Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Николов в съда

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кристиан Николов в съда СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Делото продължава в днес. На парти в дома му преди катастрофата той изпил шот, от който му станало лошо

Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, имал “вечерен ритуал” - да изпие чай за успокоение и да си измие зъбите с успокоителна паста. Прибягвал до тях от години заради стреса от следването му в Берлин. Това обяви годеницата му - 21-годишната Симона Цанкова, в Софийския градски съд. Тя обаче не знаела какво се съдържа в чая и пастата.

Симона беше разпитана по делото за смъртта на журналиста, който беше убит от джипа на Кристиан на 19 април 2020 г. на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен” в София. Според експертизата Кристиан шофирал джипа под въздействието на три вида наркотик - кокаин, марихуана и амфетамин.

Вечерта преди трагедията той, Симона и техни приятели, сред които и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, празнували рождения ден на момичето в дома на Кристиан на ул. “Любен Каравелов”. Другите приятели се запознали с Георги за първи път тогава. Компанията се озовала в къщата след неуспешен опит да си направи барбекю на Витоша. Щом стъпили в планината, полицаи им съставили актове за неспазване на противоепидемичните мерки.

Около 15 ч на 18 април пристигнали в къщата на Кристиан. Там вдигнали наздравица с шотове с йегермайстер. После всеки пил различно - вино, водка уиски. Яли кюфтета, но без Симона, защото била вегетарианка. Купонът бил на първия и третия етаж, където живеел Кристиан. Пушачите излизали на двора, защото в дома тютюневият дим не бил разрешен.

Симона Цанкова беше разпитвана близо 2 часа.
Симона Цанкова беше разпитвана близо 2 часа.
“Кристиан цяла вечер лигаваше една чаша водка”, каза Симона. След 4 часа сутринта започнали да чистят - момичето на първия, а Кристиан на третия етаж.

Малко по-късно той слязъл при нея и ѝ казал, че видял един шот и го изпил. Станало му лошо, изтръпнал, главата му се почувствала странно. Решили да си лягат. Тогава направил “вечерния ритуал” - чай за успокоение и паста за зъби, която използвал и за лечение на херпеси. Поръчвал си ги по интернет. Друга тяхна приятелка, която също беше разпитана на делото, нарече успокояващото питие “чай с медицинска мирихуана”.

Кристиан и Симона се събудили по обед на 19 април. В къщата бил и Георги Иванов. Решили да отидат до дома му около НДК, за да се изкъпе и преоблече. Кристиан взел от шкафа ключовете от джипа на майка си, защото бил паркиран най-отпред. Предния ден с него компанията била отишла на Витоша.

От дома на Георги тримата потеглили без конкретна цел. Симона седяла на седалката зад Георги. Кристиан карал. Не гледала пътя, защото четяла инструкциите на колонката, която ѝ били подарили. В един момент чула, че Георги извикал.

“Вдигнах глава и тогава катастрофирахме. Ударихме се в колата пред нас. Автомобилът ни започна да се върти и се блъсна в оградата”, каза Симона.

“След като осъзнах, че съм жива, видях че Кристиан и Георги са живи, някакви хора дойдоха да ни помогнат. Веднага след като излезе, Георги избяга”, добави тя.

Видяла, че Кристиан “единствено помагаше” на Милен Цветков. Правел му изкуствено дишане, опитал се да му извади езика, дал му вода, събул си обувката и му я сложил под тила.

Според Симона годеникът ѝ бил най-съвестният и отговорният. Двамата само веднъж били пушили марихуана и на нея ѝ станало лошо. Водели здравословен живот, ходели на фитнес, правели опити за бебе.

Освен нея бяха разпитани и всички участници в партито без Георги Иванов, който бил в Италия. Всички отрекоха на купона да е имало дрога. Двама обаче признаха, че са били на предишни партита с Кристиан, на които се пушело марихуана.