете, които окървавиха улиците на Република Южна Африка и са на път да сринат икономиката й, започнаха заради вкарването в затвора на бившия президент Джейкъб Зума. Наказателното преследване на държавния глава започна почти веднага след неговата оставка като държавен глава и председател на Африканския национален конгрес. Същата партия години наред управлява страната въпреки кандидатурите на други политици. Точно под нейния натиск Зума, който

заема поста от 2009 до 2018 г.,

се оттегли. Причините се оказват намаляващата обществена подкрепа и гневът след обвиненията в корупция.

Какви са те и как се стига до ареста на бившия първи в Република Южна Африка?

След мащабно разследване властите успяват да докажат, че докато е начело на държавата, името му е забъркано в не една нелегална сделка, от която е спечелил солидни дивиденти. В момента Зума е изправен пред 16 обвинения. Освен корупционни практики в тях се нареждат още рекет и измами, свързани с покупката на изтребители, патрулни лодки и военно оборудване през 1999 г. от пет европейски оръжейни фирми, докато е бил вицепрезидент.

Срещу 79-годишния Джейкъб са събрани достатъчно доказателства, които го уличават и във вземане на подкупи от френския гигант за отбранителна техника - фирмата Thales.

Освен всичко това президентът е

изразходвал държавни средства

в особено големи размери за личната си свръхлуксозна резиденция. В нея той имал множество стаи, плувен басейн, амфитеатър, дори и нещо като зоопарк.

На 29 юни тази година бившият главнокомандващ беше признат за виновен и защото не уважава върховния съд на родината си. Причината - неспазване на разпореждането на Конституционния съд да свидетелства пред съдебен състав, провеждащ отделна проверка за корупция по време на неговите мандати.

Въпреки опитите на екипа от адвокати Зума да не попадне зад решетките това все пак се случи. Последва вълната на недоволство, която се оказа пагубна за страната.

От какво е белязано управлението на Джейкъб?

Партията "Африкански национален конгрес" печели националните избори на 6 май 2009 г., а Зума полага клетва като държавен глава на Република Южна Африка на 9 май 2009 г. На поста той сам държи да се придържа към традиционните обичаи на зулу - най-голямата етническа група в държавата. Често обаче е критикуван, че само привидно възхвалява техните разбирания, особено в началото на февруари 2010 г., когато се появяват твърдения за негово извънбрачно дете.

Още през декември 2005 г. срещу него има обвинения и в изнасилване на 31-годишна жена. Той обаче отрича.

Същото дело поражда вълна от протести

Група от хиляди поддръжници се събират близо до сградата на съда, за да го подкрепят. На 8 май 2006 г. е оправдан.

Друг скандал, който също лежи на плещите на Зума, е свързан с финансовия му съветник Шабир Шайк, който е обвинен в корупция и измами. Според различни медии именно президентът изиграва ключовата роля в това Шайк да бъде освободен от затвора след 28 месеца, въпреки че получава 15 години зад решетките. Причината - имал неизлечими здравословни проблеми. По-късно Джейкъб

категорично отрича да има общо с това

Другото му прегрешение е, че не е декларирал активите си, след като встъпва в длъжност. Установено е, че от март 2010 г. той не успява да го направи в продължение на девет месеца. Това разгневява опозиционните партии, а говорителят на управляващата заявява, че Зума е "специален случай" заради голямото семейство, което имал, и това затруднявало процеса.

Управлението на бившия държавен глава е критикувано и заради репресии върху обикновени граждани. Такава е наложена върху студент от Кейптаун, който е задържан от полицията заради показване на "груб жест" към кортежа на Зума. След като прекарва 24 часа в ареста, младежът разказва, че бил принуден да напише извинение към властите. Домът му пък бил нападнат от цивилни полицаи, а срещу него насочили оръжие с цел да го накарат да влезе в патрулката.

Жертвата все пак завежда дела

срещу органите на реда. Подава и жалба до Комисията за правата на човека.

Зума не пропуска да се разпише и с репресия върху фоторепортери. Жертва става мъж на име Чепо Лесоле, който е принуден да изтрие от апарата си снимки на конвоя на президента. Други двама фотографи са задържани, докато правят кадри на дома му в Йоханесбург.

Сериозни обвинения отправя и журналистката на Sky News Ема Хърд. Тя твърди, че е била "изтласкана и опипвана" от охранителите на държавния глава през 2009 г.

Какво се знае за личния живот на Зума?

Той е женен шест пъти, а според различни публикации наследниците му наброяват 21. Политическите му конкуренти често изтъкват огромната сума, която страната плаща на семейството му за "подкрепа на съпругите му".

Определят това за недопустимо на фона на огромната бедност в страната. Твърди се, че през 2009 и 2010 г. Зума е

получил цели

1,2 милиона за “съпружеска издръжка”

Преди време друг близък роднина на бившия главнокомандващ влезе в новинарския поток. Името на племенника му Клайв Хулубусе Зума стана известно на всички, след като бе оповестено, че фигурира в Панамските документи. В тях бе изтъкната връзката на Клайв с петролните находища в Демократична република Конго.