Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан Виденов СНИМКИ: Румяна Тонева
Жан Виденов СНИМКИ: Румяна Тонева

Програмата минимум е да стигнат 1% и да вземат субсидия

В коалицията са русофилите, комунистите на Васил Коларов и отцепниците от БСП

Възможно е коалицията, чийто организационен секретар е Жан Виденов, да пробва почвата дали да го издигне за президент наесен. Всичко зависи какъв процент ще привлече на 11 юли.

На какво се надява коалицията, чийто вдъхновител е той?

Разчитат на образа му на неопетнен политик, който мълча 25 години и по този начин около образа му остана загадка. Очевидно печеливша стратегия, на която заложи и Слави Трифонов. Едва ли Виденов ще влезе в парламента.

Според други програмата минимум е да получат поне 1% от гласовете на избирателите, за да вземат държавна субсидия. А програмата максимум е да влязат в Народното събрание и да кандидатират Виденов за президент. Неслучайно навсякъде споменават, че той е архитект на коалицията като антипод на БСП и нейните съюзници.

В коалицията, оглавявана от Иван Атанасов и Жан Виденов, са 4 партии, но на изборите на 4 април участваха едва две от тях – "Възраждане на Отечеството" на русофила Николай Малинов и Българска прогресивна линия на отцепника от БСП Красимир Янков. Заедно са получили по-малко от 17 000 гласа в цялата страна. Останалите 2 формации не са се явили. Това са "Български път" на червения ексдепутат Ангел Димов и Партия на българските комунисти на едноименния внук на Васил Коларов.

На пресконференцията Жан Виденов недвусмислено заяви, че

дават сигнал към Русия.

Резкият тон на експремиера показа още нещо – че ще се цели в крайно настроените избиратели. "Майкопродавците ще ми раздават акъли, защото били зад граница и направили правилния цивилизационен избор – каза той. – А да ми дойдат с фотоапаратите си, вързани с фейсбук постоянно, а пък аз ще им изляза с автомата, ножа или юмрука си, който също е оръжие.

Лукашенко им показа как става тая работа. Класически!". Така стана ясно, че таргетът на Виденов са националисти, русофили и привърженици на оставането в България. Влиза в поле, в което Румен Радев не смее да нагази, макар също да минава за русофил.