Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Асен против всички правила е държал радиостанцията в дома си.
Иван Асен против всички правила е държал радиостанцията в дома си.

Тодор Живков към младия Костадин Кюлюмов: “Я кажи, момче, какво показа онзи?”

Германец ползваше кабинета на шефа на парламента като свой

- Г-н Павлов, във връзка с актуалния шпионски скандал можете ли да разкажете за някои емблематични случаи?

- Не мога да забравя този с Костадин Кюлюмов - единственият офицер от контраразузнаването, който е показвал на Тодор Живков среден пръст. Именно така са реализирали един щатен офицер от ЦРУ, българин, двоен агент. Да приемем, че се казва Иван Иванов - като работно име. Нашите хора го приемат като свой агент, който е на свръхважна позиция в ЦРУ. Той винаги е бил посрещан от зам.-министър или от зам.-шеф на ДС. Само те се виждаха с топагенти от такъв висок ранг.

Полк. Павлин Павлов
Полк. Павлин Павлов
Имаше сигнали, че е двоен агент, но не са знаели как да го разобличат. Тогава младият Костадин Кюлюмов, бъдещият

сценарист

на "На всеки километър", предлага интересна психоатака. На срещата отива Келясков, като се извинява, че началникът му ще закъснее. Нашият оперативен работник още от самото начало изразява възхищението си от Иван Иванов какъв топразузнавач е, как благоговее пред него. Това продължава цяла вечер, а онзи продължава да се хвали как ги държи в джоба си, как владее едни от най-големите тайни. В един момент телефонът иззвънява, младият Кюлюмов се извинява, благодари за срещата, още веднъж казва, че е възхитен, и си тръгва. През цялото това време американският агент е сниман и записван. Когато Кюлюмов си тръгва, Иванов се обръща към вратата и показва среден пръст - все едно е изиграл всички. В този момент влиза зам.-министърът и му предлага да види един снимков материал и да даде оценката си. Донасят магнетофон, снимки, Иванов вижда всичко това и рухва. Когато докладват случая на Живков, той казва:

"Искам да видя този офицер!" При него отива младият контраразузнавач и Живков го посреща с думите: "Я кажи, момче, какво показа онзи?". Кюлюмов отказал, но Живков настоял: "Покажи де, покажи!". Тогава Келясков му показал среден пръст.

Тодор Живков
Тодор Живков
Разбира се, тази реализация като стойност е с много по-високо качество и стойност от актуалния скандал. Искрено съжалявам колегите от контраразузнаването, на които не са им разрешили да си довършат работата. Бързало се е да се обяви преди изборите.

- А след 1989 г.?

- Работата по чуждите шпиони продължи и след промените. Аз имах реализация на западногермански гражданин през 1993 г. Нямате представа колко труд ми костваше да убедя ръководството, че трябва да го разработваме. Помогна ми фактът, че през Интерпол изтече информация, че е известен като международен аферист. От прокуратурата в Мюнхен също дойдоха подобни данни. Той бе истински ловец на висококачествена информация, който си бе въобразил, че България по това време е нещо като

Дивия запад

Тоест придобива информация и след това я продава. Той бе стигнал дотам, че не само се бе запознал с председателя на Народното събрание, но използваше и секретарката му като свой личен асистент, а кабинета му като свой офис. Изключителен Остап Бендер. Събираше информация от всякакви нива - от шефове на Военноморските сили, политици, шареше из цялата страна, предлагаше различни далавери, твърдеше, че е внук на ген.-лейтенант от западногерманските Военновъздушни сили.

- Как го разобличихте?

- Беше се настанил в представителния, както го наричахме - генералски апартамент в почивен дом "Дружба". На мястото на засадата го докара лично с автомобила си шефът на почивния дом. След като го арестувахме, го отведохме в Първо районно. Представих му се като дежурния милиционер и че не знам езици, помолих приятелката му да ми превежда. Попитах го за паспорта, той ми показа един куп визитки на журналисти от различни медии. Отново зададох въпрос за паспорта, а той каза, че е в британското посолство, защото е поканен на коктейл при Елизабет II. Тогава помолих момичето да излезе, извадих 4 папки и казах с моя немски: "Знаеш ли колко си мечтаех да се видя с теб! Ето ти паспорта, задържан е, защото не си си платил хотелските такси". Този човек навсякъде беше на издръжка на политици и хора на високи позиции у нас. Вкарахме го в ареста, получихме потвърждение от Мюнхен, че го търсят за

афери из цяла Европа

Тогава отидох при него и му казах, че от целия ЕС се възмущават, че сме го задържали, че го измъчваме, дали ще може да каже няколко думи. Пред тв камера на репортер той обясни, че е във възторг от българските служби, а вечерта го излъчиха като един истински Остап Бендер на нашето време. За нас това бе един обикновен случай наред с много други в моята практика. Като контраразузнавачи не работехме срещу дадена страна, а защитавахме националните интереси.

- А по руска линия?

- Аз съм първият началник на група, който трябваше да работи по източноевропейски линии, в това число и руска. В момента, в който ме назначиха, депутатът Александър Йорданов заяви от трибуната на парламента: "Можете ли да си представите кремълски агент, че ще се бори с Русия?" Моите началници професионално са оценили, че само човек, който добре познава този регион, може да ръководи такава служба. Откъде да знае г-н Йорданов, че в цял свят се избират именно такива хора, които наистина я познават, иначе как могат да бъдат ефективни?

- Какво знаете за случая с Иван Асен?

- По всяка вероятност американците го предадоха, това е най-скъпоплатеният агент на ЦРУ. Поръчвал е специален самолет, който да закара любовницато му от Париж в Ню Йорк на шопинг и да я върне. Имал е доста активни

любовни връзки

навсякъде. Вероятно американците са подсказали на руснаците, че той е агент и затова от Москва идва сигналът да започне реализацията му. Той така е вярвал, че няма да бъде разстрелян, че дори го е вменил на жена си. Смъртната присъда е изпълнена, а тя няколко месеца по-късно му изнася дрехите на балкона, за да ги проветри.

- Вярно ли е, че кредитната му карта винаги е била допълвана, за да разполага във всеки момент с 200 хил. долара?- Това е най-скъпият агент на ЦРУ по това време, но информацията му започва да става все по-маловажна, оценката на американските специалисти е, че това, което получават от него, не съответства на цената, която плащат.