Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Психолози предупреждават за нов тип социална фобия заради COVID-19

Манията за измиване на ръцете след всяко ръкостискане, страхът от излизане на обществени места и нежеланието да се разговаря с непознати на близко разстояние – това са малка част от преживяванията на всички, на които коронавирусът е "подарил" нова социална фобия. Кой е най-податлив към нея, в какви случаи тя може да доведе до повръщане и обриви, и какви практики могат да помогнат за бързото облекчаване на дискомфорта? Отговор на тези въпроси дават различни специалисти, чието мнение е публикувано в Gazeta.Ru.

Постепенното излизане на обществото от режима на строги ограничения, свързани с коронавируса, разкрива нов проблем - хората започнаха да показват

признаци на социална фобия

За засегнатите от нeя е характерно, че те възприемат всички около себе си като потенциални източници на вируса, споделя наблюденията си психологът Сергей Ключников, директор на Центъра за практическа психология в Москва.

"Има болест и хората говорят за нея неадекватно, тя е изолирана от всички други болести и проблеми по света, така че наистина си спечели "короната на човешкото внимание " - казва психологът пред новинарската агенция Sputnik. - Подобни дисбаланси, тоест появата на враждебно и негативно отношение към другите, могат да се обяснят с въздействието на социална фобия, т.е страх от обществото. Сега околните се възприемат като потенциални източници на болести, инфекции и други неприятни неща." Според наблюденията на специалистите, психологически най-стабилни са хората на възраст 25-50 години. За тях основните приоритети са наличието на работа и способността да обезпечат своите потребности, посочва психологът Анастасия Свойкина.

"Тези, на които не се е наложило коренно да променят начина си на живот, показват

по-голяма емоционална стабилност

от хората, които е трябвало да пренастроят обичайния си ритъм – казва тя. - Всички, чиято работа включва директен контакт с различни хора, са по-наясно с вероятността от заболяване и свързаните с това рискове. Оказва се, че те са по-малко склонни към хипохондрия и паника."

Психологът Николай Чадаев в своята практика вече се е сблъскал с голям брой пациенти, при които се проявява "коронафобия" - новият тип социална фобия, която се основава преди всичко на страха от смъртта.

"Много хора казват, че изпадат в състояние на страх или безпокойство в момента, в който някой кашля или киха до тях – твърди Чадаев. - Поради това редица хора

отказват да летят

със самолети

или да използват обществен транспорт. Всичко това се основава на страха от смъртта и силно ограничава мнозина."

За някои социалната фобия се проявява в обсебващо желание старателно да си измият ръцете. Те се страхуват да ги допрат до повърхности, които някой преди тях е докосвал, и се стараят, ако е възможно, да избягват всякакъв контакт с дръжки, парапети, врати.

"Хората дори развиват агресия, ако забележат, че някой пренебрегва използването на защитни средства, открито киха, кашля, без да прикрие устата си – обяснява Чадаев. - Конфликтите са неизбежни, ако група от тези, които не се страхуват от нищо и не възприемат на сериозно вируса, провокират другите, които са близо до състояние на паника."

Някои хора показват признаци на социална фобия на фона на продължителната изолация, допълва Светлана Изотова, член на Асоциацията на специалистите по трансперсонална психология. Според нея много клиенти й се оплакват, че буквално са отвикнали да ходят дори до магазина и изпитват трудност, когато се налага да общуват с околните.

"Хората казват, че се чувстват като в детска градина – твърди тя. - Психологически това се обяснява с връщането към детското състояние, когато все още не сме знаели как да взаимодействаме с външния свят.

Това "връщане назад" се случва само при наличие на детска травма и не засяга всички. Ако забележите негативни чувства в себе си, когато излизате от дома, свържете се със специалист, за да разрешите бързо проблема, защото, за съжаление, е невъзможно да се излекува детската травма самостоятелно."

Николай Чадаев също препоръчва да не се отлага контактът с психотерапевт, тъй като в по-тежка форма социалната фобия

може да предизвика световъртеж,

панически атаки, кожни обриви и дори повръщане.

Човек може да разбере, че му е необходима консултация със специалист по редица признаци.

"Нуждаете се от помощ, ако вашата тревожност е прекалено интензивна, продължителна, внезапна, засяга ежедневието ви, стремите се да избягвате всички ситуации, в които може да се изправите пред страха си,

развивате катастрофално мислене,

губите чувството си за сигурност и спокойствие. В този случай човек има сериозни проблеми с връщането към предишния си живот ", разяснява психологът-консултант Валерия Гудкова.

"За да се стигне до същността на проблема, е необходимо да се осъзнае, че фобията, която се е проявила, е свързана конкретно с вируса, а не с обществото като цяло - посочва психотерапевтът Александър Федорович. - Нивото на кошмара е такова, че не ни остава друга възможност, освен да отговорим на това с болезнени преживявания. Не можете сами да се справите с такава фобия. Единственото, което може да помогне, е умишлено отдалечаване от страха, който ни се насажда във връзка с вируса."

Психологът-консултант Валерия Гудкова е сигурна, че всичко това може да се избегне още в началния етап: "Ще предложа една проста техника за преодоляване на тревожността и натрапчивите мисли. Отделете си определено време за притеснение и размисъл. Например два пъти по 15 минути на ден. Ако мислите ви атакуват преди уречения час, си кажете: "Разбирам, че сега съм притеснен, но ще го отложа до 14,00 ч., когато съм си определил време за притеснение."

В определеното време отложете всичко и правете само това, не прекъсвайте, докато времето изтече. Ще откриете, че бързо ще ви омръзне да се притеснявате и да мислите за тази ситуация. Ще добавя, че

обичайното време на безпокойство

е времето преди лягане и непосредствено след събуждане. Не планирайте време за притеснение през тези интервали."

Можете също така да си помогнете да преодолеете тревожността с помощта на разумен оптимизъм и хумор, предлага Иля Ломейко, член на Асоциацията на психолозите.

"Ако искате да се върнете в обществото, но се страхувате от инфекция по време на контакт с други хора, носете маска и помолете другите да я носят, когато общуват с вас – казва Ломейко. - Поддържайте социална дистанция и приемайте всичко малко по-леко - с хумор и оптимизъм. Има и други видове заболявания, чиято смъртност дори е по-висока от тази на коронавируса. Доброто настроение усилва имунната система и защитните сили на организма."