Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцислав Мутафчийски СНИМКА: Архив
Венцислав Мутафчийски СНИМКА: Архив

ЦИК промени решението си по искане на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

Централната избирателна комисия промени решението си за сформиране на секциите за гласуване в COVID отделенията на болниците у нас. До днес за всяко отделение с над 10 избиратели трябваше да се сформира отделна секция. След промяната, която е по искане на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, една секция ще се сфромира за две или повече COVID отделения, които са на различни етажи или в различни сгради.

В писмо до ЦИК ген. Мутафчийски обяснява, че в момента във ВМА има разкрити 9 COVID отделения, като само в една от тях има под 10 души. Отделенията се намират не само на различни етажи, но и в различни сгради. Ген. Мутафчийски пише, че предвид динамичната пандемична обстановка у нас, не може да се предвиди броят на клиниките за лечение на болни от коронавирус, които ще бъдат разкрити във ВМА към датата на изборите - 4 април. Към момента това означава, че във ВМА трябва да бъдат разкрити осем секции само за болнки от коронавирус, което не е целесъобразно и е свързано и с допълнителни разходи. Затова ген. Мутафчийски иска становище от ЦИК дали може да бъде разкрита една мобилна секция, която да обслужи няколко отделения, които се намират на различни етажи.

Затова ЦИК допълни решението си за сформиране на секции в болниците, с които ще гласуват избиратели, които се лекуват от коронавирус. Комисията промени принципът едно отделение, една секция, един избирателен списък. Така лечебни заведения с две или повече COVID отделения, разположени на различни етажи или в различни сгради, ще могат да сформират една секция, която да ги обслужи. Тя ще се формира по преценка на ръководителя на лечебното заведение, който ще определя и обхвата й. Освен това, ако в някое от отделението има под 10 души, те ще се включат към избирателния списък на секцията и така ще могат да упражнят правото си на глас, стана ясно на заседанието на ЦИК.

Иначе на 20 март изтича срокът, в който озбиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборно помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, могат да подадат заявление до съответната община. Съшият е и крайният срок, в който избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Също 20 март е срокът, в който кметовете трябва да образуват подвижните секции за хора с трайни увреждания. До 22 март общинските администрации предават на ГД „ГРАО“ в МРРБ информация за избиратели, на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място и които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес за заличаването им от избирателните списъци по постоянен адрес.