Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

75-годишният Иван Илиев, сочен за резидента, се яви пред Военноапелативния съд само за да каже, че не иска да излиза на свобода и няма да обжалва ареста.
75-годишният Иван Илиев, сочен за резидента, се яви пред Военноапелативния съд само за да каже, че не иска да излиза на свобода и няма да обжалва ареста.

75-годишният Иван Илиев, съпругата му Галина и още трима от мрежата са в ареста

Уволнението на шефа на ДАНС Димитър Георгиев е заради разплитането на шпионската мрежа в полза на Русия. Това обяви самият той в сряда, когато се прости с поста и напусна службата. Преди него същото твърдение направи и бившият премиер Бойко Борисов.

За задържаните петима българи и руската гражданка Галина Илиева, съпруга на т.нар. резидент - 75-годишната бивша разведка Иван Илиев, се разбра на 19 март тази година. Тогава главният прокурор Иван Гешев съобщи за разплитането на безпрецедентната шпионска афера, която

той сравни с

разкриването

на петорката от

Кеймбридж

Основната заслуга за разнищването на мрежата е на агентите от ДАНС, работили под надзора на прокуратурата.

Кога точно те са влезли по дирите на шестимата, не е много ясно, защото информацията е секретна.

Засекретени бяха и мерките им за неотклонение, които се гледаха през март в Софийския военен и Военноапелативния съд след задържането на заподозрените за къртици.

Двете съдебни инстанции оставиха в ареста мъжете и Галина. Нейният съпруг, сочен за организатор на мрежата, внезапно се отказа да иска свобода от втората инстанция. Според защитата му нямало смисъл. Шестият от първоначално задържаните съдействал на разследването и затова е с друга мярка, определена му от прокуратурата. До момента името му не е известно.

Факт е, че първи на шпионската дейност се натъкват агентите от ДАНС.

Официално се знае, че

разследването по

организацията

започва през

септември 2020 г.

Началото съвпада с изгонването от страната на поредните двама руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков - официално

служители в

търговското

представителство

на мисията, но

всъщност

агенти на ГРУ

За двамата беше обявено, че са се интересували от модернизацията на Българската армия, от закупуването на американските военни самолети F-16 и от военнопромишления комплекс у нас. За тях има данни, че са търсили контакти със служители в Министерството на отбраната, които отговарят за обществените поръчки и сключването на договори.

Дали арестуваните 6 месеца по-късно трима действащи офицери от министерството са замесени с Николашин и Биков, не се знае.

Данните за шпионската дейност на Николашин и Биков също са на ДАНС. Вероятно тогава службата влиза в следите на резидента Иван Илиев и хората му, за които се твърди, че са точили секретна информация за НАТО и ЕС.

В центъра на организацията бил именно пенсионираният полковник от военното разузнаване. Той вербувал двама от по-младите си колеги, които са действащи офицери в същата служба. Единият от тях е Димитър Влахов.

75-годишният Илиев все още имал добри контакти във военното разузнаване, защото и след като се оттеглил от активна работа, продължил да преподава в школата към службата.

Третият участник в мрежата е полк. Петър Петров, който по време на задържането е зам.-шеф на дирекция “Планиране, програмиране и бюджет” в Министерството на отбраната. Той е запален тенисист затова някои от срещите му се провеждали на корта, който едва ли не бил превърнат в своеобразна явочна квартира.

Твърди се, че Петров бил издигнат от експерт за зам. - шеф на дирекция “Планиране, програмиране и бюджет”, прескачайки позицията началник- отдел. Това станало по времето на служебния министър на отбраната Стефан Янев през 2017 г. Красимир Каракачанов го оставил на поста.

Според запознати структурата, на която Петров бил зам.-шеф, имала десетки важни функции и боравила с много информация.

Четвъртият задържан е Любомир Медаров. Когато е арестуван, той е шеф на секретното деловодство на парламента и също е бивш военен разузнавач с мисии в чужбина.

