Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов на днешния брифинг в централата на ГЕРБ. Сники ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ. Видео Фейсбук/Бойко Борисов
Борисов на днешния брифинг в централата на ГЕРБ. Сники ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ. Видео Фейсбук/Бойко Борисов

Ако искаха да успокоят държавата, поне да бяха сложили Царя, на него не могат да му влияят

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е призован на разпит от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това заяви самият Борисов, като се появи неочаквано на брифинг на ГЕРБ. Той трябва да се яви в четвъртък от 10 часа в главната дирекция на полицията за "снемане на сведения".

"Призовава ме да се явя в четвъртък на разпит като победител в моя район. За снемане на сведения. В призовката пише - да носи лична карта", каза Борисов, носейки призовката в ръка. Той обясни, че я е получил малко след 11 часа днес.

"Да не ме плашат. Аз не се плаша. Рашков, ела ме разпитай ти обаче", обърна се Борисов към министъра и поиска да не се плашат хората от партията му. "Най-вероятно ще ме разпитва защо съм участвал в изборите. Най-вероятно ще ме питат защо съм победил в лидерските битки и защо не съм купувал гласове като другите партии", добави той.

В хода на брифинга обаче стана ясно, че вероятно разпитът ще е по случай от 2010 г., като спомена и името на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Припомняме, че още преди изборите се разпали скандал от министър Рашков, в който той обясни, че бизнесмен е бил заплашван от Борисов с репликата: "Децата ти няма да разберат, че ядат месото ти."

"Само мен не ме бяха викали, докато цялата партия разкостиха и изкупиха циганския вот. Рашков няма ли да го викат за имотите? Овча работа. Толкова да няма интерес", обърна се той към медиите и добави, че само след няколко месеца "хората ще ги бият с камъни, защото не могат и са подли и корумпирани."

"С резултата народът каза не искаме ГЕРБ да ги изчегъртят, но не искаме и да ни управляват. Христо има 10% по-малко от ГЕРБ. Мая с 5%, а дава акъл. Да сложат програми и да поканят всички на среща. Без нас. Ние сме казали, че сме опозиция. Ние бяхме една средна европейска държава, всичко беше нагоре", добави той.

Брифингът на ГЕРБ започна с изказванията на председателя на младежката структура Георг Георгиев и Тома Биков за сериозни злоупотреби с машините, както и в секциите в чужбина в изборния ден. Те дори дадоха заявка, че има основание да се иска оставката на ЦИК. Тази теза беше подкрепена малко по-късно и от Борисов, но той обясни, че партията няма да иска касиране на вота.

"Юристите настояват да атакуваме изборите и да касираме, но аз винаги съм си уважавал държавата", заяви той. Според Борисов вътрешният министър Рашков е осигурил на всичките партии да купуват гласове. "А уж вдигаше пушилка, че ГЕРБ е купувал гласове", коментира той, като посочи, че в ромските махали масово са гласували за ИТН, ДПС и ДБ. "ИТН има такъв ръст в ромските махали. За един месец са ги заобичали? Така са ги наплашили! И ние имаме гласове в ромски махали, но имаме кандидатка там - директорка на училище", обясни лидерът на ГЕРБ.

Самозванство нарече той изявлението на Слави Трифонов от вчера, преди да е излязъл окончателния резултат. "Да се обявиш за победител, означаава, че си се разбрал. Сега ДБ и Манолова, които се надпреварваха да кажат кои са били по-против ГЕРБ да излязат и да кажат ще подкрепят ли правителството на Слави. Хаосът, който създават в желанието си да чегъртят е пълен. Имат огромно мнозинство в парламента, за да заработи държавата. Какво им пречи?", попита Борисов.

Според него изниква конституционен казус, след като все още ГЕРБ и ИТН са с еднакви резултати. Кой взема пръв мандат за съставяне на правителство, ако две партии имат равен брой депутати?

"В конституцията пише, че президентът дава мандата на партията с най-много депутати. Но не урежда на кого дава, ако 2 партии са с еднакви депутати 64 на 64. Сега гласят процентчета, че да ни падне един депутат и да стане 65 на 63", обясни Бойко Борисов.

"1% - 2 дни броене. 2 дни се чуди Радевата машина как да направи цялата тази работа. Призовавам всички партии да си поемат отговорсността. Те клечаха пред Радев, издигаха Слави в култ. Сега се държат като ощипани госпожици и нямат позиция дали ще го подкрепят", добави той.

Не Николай Василев, а Симеон Сакскобургготски е трябло да е предложението на премиер на Слави, обясни Бойко Борисов. "Ако искаха да успокоят държавата, поне да бяха сложили Царя. На него поне не може да му се повлияе", обясни Борисов.

Той потъна за кратко в спомени за миналото, когато е бил близък до Царя и разказа как е получил предложението да стане главен секретар. "След като си направиха правителство, аз категорично отказах на Царя. От 2 места бях избран. 7 депутати водех - Благоевград и Пловдив. Бях му казал, че щом настоява, ще участвам, но после искам да се върна главен секретар. Няма да ставам депутат. Парламентът стоя няколко дни с 2 празни места, защото отказах да отида в парламента. Отказах да съм и не съм бил никога в НДСВ. Може да ме упрекнат, но аз се гордея, че съм бил лино предан на Царя, защото той е голям човек."

"3 септември си го спомням като ден днешен. Царят ми се обади и ме покани в един ресторант имаше тук "Браво" вечерта. Казвам го за Милен Велчев и неговата компания. Аз с Цветелина, той с Царицата. Думите му ги помня до ден днешен: "Борисов, знам какво ще ви причини това!" Тогава бях шеф на фирма, която е пазила премиера, всичките министри ги знаех и толкова ми беше хубав живота. Мерцедесът ми Мерцедес. Не ме питаха защо караш AMG. Защото си е мой, купен с моите пари. Фирмата ми - голяма фирма. Тогава ме покани за главен секретар. И аз видях на другия ден ужаса в очите на министър Петканов", разказа Борисов и добави спомени за това как е арестувал Кошлуков, как е свалил енергийния министър от джипа и защо депутатите в Димитровград не са го обичали.