Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стискайте палци на знаменоската на антиваксърите да се възстанови, кварталът разчита на нейните напътствия и будна съвест

Тя не се обижда, че й викаме Преподобна, намира го за готино, шикозно и екстравагантно. Щото Симона си е готина, шикозна и екстравагантна личност, преди всичко е известна със своята честност, откровеност и респектираща принципност.

Квартална героиня е, няма да й правя реклама, ще кажа само, че управлява дребен бизнес, предлагайки комплексни услуги. Всички я обичаме и уважаваме, сигурни сме, че за никого лоша дума не е казала или ако е казала, то е било с най-добро чувство и напълно заслужено.

Най-похвалното й качество е, че е снизходителна - не очаква от нас да сме надарени с нейната природна съобразителност и хитрост. Отнася се с пълно разбиране към тези, на които Господ не е дал ум и прозорливост. Не дай Боже да я обвинят, че лъже! От девет дерета вода докарва, за да докаже, че най-напред тя е излъгана и обидена, в най-лошия случай вината за безобразието поравно се поделя.

През зимата

госпожа от друга улица я беше подпукала,

че предлага продукти с изтекъл срок на годност, големи приказки изприказва, нещо за "селски тарикатски номера" и за "пълни простотии". Симона остана невъзмутима, отрече обвиненията: "Мани я тая, бе!" Незабелязано смени изтеклите продукти с нови, поставяйки госпожата в крайно неловка ситуация, а накрая извъртя нещата така, че е станала жертва на незаслужена фейк атака и очаква подобаващо извинение. И всеки път, щом мернеше въпросната госпожа, палеше мотора: "Ето я тая, дето съм й била пробутвала боклуци. Гледай я как се е облякла…"

Абе, много досетлива е Преподобната, копче не може да й се каже накриво, до най-дребни детайли владее изкуството на манипулацията, а чете само любовни романи. Шапка доземи й сваляме!

Напоследък обаче сме притеснени, тя най-внезапно се разболя. Нямаме обяснение как се е случило. През цялата пандемия нито маска сложи, нито затвори дюкяна, здрава като камък си остана, същински знаменосец на антиваксърската доктрина.

Жертвайки от безценното си време, увлекателно ни даваше съвети

да не тънем в заблуди относно коронавируса

"Измислени глупости, - казваше, вирнала тънка цигарка между изрядната си ноктопластика и само дето не плюеше от погнуса. – Искат да ни чипират, а после с чиповете ще ни следят и ще ни държат в подчинение." Като "Отче наш" цитираше Мангъров и Чорбанов, както и един неразбран китайски учен, дето доказал нагледно, че сме жертви на "елюменатите" и техния заговор за превземане на човечеството, световните пазари и природните богатства.

Преди около две седмици или малко повече се засякохме, заварих я тоя път на политическа вълна.

- Няма да вярваш на тия глупости за Слави, предупреди ме Симона.

- Кои глупости?

- Че бил болен от тежка болест.

- Така ли?

- Ама това Бойко Борисов го разправя, защото го е страх. И също, че Тошко пишел във фейсбук от неговия телефон. Да знаеш, че това са гнусни герберастки лъжи! И аз оттогава и грам вяра не хващам на тия слухове, но сега дъщеря й твърди, че се е заразила с COVID-19.

Как, по дяволите, се е заразила с несъществуваща болест? Как и самият Трифонов се зарази през април? Че на всичкото отгоре Преподобната се наложило да я приемат в болница, получила усложнения, дишала с кислородна маска, а сатурацията й била плачевно ниска.

Симона винаги е била против традиционната медицина, даже за главоболие към хапче не посягаше. Твърдеше, че вместо да си трови дроба, пие литър и половина минерална вода и се оправя. Най-любим ми е на мен Симоненият лек срещу температура: начукваш в хаванче едно хапче аналгин, на прах да стане, разбиваш два белтъка на сняг, прибавяш аналгина и с тая смес си намазваш подмишниците, сгъвките между краката и ходилата. Задължително обуваш дебели чорапи, лягаш и чакаш. За час, най-много два си кукуряк!

Като я питам какъв е смисълът да се клепаш, като можеш просто да изпиеш аналгина и ще получиш същия ефект,

Преподобната добива едно характерно втренчено изражение,

сякаш ми тече лига и имам тикове, и само дето милостиня не ми дава от съжаление. Как може да не схващам лечебната сила на белтъка, бе? В кой свят живея аз!

Съседка ми разказа, че бърборейки надълго и нашироко с дъщеря й взело да й става мъчно, спомени я налегнали: "Моята Мина беше още бебе, а тя все ми повтаряше да я оставям да си лази по земята и да си яде, каквото намери, така се калявало детето, естествен имунитет добивало. Ама аз все не смеех". Преподобната винаги давала за пример собственото си дете, как тя на него и фасове не му пречела да лапа, "затова най-много един или два пъти да е боледувала". Но дъщерята хич не се възторгнала от тая мила родителска ретроспекция, повдигнала скептично вежди и отсякла: "Не я слушай майка ми, много обича да си измисля. На четири годинки съм хванала импетиго, имам снимки, на клана и драна приличам.

Блъскали са ме с антибиотици, едвам са ме излекували".

Проверих в гугъл, импетигото се оказа силно заразна бактериална инфекция на кожата, от която ставаш целия на червени рани, които бързо се разрастват. Кошмар!

Замислих се как е могла Симона, дето е толкова безгрешна и принципна, и дето нейната експертиза е най-вярна, така да се обърка. Но не бива да съдим за правилото по изключенията, в края на краищата и по слънцето има петна.

Моля ви, стискайте палци сега Преподобната да оздравее и бързо да се възстанови. На целия квартал му липсват нейните напътствия, тя е будната ни съвест, пътеводител, оракул и житейски аналитик. Който я познава, вярва дълбоко в душата си, че просто няма начин тази жена, успяла да надхитри простосмъртните, барабар с Бойко Борисов и световната конспирация, да не победи за нула време някакъв измислен вирус. Амин!