Той имал достъп до докладите на специалните служби, които са предназначени за президента, премиера и председателя на парламента.

Според прокуратурата той ги снимал и давал на Илиев.

И четиримата ползвали достъпа си до секретни документи, снимали са ги и са ги съхранявали в дадени им от резидента карти. След това му ги предавали.

Съпругата на Иван Илиев Галина била петият член на мрежата, твърди обвинението. Тя е на 66 години, рускиня, много елегантна и добре поддържана жена. Твърди се, че била сестра на секретарката на газовия крал- покойния вече Рем Вяхирев. Като руска гражданка Галина можела да влиза в руското посолство, без да буди подозрение.

Галина и Иван Илиев

се запознали

в школата на ГРУ,

в която се обучавали по времето на комунизма. Тя е човекът, който носил източената информация в посолството и е вземал пари за нея, а доказателствата за това идвали от външното наблюдение, организирано от ДАНС, което показва как тя влиза и излиза от сградата на мисията.

На публикувани от прокуратурата снимки се виждаше как жената влиза в посолството

От мисията обаче твърдят, че тя посещавала консулския отдел във връзка с пенсията си.

Самата Галина била доста емоционална пред съда през март, казаха магистрати. Станало ѝ лошо, налагало се заседанието да се прекъсва.

Според разследващите именно чрез нея парите стигали до участниците в схемата. Тя ги давала на резидента, а той ги разпределял на вербуваните от него действащи служители.

Продължителното следене на групата завело агентите до тайните места, на които се срещали участниците - ресторант, тенис корт, колата на резидента. Кабинетите на военните разузнавачи и заведението, където се срещали с Илиев, били контролирани с бръмбари и камери.

Никой от разследваните не подозирал, че го снимат, записват и следят, още по-малко в служебните кабинети.

До момента не е известно някой от задържаните да е поискал промяна на мярката за неотклонение.

В разплитането на мрежата освен агентите на ДАНС се включиха и военни прокурори от цялата страна.

Един гаф обаче беляза задържането на Илиев. След като служителите на бюрото по защита при главния прокурор извели бившия разузнавач от дома му, го

предали на Военна

полиция,

която трябвало

да го отведе

в сградата на

военната прокуратура, която се намира на столичната улица “Позитано”. Илиев бил оставен сам в коридора. Тогава той безпроблемно си тръгнал. Полицията била вдигната на крак, а мъжът бил открит часове по-късно близо до руското посолство.

От записаните със СРС разговори на Илиев с жена му Галина става ясно, че малко преди арестите било решено да се спре с шпионската дейност за една година.

Най-вероятно причината била, че само за 18 месеца българските служби разкрили шестима служители на посолството, които се занимавали с несвойствена дейност.

Началото е сложено в края на октомври 2019 г., когато прокуратурата обяви, че има разследване срещу първия секретар в посолството Владимир Русяев. Заради имунитета му наказателното дело е спряно, но той е обявен за персона нон грата и напусна страната с полет за Москва.

В края на януари 2020 г. от София са изгонени още двама руски дипломати, защото извършвали разузнавателна дейност в областта на изборите и енергетиката. Това са Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов. Единият заема поста първи секретар, а другият - служител в търговското представителство.

На 24 септември 2020 г. са изгонени още двама служители. В хода на разследването по досъдебното производство било установено, че от 2016 г. те осъществявали разузнавателна дейност, при която търсили информация за плановете за модернизация на Българската армия. Това са търговските аташета Сергей Николашин и Вадим Биков. Предполага се, че покрай тях агентите влезли по дирите на Илиев и хората му.

На 18 декември 2020 г. за персона нон грата е обявен военният аташе Василий Сазанович.

След ареста на резидента Илиев от страната ни принудително си тръгват Александър Зинкин и Максим Рибкин. Предполага се, че те са поддържали контактите с Галина Илиева.

Галина Илиева в съда. На първото заседание на жената и станало лошо.
Галина Илиева в съда. На първото заседание на жената и станало лошо.