Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близнаците Георги и Никола Асенови
Близнаците Георги и Никола Асенови

Хората, които първи виждат главния редактор на “168 часа”, бяха категорични пред съда, че са видели високи мъже, в тъмни дрехи, с бейзболни шапки да бягат след нападението

Съпругата на Слави: Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново

Лицето му беше неузнаваемо, цялото покрито в кръв, която шуртеше отвсякъде. Той се задушаваше. Беше наедекватен, в безсъзнание.

Така свидетелката Елена Драганова описа в специализирания съд първите секунди на главния редактор на “168 часа” след побоя.

Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си вечерта на 17 март 2020 г., прибирайки се от работа. Зверството попадна в доклада на Държавния депертамент на САЩ отпреди ден.

Подсъдими са младежите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. Братята са в ареста, а Митрев е на свобода поради здравословни проблеми. Сега се явява на делото с патерица. 

Бисер Митрев пред съда
Бисер Митрев пред съда

Елена Драганова, нейният познат Ивайло Антов и съседът на Слави - Явор Филипов, са хората, които се притичват на помощ на журналиста.

Тримата, макар и

за секунди,

виждат и

нападателите,

които крият

лицата си

зад маски, бейзболни шапки и качулки. Свидетелитне дадоха показания в четвъртък.

Драганова и Ивайло Антов стават случайни очевидци на нападението. Около 20 ч двамата пътуват в беемвето на мъжа по моста “Чавдар” в посока центъра на София. Спират на червен светофар. Щом потеглят, изведнъж Ивайло Антов вижда как двама мъже събарят на земята трети и почват да го удрят.

Той спира колата по средата на платното и със спътницата му се втурват към тротоара.

“Единият от нападателете погледна към мен. Двамата тръгнаха да бягат към моста “Чавдар”. Държаха в ръцете си дълги предмети като чукове, увити в бели пликове”, каза Ивайло Антов.

“Човекът

беше

полумъртъв

Лежеше на земята, облян целият в кръв. Тя шуртеше от устата, носа. Той се давеше в нея”, добави свидетелят.

Тогава Елена Драганова повдига главата на Слави, за да изтече кръвта от устата му, за да не се задуши.

Ивайло Антов обаче е поразен от огромната рана над глезена на десния крак на журналиста.

“На панталона имаше дупка, от която бликаше кръв.

Не бях виждал от

жива рана така

да тече кръв”,

каза той.

В този момент към тях се присъединява и Явор Филипов, съсед на Слави. Той пък успява да види третия нападател, даже си разменят заканителни реплики.

Прибирайки се във входа, мъжът чува силен шум от удар. Обръща се и вижда как маскиран удря по главата паднал човек. После нападателят побягва в посока ИСУЛ. Той е висок около 1,90 м, с бейзболна шапка, черен клин и черни къси панталони, има маска с череп.

По време на разследването в колата, с която се придвижват нападателите, е намерена бейзболна шапка, по която има биологични следи, които съвпадат с ДНК-то на двамата близнаци.

В първите минути никой от свидетелите не знаел кой е пребитият. Разбират едва когато идва линейката. На третата минута пристигнала полиция. Един от униформените с бинтове затиснал раната на крака.

“През цялото време,

докато отивах

към болницата,

се подготвях за

това, което ще

видя, и пак се

оказах

неподготвена Главата му беше като бейзболна топка, очите му бяха като цепки. Той едва говореше. Погледнах към крака му, просто не искам да си спомням.” Това каза съпругата на Слави - Татяна. Тя също беше разпитана като свидетел.

Татяна научава за побоя, докато е на работа в БНТ, където е продуцент на предаване. 

Слави Ангелов, повереникът му адвокат Надежда Ковачева и съпругата му Татяна отиват към спецсъда.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Слави Ангелов, повереникът му адвокат Надежда Ковачева и съпругата му Татяна отиват към спецсъда. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Приятел ѝ се обадил и я попитал вярно ли е това, което пише за Слави.

“Тогава отворих сайта на “24 часа” и прочетох водещата новина. Просто си взех палтото и помолих да си тръгна. Тръгнах нанякъде”, описа тя преживяното. Докато отива към ИСУЛ, ѝ се обадили десетки хора.

Другият кошмар, който се развил в главата ѝ, бил дъщеря им, която е в тийнейджърска възраст, да не научи отнякъде какво се е случило. Оказало се, че тя вече е прочела в социалните мрежи.

Докато се намерил човек, който да отиде при детето, то се заключило в тоалетната.

Татяна била

пусната да види

мъжа си около

22 часа

“Убедена съм, че нападението е заради журналистическите му текстове. Така мисля, макар че не мога да го докажа”, каза тя пред съда.

На въпрос дали е бил заплашван, отговори: “Той не споделя такива неща, дори и в миналото, когато е имало заплахи”.

Тя разказа и за дългото възстановяване на Слави.

“Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново. Всяко ставане от леглото беше едно преживяване”, каза Татяна. Лекарите ѝ обяснили, че има ужасно много рани по крака. Преди гипса кракът му бил в нещо като голям ботуш. Проходил след три месеца.

“Той още не се е възстановил”, добави тя. В момента имал проблеми със зрението.

“Непрекъснато някакви неща ни напомнят за 17 март”, призна съпругата на Слави.

Делото продължава на 19 април с разпит на още свидетели.