Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Темата с подслушването е безсмислена - кой политик говори нещо тайно, като има приложения с криптиране

- Г-н Безлов, защо ДАНС е толкова важна за служебното правителство? Едва ли само неплатеният отпуск на Димитър Георгиев е причината.

- Със сигурност ДАНС е важна служба. Колко точно важна е, могат да оценят само политически неутрални експерти, които са получавали систематично информация от ДАНС.

- Дали е достатъчна смяната само на председателя и очаквате ли рокади надолу по йерархията?

- Опитът през годините показва, че след смяната на ръководствата на българските специални служби обикновено следват смени при ключовите позиции.

- Защо според вас Димитър Георгиев излезе да говори с медиите след години мълчание в публичното пространство? По същия начин миналата седмица пред МВР излезе и главният секретар на МВР.

- Не знам достатъчно, за да преценя. Предполагам, че вярват, че няма какво да губят.

- До каква степен е достоверна версията на Георгиев и Борисов, че смените са заради заловената шпионска група на Иван Илиев, който плащал по 2-3 хиляди лева на вербуваните държавни служители?

- Мисля, че това е по-скоро политическа аргументация, насочена срещу президента Румен Радев. Тези мнения ще направят впечатление не толкова на българския електорат. Приема се от чуждите служби, политици и наблюдатели, че Радев симпатизира на Русия, въпреки опитите му да пази баланс. Проблемът с действията и влиянието на руските специални служби е далеч по-сложен. За тези, които следят темата, е ясно, че до 2018 г. ДАНС гледаше в обратната посока, като ставаше дума за Русия. Всъщност като цяло дотогава се смяташе, че руските служби не участват в “мокри операции” в Източа Европа. Ситуацията започна да се променя след опита за отравяне на Скрипал. Тогава стана известно за опита за отравяне и на Емилиян Гебрев, сина му и изпълнителния директор на “Емко”, извършен от същата структура.

- Възможно ли е ДАНС да е “проспала” фалита на КТБ например, теглените в кеш милиони от Васил Божков и руснаците, които са обвинени за отравянето на Гебрев и които се разследват за серия от взривове на боеприпаси у нас? Сещате ли се за други подобни казуси, които излизат по-късно и е можело да бъдат предотвратени?

- За да може да прецени случилото се с КТБ, проблемите с други банки в България, както и инцидентите във военните заводи, трябва да е човек от най-високите ръководни позиции в ДАНС. Очевидно е, че има проблем при работата на ДАНС в тези две сфери – финансова система и производство и търговия със специална продукция. Дали причината е в капацитета на агентите, или проблемът е с политическите ограничения, е трудно да се каже.

- ДАНС е сред държавните структури, които рядко се появяват публично. Центърът за изследване на демокрацията има ли комуникация с ДАНС заради работата ви и колко трудно се получават данни оттам?

- Да, работили сме с ДАНС по проблемите на радикализацията. Опитът за последните 20 години показва, че с МВР се работи много по-лесно, независимо дали говорим за ГДБОП, Национална полиция, Гранична полиция или някоя друга структура.

- В каква степен ДАНС може да влияе за ограничаване на купения и контролирания вот?

- Трудно ми е да преценя. От работата им по отношение на радикалния ислям и крайни десни организации може да се предполага, че в някои области и градове в страната те имат капацитет да ограничат купения и контролирания вот.

- Как според вас ще се развие скандала с подслушванията, където ДАНС също е замесена?

- Трябва да се види нещо конкретно по тези СРС-та.

До момента имаме

само преразкази

от политици

СРС-та по начина, по който се разказват до момента, изглеждат почти напълно безсмислени. Вероятно преди 7-10 години подобна тема би имала значение, днес ми изглежда напълно безсмислена. Вероятно в момента дори политик на ниско ниво, да не говорим за политик на средно ниво, не говори нищо важно, тайно, специално по телефона си. С появата на телефонни приложения, които ползват криптиране от край до край, като Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, не само българските служби, но и големи чужди специализирани служби имат проблеми със записването на телефонните разговори.

- Какво трябва да се случи, за да се сложи край поне на подозренията, че се прилагат СРС-та за политически цели?

- Не мисля, че нещо може да промени мнението на български политик в опозиция, че тези, дето са на власт, не се опитват да използват срещу него СРС-та.